Salut,
Intai de toate, daca nu ai probleme... de ce sa iti faci?
Teoretic uleiul de masline contine acel omega9 care se divide in omega3 (ceea ce ai nevoie) si omega6 (ceea ce nu ai nevoie). Orice ulei contine si omega6 care nu ai nevoie de el.
Dar eu te-as sfatui sa nu faci asta deoarece primul simptom o sa fie ingrasarea.
Motivul este ca uleiul este foarte caloric prin insasi natura sa. Si in plus daca bagi o lingurita seara in relativ scurt timp va incepe depunerea. Mai ales ca o faci seara, cand nu are unde sa se consume si se depune direct in cea mai mare parte.
Fiind un aliment foarte gras s-ar putea sa simti si o senzatie de sete si usor de prea plin in timpul noptii (in digestia grasimilor, corpul consuma apa mai multa). Daca de felul tau esti deshidratat, s-ar putea sa fie neplacut.
In functie de corpul tau ai putea inregistra episoade in care vei merge la baie deoarece luatul unei lingurite de ulei si statul pe partea dreapta ar avea efect laxativ in medicina alternativa (e adevarat ca se mai adauga lamaie si procedura se face dimineata).
In rest nu ar trebui sa fie probleme, daca accepti aceste mici efecte colaterale.
Ok mersi mult! pai cam asta e ideea, am nevoie de niste grasimi sanatoase.
Daca ai nevoie de grasimi sanatoase, consuma avocado, migdale, si multe altele de genul. https://www.youtube.com/watch?v=b_o4YBQPKtQ
Sunt doua aspecte aici:
1. De ce crezi tu ca ai nevoie de grasimi sanatoase? Asa spune la tv, radio sau in ziare?
Daca da... nu uita ca este doar reclama. Apoi poti sa te gandesti ca corpul uman are mii poate milioane de ani de evolutie. Chiar crezi ca in tot acest interval nu a invatat cum sa te atentioneze asta?
Daca zice doctorul... nu prea am auzit doctor care sa spuna ulei seara. E cam nonsens.
E ca si cand ai spune... gata. E nevoie de omega3. Si incepi sa te uiti la orizont sa vezi de unde iei. Si dai cu ochii de ulei de peste. Il iei fericit crezand ca rezolvi problema cu omega 3. Dar iti faci altele... poate nu stii dar pestele daca traieste in ocean (si atunci gasesti mercur si alte substante chimice sever poluante) sau in crescatorii (si atunci o sa gasesti urme de antibiotice si niste tipuri de hormoni si inca niste substante chimice de intretinere). Crezi ca acele substante sunt eliminate din uleiul de peste?
Si in plus... ai vazut vreun acertisment cum ca contine colesterol? Orice produs animalier (orice, fara exceptie) contine colesterol. Orice ulei de planta nu va contine colesterol. Explicatia vine din diferenta intre celulele de planta (care au celuloza) si cele animale (a caror membrana e facuta din colesterol). Si mult colesterol in sange oare ce inseamna? Transportorii ldl si hdl sa fie in cantitati mari. Care reprezinta alte probleme...
2. Uleiul de masline (ca oricare altul)... nu creste in copaci sau pe/sub pamant. Este un aliment procesat. Care a aparut in alimentatia umana poate acum maxim 3000... 5000 de ani. Iar in alimentatia din Romania poate maxim acum 100 de ani (ma refer in marea parte a populatiei romanesti)...desi eu cred ca max 50 de ani.
Chiar crezi ca corpul tau tolereaza atat de bine acel ulei? Efectele adverse (ingrasare, iar ingrasarea vine cu o lista de boli) ar trebui sa iti ridice un semn de intrebare.
Vrei grasimi sanatoase? Atunci ia-le asa cum sunt... nu din alimente procesate.
Exemple? Nuci, seminte ar fi cele mai multe. Dar cu accent pe nuci.
Daca mananci prea multe nuci... corpul o sa iti dea o senzatie de satietate si o sa te opresti. Insa poti sa bei trei guri de ulei cu alte mancaruri, fara sa simti acea satietate.
La final poate ai nevoie de apa mai multa... sau proteina... sau fibre...
Uleiul de masline este sanatos si n-o spun din burta ci o spun nutitionistii si medicii. Face parte din dieta mediteraniana, dieta de asemenea considerata sanatoasa tot de nutritionisti. Uleiul de masline extravirgin nu este un aliment procesat, maslinele sunt presate la rece fara ajutorul unor substante chimice, puteti vedea in orice documentar, e la indemana oricui, numai sa vrea sa se informeze. Tocmai din aceasta cauza e scump, a nu se confunda cu cel rafinat care este mult mai ieftin.Imi dau seama ca persoana care a pus intrebarea face diferenta deoarece a specificat clar ca intrebarea se refera la uleiul extravirgin.Mi-e mi-a recomandat medicul sa iau doua linguri dimineata pe stomacul gol deoarece am litiaza biliara. Nu m-am ingrasat de la doua linguri de ulei asa ca de la o lingura nu cred ca o sa ai asemenea probleme.Bineinteles ca in rest gatesc cu cantitati mici de grasimi adica nu mananc gras.Nu stiu de ce vrei sa iei seara inainte de culcare, cred ca e mai bine dimineata, seara e bine de mancat ceva care se digera mai usor.Asa cum a mai scris cineva aici e nevoie de un ulei mai scump, daca te gandesti sa iei cate o lingura nu e bine sa te uiti prea mult la pret. Sigur ca exista o rezerva pe care o am si eu deoarece am citit ca sunt multe uleiuri contrafacute dar n-avem ce face asa ne putem indoi de aproape tot ce mancam.In afara de asta eu mananc si cateva nuci, migdale crude pe zi. Avocado stiu ca e foarte sanatos dar nu l-am incercat.
Nu are riscuri, poti sa consumi, cum a spus si,, cristian" te poti ingrasa dar nu cred ca e un risc, mai usor te ingrasi de la proteine, ex.(carne, grasimi animale etc.), pentru multi ingrasarea de la ulei nu este o spaima.
Treuie sa fie un ulei foarte scump si foarte bun si trebuie luat dimineata pe stomacul gol doar o ingurita
foreveryou întreabă:
Pufuliky întreabă: