Cred ca treaba asta e o aberatie extrem de exagerata. (Cam ca si treaba aia cu gazele lacrimogene sunt cancerigene) In primul rand, intr-adevar, nu este sanatos sa te apuci de fumat la o asemenea varsta, de fapt nu e indicat sa fumezi cam de la nicio varsta, dara la 11 ani. Te poti lasa de fumat daca ai o vointa extrem de puternica. Te poti lasa de fumat reducand numarul tigarilor pe care le fumezi intr-o zi, sau sa fumezi tigara electronica. Eu am fumat, dar nu foarte mult, dar am renuntat pentru ca mi-am dat seama ca banii aia pe care ii cheltui pe pachete, mi pot strange ca sa imi cumpara lucruri de 1000 de ori mai utile, nu ceva ce e si scump si imi face si rau. Poti renunta cu vointa de a strange bani pentru ceva ce ti-ai dorit super mult si/sau iti reduci incet incet numarul de tigari pe care le fumezi. Sper ca te-am ajutat
Clar este ca daca incepi de fumat de la varsta fragede o sa ai un munte de probleme de sanatate, cancer de gat si probleme cu plamanii etc. O sa ajungi la 20 ani cu siguranta, aste a vrajeala, dar nici sanatos nu o sa fi.
Ca sa te lasi de fumat iti trebuie putere mentala si chiar sa vrei sa te lasi. Deci daca esti dependent ar fi bine sa incerci treptat sa te lasi, o tigara doar o data la 1 saptamani sau 2.
Cel mai efectiv am vazut cand ajutam vecinii de 19 ani, e sa cumperi bomboane de alea tari la punga mare, sau ceva dulciure mic si ieftin cat mai mult o data. Si faza e ca atunci de fiecare data cand vrei sa fumezi o tigara, in loc sa mananci cate o bomboana ca sa iti iei gandul si sa iti preocupi gura cu un gust intens. Dulcele fiind unul la fel de intens ca acel de tigara.
Fa-ti determinare ca sa te lasi pentru ca altfel, chiar daca nu la 20 de ani, tot nu o sa prinzi batranete. Pentru ca tigarile chiar iti tau din viata cu fiecare tigara pe care o fumezi.
Ba da, este adevarat. Te poti alege cu tumori care te pot ucide. Niciodată nu stii cand iti cedează corpul. Exista o grămadă de copii care mor anual de cancer. Fumatul este un factor in plus pe lângă multi altii.
Ce a zis BlueRoby35.
Mai poti considera urmatorul factor, in afara de sanatate:
1) nu poti avea copii, pentru ca daca fumezi in timpul sarcinii risti sa il handicapezi
2) nu poti sta in jurul copiilor, sau sa alaptez, pentru ca daca fumezi langa copii ii afectezi si pe ei
3) vei avea intotdeauna o cheltuiala enorma pe rol, mai mare chiar decat mancarea. Deci vei da mai multi bani ca sa mori decat ca sa supravietuiesti.
4) orice dependenta iti strica viata si da nastere altor comportamente compensatorii. Practic din prost mergi in si mai prost.
5) nu vei putea face efort fizic pentru ca plamanii tai vor fi ocupat cu moloz, inima va trebui sa bata mai tare ca sa compenseze lipsa de oxigenare normala, si poate iti pocneste ceva si in alte parti.
De orice dependenta te lasi f simplu. Te opresti azi si nu te mai apuci niciodata. Problema cea mai mare este ca sevrajul este o treaba f agresiva... practic vei simti ceva in tine, ca si cum ar fi alta persoana care trage de tine sa faci lucrul respectiv.
Ai 4 optiuni:
1) o ignori sau o suprimi - ai nevoie de f multa vointa
2) inlocuiesti comportamentul negativ cu unul pozitiv, adica in loc sa fumezi te duci sa te plimbi. Multi inlocuiesc tigara cu mancatul, ceea ce e gresit. De-aia vezi oameni care se ingrasa dupa fumat.
3) Te pui in situatii in care sa nu poti face activitatea respectiva - te duci in locuri de nefumatori de ex
4) cedezi - asta e cea mai proasta varianta, si te vei dispretui singura dupa ce faci asta, chiar daca trasul din fum te face sa te simti bine pe moment.
Vei vedea ca lucrurile devin mai usoare cu timpul, dar trebuie sa rezisti sevrajului la inceput.
Succes.
Giii întreabă: