Vezi
http://www.mamasitata.ro/content/view/172/100/
Rubeola (pojarel, pojarul german)
Intrebari si raspunsuri
Care este cauza rubeolei?
Rubeola este determinata de un virus.
Cum se transmite rubeola?
Rubeola se transmite de la o persoana infectata la alta pe cale aeriana, prin stranut, tuse sau prin vorbire. Rubeola apare de obicei iarna sau primavara. Este contagioasa, dar mai putin decat rujeola sau varsatul de vant.
La cat timp de la contaminare apar simptomele rubeolei?
Perioada de incubare variaza intre 12 si 23 de zile. Simptomele pot fi deseori usoare si pot trece neobservate la 30-50% din cazuri.
Care sunt simptomele rubeolei?
Copii cu rubeola prezinta de obicei o eruptie pe piele, care incepe la nivelul fetei si coboara apoi in jos pe corp, si care se mentine 2-3 zile. Copii mai mari si adultii de obicei suferea de febra usoara, timp de 24 de ore, inflamatii ale ganglionilor de la nivelul gatului sau din spatele urechii, infectii respiratorii superioare, inainte de a prezenta o eruptie pe piele. Femeile adulte prezinta de obicei dureri si intepeniri ale degetelor, incheieturilor de la maini si de la genunchi, ce ar putea tine chiar si o luna. Aproape jumatate din persoanele infectate cu virusul rubeolos nu prezinta simptome.
Cat dureaza rubeola?
Eruptia de pe piele dureaza de obicei 3 zile. Ganglionii pot ramane umflati timp de o saptamana sau mai mult, iar durerile de la nivelul incheieturilor pot dura 2 saptamani. Copiii care sufera de rubeola se vindeca in aproximativ o saptamana, dar la adulti poate necesita mai mult timp.
Cat de grava este rubeola?
Rubeola este de obicei o boala usoara la copii, dar la adulti are ceva mai multe complicatii. Cel mai grav este efectul pe care il poate avea boala asupra femeilor insarcinate. Infectia cu rubeola in primul trimestru de sarcina poate duce la pierderea fatului, nastere prematura si defecte congenitale grave.
Care sunt complicatiile posible ale rubeolei?
Encefalita (infectia creierului) apare la 1 din 5000 de cazuri, de obicei la adulti. Probleme temporare sanguine, cum ar fi numarul scazut al eritrocitelor si hemoragii, apar de asemenea destul de rar. Femeile cu rubeola prezinta deseori dureri sau inflamatii ale incheieturilor, de obicei temporare.
Cea mai serioasa complicatie a infectiei cu rubeola este Sindromul rubeolos congenital, ce apare atunci cand virusul rubeolos ataca fetusul in dezvoltare. Apoximativ 85% din nou-nascutii infectati in primul trimestru de sarcina vor prezenta o malformatie congenitala cum ar fi surditatea, defecte ale ochilor, ale inimii, retard mintal si altele. Infectia la inceputul sarcinii (mai putin de 12 luni de sarcina) este cea mai periculoasa; malformatiile sunt mai rare daca infectia are loc dupa primele 20 de saptamani de sarcina.
Exista un tratament pentru rubeola?
Nu exista un ‘leac’ pentru rubeola, dar se recomanda odihna la pat, aportul de lichide, reducerea febrei. Pentru a usura disconfortul copilului dumneavoastra ii puteti da ibuprofen (nurofen); evitati sa ii dati aspirina unui copil cu infectie virala.
Pentru imunizarea impotriva rubeolei se poate face un vaccin separat, dar de obicei se vaccineaza si impotriva rujeolei si oreionului printr-un vaccin trivalent numit MMR, obligatoriu in Romania de anul trecut. Imunizarea copiilor ii protejeaza in primul rand pe ei, dar ii protejeaza si pe ceilalti. Copiii care nu se pot infecta cu rubeola, nu o pot transmite altor persoane, altor femei insarcinate. Prima doza a acestui vaccin se face copiilor in varsta de 12-15 luni, iar a doua doza se face de obicei la 4-6 ani, dar nu ar trebui facuta la mai putin de 11-12 ani. Bineinteles ca exista multe exceptii si circumstante speciale.
Cum stiu daca copilul meu are rubeola?
Pentru ca eruptia ce apare pe piele in cazul rubeolei arata asemanator cu alte eruptii, singurul mod in care puteti fi siguri de diagnostic este printr-un test de laborator. Leziunile de pe piele apar ca niste pete de culoare roz sau rosu deschis, ca niste boabe de orez, fara puroi, aspre la atingere, ce nu se unesc.
Cat timp este contagioasa o persoana cu rubeola?
Boala este contagioasa cel mai tare atunci cand are loc eruptia de pe piele, dar virusul se poate transmite cu 7 zile inainte si cu 5-7 zile dupa ce eruptia a debutat.
Cred ca copilul meu a fost expus la virusul rubeolos, ce ar trebui sa fac?
Daca copilul dumneavoastra nu a fost vaccinat impotriva rubeolei, vaccinarea dupa expunerea la virus nu va ajuta la prevenirea bolii daca copilul a fost deja infectat. Oricum, daca copilul nu a fost infectat dupa aceasta expunere, vaccinul il va ajuta sa se protejeze impotriva unor expuneri viitoare la virusul robeolos.
Poti sa suferi de rubeola de mai multe ori?
Cazuri secundare de rubeola sunt considerate destul de rare.
Http://www.sfatulmedicului.ro/......german_652
Rubeola (pojarul german)
GeneralitatiSus
Rubeola, numita si pojar german sau pojarul de 3 zile, este o boala produsa de virusul rubeolic. Rubeola este de obicei o boala blanda care nu produce probleme pe termen lung.
Cuprins articol
Generalitati
Cauze
Simptome
Investigatii
Tratament medical
Tratament ambulatoriu
Profilaxie
CauzeSus
Virusul rubeolic se raspandeste de cele mai multe ori prin picaturi de fluid de la nivelul membranelor mucoase care contin virusul. O persoana infectata poate raspandi virusul prin picaturile de fluid din timpul tusei, stranutului, vorbirii sau prin mancare sau bauturi la comun. Se poate produce infectarea si prin contactul cu o suprafata contaminata de picaturi de fluid, iar apoi atingerea zonelor ochilor, nasului sau gurii fara spalarea pe maini in prealabil. Mai putin obisnuit, se poate produce contaminarea si prin contactul cu sange infectat, la nivelul unor leziuni ale pielii sau mainilor daca nu se spala zonele afectate imediat.
SimptomeSus
Simptomele tipice de rubeola sunt:
- un rash (exantem) minor
- edem si sensibilitate la palparea ganglionilor (mai ales cei aflati retroauricular, in spatele urechilor si occipital, partea posterioara a capului)
-febra moderata.
Uneori pot sa apara, mai ales la adolescente sau femeile tinere, dureri articulare (artrita), mai ales la nivelul articulatiilor mici ale mainilor. Durerile articulare (mai frecvente la femei) pot sa dureze mai mult de o luna pana dispar. Marirea ganglionilor din zona gatului este comuna multor boli virale; in cazul rubeolei, ganglionii cel mai frecvent afectati sunt cei localizati retroauricular si cei occipitali; gradul in care acestia se maresc si sensibilitarea acestora este patognomonica (specifica) rubeolei
Uneori rash-ul cutanat este singurul simptom de rubeola care pare la copiii mici.Copiii mai mari si adolescentii pot prezenta si febra, dureri oculare, dureri in gat si o stare de rau general; poate sau nu sa apara rash-ul.
Simptomele de rubeola, in special durerea si edemul de la nivelul articulatiilor, sunt mai frecvente la adulti decat la copiii.
Rash-ul tegumentar specific rubeolei este minor, debuteaza la nivelul fetei si se extinde la nivelul gatului si toracelui (pieptului) si apoi pe tot corpul. La inceput poate sa aiba un aspect de eritem (roseata) difuz, apoi devine eritem punctiform cu leziuni maculare neconfluante. Este de asemenea intalnita si o forma de rubeola fara rash cutanat. Chiar daca nu apare rash-ul tot exista contagiozitatea bolii.
Poate sa apara ca o complicatie a rubeolei, infectia la nivelul creierului (encefalita). Este o complicatie rara dar foarte serioasa. Unul din cinci bolnavi ce fac encefalita decedeaza.
Infectia fatului cu virusul rubeolic in primul trimestru este un risc pentru avort spontan, moarte fetala si defecte congenitale ale fatului. Mai mult de 90% din fetii infectati in primele 11 saptamani de sarcina dezvolta sindrom rubeolic congenital. Acest sindrom poate provoca defecte congenitale severe. Tulburarile de auz sunt cele mai frecvente, desi cataracta,glaucomul sialte probleme oculare, defecte de cord, afectiuni cerebrale, retard mintal si psihic (oprirea cresterii) si boli osoase pot de asemenea sa apara.
Alte boli si afectiuni virale pot provoca simptome si rash similar celui din rubeola. Din aceste motive, rubeola poate fi confudata cu:
-forme usoare de scarlatina, o boala care apare cel mai frecvet la copiii intre 2 si 10 ani, care au avut cu putin timp in urma angina (gat rosu)
-pojar, care se mai numeste si rujeola sau pojarul rosu
-boala a cincea (parvovirusurile B19), o boala contagioasa si de obicei o forma usoara de afectiune virala care apare la copii
-varicela, o boala usoara virala care afecteaza copiii mici; debuteaza de obicei cu febra mare 39.4 C pana la 40.6 C care dureaza 2-3 zile
-mononucleoza infectioasa, boala virala produsa de virusul Epstein Barr in cele mai multe cazuri; mononucleoza apare cel mai frecvent la adultii tineri intre 15 si 24 de ani
-reactii alergice la medicamente
-unele infectii gastrice sau intestinale (gastrointestinale) cum ar fi gastrita.
InvestigatiiSus
Prin examinarea sangelui la un bolnav cu rubeola se identifica anticorpii anti virus rubeolic. Aceste informatii pot ajuta medicul sa identifice daca:
-este o infectie recenta produsa de virusul rubeolic
-este o imunizare anterioara prin vaccinare sau daca boala a existat in antecedente.
Uneori se face o cultura virala, care poate sa identifice daca infectia curenta este produsa de virusul rubeolic. In orice caz, rezultatele se obtin in cateva saptamani.
Rubeola la copii si adulti
Daca copiii sau adultii nu au fost imunizati si se suspecteaza rubeola, se vor face teste ale sangelui care sa identifice anticorpii si sa se confirme diagnosticul. Se poate pune diagnosticul si fara examinarea sangelui, daca se cunoaste ca in antecedente nu a existat boala. Acest lucru se intampla cand exista simptome specifice de boala sau a existat contact cu o persoana cu diagnostic confirmat de rubeola.
Rubeola la femeile gravide
Ca parte a examinarilor de rutina prenatale, se determina si daca a existat imunizare pentru rubeola. Daca a existat expunere la rubeola si nu s-a produs imunizarea la boala, se recomanda injectarea de imunoglobuline (Ig). Imunoglobulinele nu previn infectarea cu virusul rubeolic, dar pot reduce simptomele si pot sa scada riscul de aparitie a defectelor congenitale. Aceasta examinare a sangelui va fi repetata la 2-3 saptamani. Daca rezultatele sunt negative, se va repeta testul din nou dupa 6 saptamani de la expunerea initiala, pentru a se asigura absenta infectivitatii.
Rubeola la nou-nascuti
Un copil nascut cu defecte congenitale care sugereaza infectia cu rubeola, va fi examinat imediat pentru a se determina daca rubeola a fost cauza. Diagnosticul se pune la nou-nascut prin examinarea fizica si istoricul medical al mamei, inclusiv ingrijirea prenatala. Daca se pune diagnosticul de sindrom rubeolic congenital, se previne transmiterea bolii si la ceilalti copii din spital.
In unele tari se testeaza toti nou-nascutii pentru defecte de auz, cel mai frecvent defect care se asociaza rubeolei. Daca se identifica acest defect se vor face mai multe investigatii, pentru a se cunoaste daca este vorba de rubeola. Acest lucru este de ajutor medicilor, daca este nevoie sa caute si alte defecte congenitale si semne de rubeola congenitala la copil.
Tratament medicalSus
Tratamentul rubeolei se bazeaza pe tratarea simptomelor specifice, cum ar fi consum crescut de lichide pentru a se preveni deshidratarea si de asemenea se recomanda repausul. Acetaminofenul (paracetamol) se poate administra la copiii sau adultii care prezinta febra. Nu se administreaza aspirina nici unui bolnav cu varsta mai mica de 20 de ani datorita corelatiei dintre aceasta si sindromul Reye.
Daca copilul se naste cu rubeola, se iau masuri de izolare a copilului fata de alte persoane susceptibile la boala. Se va tine copilul la domiciliu, se va face o igiena adecvata si o imbaiere cu grija. Acestea fiind cele mai importante mijloace de controlare a bolii.
Se vor lua masuri suplimentare fata de femeile insarcinate. Femeile insarcinate care lucreaza cu copii, vor minimaliza contactul direct cu acestia, evitand expunerea la saliva sau puparea copiilor pe gura. Un copil nascut cu rubeola este contagios timp de un an.
Tratamentul la gravide
Femeile care vor sa devina gravide si care sunt nesigure de imunizarea lor la rubeola, se vor vaccina cu cel putin o luna inainte de sarcina. Chiar daca se face imunizarea in primul trimestru de sarcina, riscul la fat este destul de scazut. Cel mai important lucru este ingrijirea prenatala.
Femeile gravide si susceptibile la boala (neimunizate), trebuie sa se adreseze medicului specialist. Se va recomanda administrarea unei injectii cu imunoglobuline (Ig) daca a existat expunerea la virus. Imunoglobulinele nu previn infectia rubeolica, dar pot diminua simptomele de rubeola si poate sa scada riscul de defecte la fat. In orice caz, imunoglobulinele nu elimina riscul de aparitie al unui defect congenital datorat sindromului de rubeola congenitala; au existat cazuri de aparitie a sindromului de rubeola congenitala la copiii nascuti din mame la care s-au administrat imunoglobuline.
Femeile gravide nu sunt imunizate cu virus activ (viu), administrat sub forma obisnuita de vaccin MMR.
Femeile gravide care au fost infectate cu virusul rubeolic in primul trimestru de sarcina, se vor adresa medicului specialist pentru a se examina riscul de aparitie a sindromului rubeolic congenital si ce optiuni au la dispozitie.
Pot sa apara probleme la fat datorita infectarii mamei in timpul primului trimestru de sarcina cu virus rubeolic. Tratamentul variaza in functie de caz si daca exista sau nu defecte la fat.
Tratament ambulatoriuSus
Tratamentul la domiciliu al rubeolei se bazeaza pe administrarea de multe lichide si cat mai mult repaus. Se poate administra acetaminofen, cum este paracetamolul pentru febra si starea generala de rau. Nu se administreaza aspirina la persoanele cu varsta mai mica de 20 de ani datorita asocierii aspirinei cu sindromul Reye.
Exista riscul contactarii rubeolei daca nu a existat o imunizare anterioara sau daca nu s-a produs boala in antecedente. Din acest motiv persoanele bolnave de rubeola trebuie sa evite contactul cu persoanele susceptibile la boala.
Copiii, adolescentii si adultii cu rubeola nu trebuie sa se prezinte la gradinita, scoala, loc de munca sau sa se afle in contact cu alte persoane, in special femei gravide, timp de 7 zile dupa aparitia rash-ului cutanat.
ProfilaxieSus
Exista imunizarea pentru evitarea aparitiei rubeolei. Se administreaza in combinatie un vaccin pentru pojar, oreion si rubeola, sub forma unei singure administrari numit MMR. Exista doua doze de vaccin care este injectat la distanta de cel putin 4 saptamani. Prima doza se administreaza la varsta de 12-15 saptamani si cea de-a doua la varsta de 4-6 ani si nu mai tarziu de 11-12 ani.
Se adminstreaza vaccinul MMR la adolescenti si adulti in situatiile urmatoare:
-persoanele nascute dupa 1956 care nu au fost vaccinate cu vaccinul MMR
-la cadrele medicale
-la studentii sau persoanele care circula international si care nu au dovezi de imunizare sau o imunitate pentru rubeola.
La femeile care doresc sa devina insarcinate si nu sunt sigure daca sunt imunizate pentru rubeola, se vor face teste de sange pentru a se determina imunitatea sau susceptibilitatea la boala. In unele tari se fac examinari obligatorii ale sangelui inainte de casatorie, pentru a se determina imunitatea la rubeola. Daca nu exista imunizarea, se va administra vaccinul si se va astepta cel putin o luna inainte de conceptia unui copil. Chiar daca exista imunizare in timpul primei perioade a sarcinii, riscul pentru fat este destul de scazut. Cel mai important lucru este ingrijirea prenatala.
Multi parinti sunt ingrijorati daca vaccinul MMR poate cauza autism. Studii efectuate in Europa, Canada sau Statele Unite au aratat ca nu exista nici o legatura intre vaccinul MMR si autism.
Http://www.copilul.ro/......-a263.html
Rubeola este o boala contagioasa, cu evolutie scurta si foarte usoara produsa de un virus. Se caracterizeaza prin: eruptie cutanata (pe piele) si adenopatii (marirea unor grupe ganglionare).
Importanta bolii
Rubeola este importanta prin faptul ca, daca apare la femei gravide, poate determina malformatii congenitale. Boala se transmite pe cale aeriana, numai prin contact direct, prin picaturi de saliva de la bolnav la sanatos. Da o imunitate solida pe viata. Contagiozitatea bolii este redusa. Receptivitatea este mai mare la copiii intre 5 si 15 ani.
Incubatia
Este de 14-21 zile.
Invazia
Este scurta (1-2 zile) sau poate lipsi. La inceput copilul prezinta febra mica (pana la 38°C), dureri de cap, usoara secretie nazala si conjunctivala.
Mucoasa faringiana este rosie.
Eruptia
Este de multe ori singurul semn al bolii. Este mult mai redusa decat in cazul rujeolei (uneori de-abia se observa) si se manifesta prin pete rosii-palide, care se unesc intre ele. Apare mai intai pe fata, apoi se intinde pe gat, pe trunchi, si la urma pe membre. Dureaza 1-3 zile. Eruptia este variata, semanand adeseori cu cea din rujeola, rareori cu cea din scarlatina. Alteori este foarte discreta si de scurta durata. Ganglionii limfatici suboccipitali (de la ceafa) si cei laterocervicali (uneori chiar toti ganglionii) sunt mariti. Rubeola se vindeca totdeauna fara complicatii.
Tratament
Cand are febra, copilul va sta in pat. Alimentatia va fi normala. Cel mult, in perioada cat are febra, se va da o alimentatie mai usoara (ceaiuri, lapte, iaurt, pireuri de legume, fructe, paine, biscuiti, macaroane). Pentru combaterea febrei si a durerilor de cap se recomanda: Paracetamol (supozitoare, tablete sau sirop) si fenobarbital tablete de 0, 015 g 1-3 tablete seara. Cand copilul nu a implinit 3 ani, mama salariata beneficiaza de un concediu medical de 5 zile. Femeile gravide care nu au avut boala in copilarie vor fi ferite sa vina in contact cu copiii bolnavi de rubeola. In caz ca o femeie gravida care nu a suferit in trecut de rubeola vine in contact cu un bolnav de rubeola, pe langa urmarirea clinica va fi trimisa la un Centru de Hematologie sau la o clinica de boli infectioase pentru dozarea anticorpilor.
Http://www.desprecopii.com/info-id-64-nm-Rubeola.htm
Rubeola
Boala eruptiva contagioasa provocata de un virus cu A.R.N. din genul Rubivirusurilor (familia Togaviridae), afectand mai ales copiii si adolescentii. Rubeola face ravagii in mod cvasipermanent iarna si primavara in Europa, sub forma unor epidemii.
ContaminareVirusul rubeolei traieste exclusiv in organismul uman. El patrunde in organism pe caile respiratorii. Boala este foarte contagioasa in timpul primelor zile care preced aparitia semnelor si in timpul duratei acestora. Simptome si semneIncubatia silentioasa a virusului (fara semne aparente) dureaza aproximativ doua saptamani. Perioada de invazie (declansarea bolii), lunga de aproximativ doua zile, se semnaleaza printr-o febra usoara si o umflare a ganglionilor limfatici ai gatului; ea poate ramane total inaparenta. O eruptie cutanata maculopapuloasa (mici pete roz usor ridicate) succede acestei faze. Ea incepe cu fata, se intinde apoi la intregul corp, indeosebi pe torace si la membrele superioare si poate lua un aspect scarlatiniform (piele in intregime rosie). Eruptia se asociaza uneori cu o usoara angina. Aceste semne dispar dupa trei zile. Formele atipice ale bolii (absenta eruptiei cutanate) sunt actualmente cele mai frecvente. ComplicatiiLa adolescent sau la adult, rubeola poate fi mai grava decat la copil si poate antrena dureri de cap, o febra si o poliartrita (inflamatii ale mai multor articulatii), regresand in vreo zece zile. O purpura trombopenica (afectiune caracterizata prin aparitia de hematoame punctiforme) sau o meningoencefalita sunt, de asemenea, posibile. TratamentNu exista un tratament al bolii; pot fi administrate medicamente in caz de febra (paracetamol). Rubeola nu poate surveni si a doua oara, infectia cu virus conferind o imunitate completa si durabila. PrevenireIn principal, aceasta consta in vaccinare. Vaccinul este de cele mai multe ori asociat cu cel al rujeolei si al oreionului (vaccinul R.O.R.) si este administrat pe la varsta de 15 luni. El mai este preconizat pentru imunizarea adolescentilor neimunizati prin boala.
Http://www.medfam.ro/books/infectioase/rubeola.htm
RUBEOLA
1. DEFINIŢIE
Rubeola este o boală infecţioasă acută eruptivă a copilului şi adultului. Clinic se caracterizează prin erupţie, febră, limfadenopatie. Infecţia fetală determină malformaţii congenitale.
2. ETIOLOGIE: virusul rubeolic din familie Togaviridae.
3. MANIFESTĂRILE PROCESULUI EPIDEMIOLOGIC
Incidenţa rubeolei la 100.000 locuitori, în România, în anul 1998, a fost de 104,58, mult scăzută faţă de anul 1997, când a fost de 401,62 ( aceste valori nu indică situaţia reală, datorită unui număr mare de forme subclinice).
Rubeola evoluează sporadic sau epidemic, cu numeroase forme atipice (30-50% infecţii inaparente).
Prezintă o periodicitate multianuală (6-9 ani) şi sezonieră de iarnă-primăvară.
Formele clinice mai severe apar la adulţi.
4. DIAGNOSTIC POZITIV
4.1. DIAGNOSTIC CLINIC
Rubeola postnatală
Incubaţia durează 12-23 de zile, în medie 18 zile.
Debutul nu este evident la copii. La adulţi există un prodrom de câteva zile cu febră, stare generală alterată, adenopatie ą splenomegalie.
Perioada de stare (eruptivă) e caracterizată printr-o erupţie maculopaluloasă cu elemente neconfluente, care poate începe pe faţă şi care e floridă 2-3 zile. Poate exista o creştere a temperaturii în prima zi de erupţie, coriză şi conjunctivită.
Complicaţii:
- artrite, artralgii prezente la o treime din femeile care fac boala (nu copii, bărbaţi) şi care prind articulaţiile de la nivelul degetelor, pumnului, genunchiului.
- manifestări hemoragice cu o incidenţă de 1:3000 de cazuri, mai frecvent la copii, secundare trombocitopeniei şi tulburărilor vasculare mediate imun (la copii, mai frecvent purpură trombocitopenică).
- encefalita rubeolică e foarte rară, 1:5000 de cazuri, cu o frecvenţă mai mare la adulţi. Are o mortalitate ridicată, de 20-50%.
Rubeola congenitală
Este o boală gravă, funcţie de vârsta fătului în momentul infecţiei mamei. Poate evolua spre moartea fătului, avort, naştere prematură, naştere cu malformaţii congenitale.
Simptomele rubeolei congenitale pot fi temporare (greutate la naştere mai mică), permanente (surditate) sau evolutive (miopie).
Cele mai frecvente sunt:
surditate;
cataractă sau glaucom;
malformaţii congenitale cardiace;
retard intelectual.
Rubeola congenitală nu trebuie gândită ca o boală statică. Copii născuţi din mame cu rubeolă în cursul sarcinii şi care la naştere erau consideraţi normali, au fost găsiţi cu manifestări de rubeolă congenitală la vârsta şcolară:
- diabet zaharat insulino-dependent;
- encefalopatie evolutivă progresivă asemănătoare PESS.
4.2. DIAGNOSTICUL DE LABORATOR:
A. Diagnostic hematologic evidenţiază celule Turck şi plasmocite până la 20%; inconstant apar modificări ale formulei leucocitare.
B. Diagnostic specific
Produse patologice: secreţii respiratorii, lacrimi, sânge, urină, LCR, materii fecale; fragmente de ţesut prelevate postmortem; în rubeola congenitală lichid amniotic, placentă, ţesuturi fetale (postabortum).
1. Izolarea şi identificarea nu sunt de uz curent. Se utilizează pentru diagnosticul rubeolei congenitale sau în formele grave, complicate.
Prelevatele se inoculează în culturi celulare primare de maimuţă, dar efectul citopatic apare tardiv sau numai după pasaje repetate. Diagnosticul se poate face pe baza fenomenului de interferenţă între virusul rubeolic şi virusul ECHO 11. Dacă după inocularea virusului ECHO 11 nu se observă efectul citopatic al acestuia, acest lucru confirmă prezenţa virusului rubeolic.
Identificarea virusului se face prin reacţia de seroneutralizare cu seruri standard specifice.
2. Diagnosticul serologic constă în evidenţierea titrurilor de anticorpi specifici IgG sau IgM în ser, prin tehnică ELISA sau prin aglutinare.
Anticorpii IgM specifici apar numai în infecţia primară, fiind prezenţi în ser timp de 4 săptămâni,urmănd ca după această perioadă să fie detectaţi anticorpii IgG specifici.
