Bună!
Este relativ normal ca menstra să conţină şi cheaguri ( totuşi, NU prea multe sau prea mari ) :
http://www.sfatulmedicului.ro/......uloar_5282
NU ai dat detalii : vârsta, când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, dacă ţi-ai început recent viaţa sexuală, dacă ai făcut sex neprotejat, dacă/când/cum ai făcut test de sarcină, etc.
Dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, atunci sunt NORMALE astfel de dereglări/întârzieri şi NU ai de ce să te îngrijorezi!
În general, primele 5 menstruaţii întârzie ( uneori chiar şi 3-6 luni, depinde de vârstă ) - dar, cu timpul, cam în decurs de 1 an, se va "regla" cât de cât şi vei avea menstră aproape lunar.
Spre exemplu a 2-a menstruaţie poate întârzia cam 4-6 luni, apoi a 3-a poate veni cam după 3-4 luni, a 4-a cam după 2-3 luni, etc.
Se poate să fie aceeaşi situaţie şi în cazul tău.
NU ai de ce să te îngrijorezi, aceste dereglări hormonale sunt foarte FRECVENTE în primul an de ciclu menstrual.
Dacă NU eşti în primul an de ciclu menstrual, atunci NU sunt normale astfel de întârzieri!
Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...
O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!
Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană/pelvină ( sau una transvaginală ) pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.
AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!
Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).
Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.
De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059
http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html
http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562
Ori ceai sau tinctură/extract din/de mlădiţe de zmeur - vezi detalii la linkul :
http://magazin.remediu.ro/ceai-zmeur-frunze-50-gr-dacia-plant-683.html
http://www.naturaplant.ro/produse/591/Extract_din_mladite_de_Zmeur
http://www.sanatate-si-frumusete.ro/....../index.php
Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!
La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră; n-ai precizat vârsta ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).
Toate cele bune.
Ar trebui sa te mai documentezi in legatura cu menstruatia, ce este mai exact, ce este normal in timpul ciclului menstrual etc. Este important sa stii cum functioneaza corpul tau. Menstruatia neregulata si cheagurile sunt normale, dar normale sunt si vizitele la ginecolog. Daca simti nevoia sa te duci, progreamaza-ti o intalnire cu un medic ginecolog. Spune-i colegei tale ca habar n-are ce vorbeste! Poti merge la ginecolog oricand, n-are legatura cu viata sexuala, vizitele de rutina sunt chiar indicate.
Se pare ca nu esti singura care mai trebuie sa se documenteze. Nu prea inteleg de ce unii sar cu sfaturi daca habar n-au despre ce e vorba
La medicul ginecolog poti sa mergi si pentru o simpla discutie, si n-ai nevoie de nicio trimitere! Desigur, daca vrei o consultatie fara trimitere va trebui sa o platesti. Nu are de ce sa iti fie frica. Si nu-i lasa pe unii nu au nicio competenta in domeniu sa te sperie cu boli si tratamente si alte prostii!
De pe site-ul unui medic:
"Multe femei au cheaguri de sange in sangele menstrual din cand in cand. Cheagurile pot varia ca si culoare de la rosu aprins la brun-maroniu. Deseori, aceste cheaguri sunt eliminate in ziua cu scurgerea menstruala cea mai abundenta.
Organismul femeii produce in mod normal substante cu rol anticoagulant pentru a mentine sangele menstrual subtire si a preveni formarea de cheaguri. Daca menstruatia este insa abundenta si foarte rapid eliminata, substantele anticoagulante produse de catre organism nu mai au timp sa actioneze, ceea ce duce la formarea de cheaguri. Daca aveti cheaguri abundente sau mai mari decat un banut este indicat sa consultati un medic ginecolog pentru a exclude orice afectiune care ar putea cauza o menstruatie anormala."
Ai chist ovarian.
Cel mai bine e sa mergi sa faci o ecografie la ovare (iti face o poza la ovare, iti pune un gel pe burta si umbla cu un aparat nu simti nimic nu te doare e ca la gravide) si iti vede ovarele.
Ai ovarele mici, inca esti nedezvoltata - cu viata sexuala cresc si devii femeie dar nu iti recomand acum.
Mie imi venea de 2 ori pe luna iar alte ori 2 luni nu venea deloc, stai linistita.
Daca ai crampe ia paduren sau nurofen durere pune cald pe burtica si mananca o banana sau ceva dulce, ajuta.
Eu cred ca vizita la ginecolog nu trebuie evitata si dupa cum s-a afirmat in raspunsurile de mai sus ele trebuie sa fie un lucru normal. Iar pentru evitarea problemelor ginecologice poti folosi si produse din plante medicinale.
http://herbaway.ro/produs/feminal/
Daca ti ai început viață sexuala, la ginecolog îți va baga degetele