Prezenţa anticorpilor IgM specifici în serul nou-născutului indică infecţia rubeolică transplacentară.
Titrurile de anticorpi specifici pot fi cercetate în dinamică şi prin reacţii de hemaglutinoinhibare şi imunofluorescenţă indirectă.
4.3 DATE EPIDEMIOLOGICE
Factorii epidemiologici principali
1. Izvorul de infecţie
bolnavul, prin secreţii naso-faringiene;
Contagiozitatea este de 40-80%, bolnavul putând să transmită virusul 7 zile preeruptiv, 5 zile în erupţie şi luni până la 1 an în rubeola congenitală.
infectaţii inaparent.
2. Transmiterea
aeriană, prin picături;
obiecte recent contaminate cu secreţii sau excreţii (excepţional).
3. Receptivitate
generală( până la 6 luni pot persista anticorpi materni la nou-născut).
4. Imunitate
de lungă durată;
3-10% din cazuri, posibil reâmbolnăviri;
reinfecţia nu afectează fătul la gravide;
90% din populaţia adultă are anticorpi faţă de virusul rubeolic.
Profilaxie şi combatere
Începând cu 01.01.2000, la nivel naţional s-a introdus supravegherea sindromului rubeolic congenital (SRC).
Definiţia SRC: orice copil în vârstă de sub 1 an care prezintă unul sau mai multe din următoarele semne: surditate de percepţie uni sau bilaterală, surditate centrală, persistenţa canalului arterial, stenoză pulmonară, defecte septale ventriculare, boală cardiacă congenitală complexă, retinopatie pigmentară, cataractă, microoftalmie, glaucom.
1. Măsuri faţă de izvorul de infecţie
depistare precoce: ancheta epidemiologică, clinic, laborator;
raportare numerică, trimestrială;
izolare: 7 zile la domiciliu;
Cazurile de SRC vor fi raportate la DSP în 24h de la depistare. Unitatea care a descoperit cazul va recolta, în maxim 24 de ore de la declarare , o probă de 0,5 ml ser sanguin, care va fi transportat la DSP local, în geantă frigorifică. Pentru fiecare probă se va înregistra: numele, prenumele, data naşterii, data îmbolnăvirii, data recoltării, data trimiterii, cod (iniţiale judeţ/nr.probei/ luna/an). Se va completa fişa de declarare a cazului suspect SRC (vezi anexa).
2. Măsuri faţă de căile de transmitere
dezinfecţia, carantina nu sunt obligatorii; colectivităţile unde au apărut cazuri vor fi supravegheate 21 de zile;
aerisirea încăperilor, curăţenia sunt suficiente.
3. Măsuri faţă de receptivi
contacţii: vor fi investigate serologic, privind receptivitatea la boală, numai gravidele.
La gravidele receptive se indică întreruperea sarcinii, iar la cele care refuză, administrarea de imunoglobuline specifice ( protecţie redusă ca durată).
imunizarea activă (vaccin viu atenuat), este indicată începând din copilărie dar şi la populaţia feminină în vârstă de 15-18 ani.
Se realizează cu vaccin rubeolic viu atenuat, în doză de 0,5 ml, subcutanat, simplu sau în asociere cu vaccinul anturujeolic şi/sau antiparotidită epidemică (Trimovax).
Este indicat la copii de 1-12 ani şi la populaţia feminină în vârstă de 15-18 ani, având rezultate foarte bune seroconversie de 95-100%.
Este contraindicat la gravide şi la cei cu imunodepresii.
Reacţii postvaccinale posibile: locale minore, artralgii, artrite, nevrite periferice.
imunizare pasivă, cu imunoglobuline specifice antirujeolă, la contactele gravide, receptive, care au vârsta sarcinii înaintată, sau care refuză întreruperea sarcinii.
5. TRATAMENT
Izolarea se face la domiciliu timp de 6-7 zile. Nu se administrează antibiotice; se combate febra şi se previn suprainfecţiile bacteriene, prin igienă riguroasă a mucoaselor şi tegumentelor.
În caz de complicaţii bolnavul se îndrumă în Clinica de Boli Infecţioase.
Vezi
http://www.farmaciata.ro/......-tratament
Rubeola este o boala infectioasa virala contagioasa, ce se caracterizeaza prin manifestari clinice usoare in copilarie. Afectiunea prezinta simptome severe la copilul mare si adult si este extrem de grava la produsul de conceptie.
Rubeola are caracter sezonier - apare la sfarsitul iernii si primavara. Este determinata de virusul rubeolic, sursa de infectie fiind omul. Virusul se poate izola din secretiile nazofaringelui, sange si urina.
Afectiunea se transmite pe cale:
Aeriana - prin picaturi; Obiecte recent contaminate; Transplacentar (de la mama se transmite prin placenta la fat). Rubeola afecteaza sugarul pana la adultul tanar, avand o frecventa crescuta intre varstele 5 si 9 ani. Nou-nascutii poseda imunitate de la mama aproximativ 6 luni. Contagiozitatea incepe cu 7-10 zile inainte de eruptie si inceteaza dupa 5-7 zile de la eruptie. La copii cu rubeola congenitala contagiozitatea se poate prelungi pana la 1 an.
Simptomatologie
Perioada de incubatie a rubeolei este 2-3 saptamani. Afectiunea, ca si celelalte boli contagioase, are trei perioade:
Perioada prodromala (o-4 zile) se caracterizeaza prin: subfebrilitate sau febra moderata; disconfort; indispozitie; hipertrofia ganglionilor cervicali, retroauriculari, occipitali este tipica pentru rubeola; ganglionii sunt mobili, de marime medie, dar fara a prezenta periadenita; artralgii. Perioada de stare (eruptiva): apare o eruptie maculopapuloasa -pete mici, slab conturate, foarte dese, de culoare roz, izolate, neconfluente (lasa intre ele portiuni de piele sanatoasa). Eruptia apare initial pe fata, mai intai retroauricular si pe frunte, apoi disemineaza pe trunchi si extremitati; membrele sunt mai putin afectate. Eruptia este usor pruriginoasa. Principalele simptome sunt: enantem - macule eritematoase pe palatul moale; febra in prima zi; conjunctivita. Perioada de convalescenta: se manifesta prin astenie, artralgii; ganglionii dispar dupa cateva saptamanii de boala; eruptia dispare fara a lasa urme. Complicatii posibile ale rubeolei:
artralgii; manifestari hemoragice (la copii mai frecvent purpura trombocitopenica); encefalita rubeolica. Rubeola congenitala
Apare la copii nascuti din mame cu rubeola in timpul sarcinii care nu au fost imunizate inainte (nu au prezentat boala inaintea sarcini si nici nu au fost vaccinate). Riscul de a produce leziuni la fat scade cu cat creste varsta de gestatie la care este infectat. Rubeola poate determina avort, nastere prematura, malformatii congenitale sau moartea fatului.
Intertitlu:
clinice si manifestarile pe care le poate prezenta un nou-nascut cu rubeola congenitala sunt:
copilul se poate naste cu greutate mica pentru varsta de gestatie; petesii, purpura; icter; hepatomegalie; rash; ganglionii de la nivelul extremitatii cefalice, gatului si trunchiului sunt inflamati; afectare oculara (retinita, cataracta, glaucom); malformatii cardiace; surditate; pneumonie interstitiala. Sindromul Gregg al rubeolei congenitale evidentiaza dupa perioada noanatala:
surditate; cataracta sau glaucom; boala congenitala de cord; retard mental sever. Nou-nascutul poate fi o sursa de infectie, el fiind excretor de virus.
Diagnostic
Stabilirea diagnosticului se stabileste in functie de sursa de infectie -contactul cu un bolnav, absenta vaccinarii sau a bolii, semnele clinice. Diagnosticul este sugerat de evidentierea de anticorpi specifici antirubeolici Ig M sau Ig G in sangele pacientilor suspectati. In infectia primara sunt prezenti anticorpii antirubeolici IgM, ulterior sunt detectati anticorpii antirubeolici Ig G.
Conduita terapeutica
Copiii se izoleaza o saptamana la domiciliu si sunt indicate repausul la pat, adminstrarea de antitermice, un tratament medicamentos simptomatic, igiena tegumentelor si mucoaselor. Imunizarea activa (vaccin viu atenuat) este indicata incepand cu varsta de 1 an si la populatia feminina intre 15 si 18 ani. Vaccinul antirubeolic la copil se poate administra simplu sau in asociere cu vaccinurile antirujeolic si antiparotida epidemica.Vaccinul antirujeolic este este contraindicat la gravide. Se indica intreruperea sarcinii la gravidele receptive, iar la cele la care varsta sarcinii este inaintata sau care refuza intreruperea sarcinii se administreaza imunoglobuline specifice antirujeolice.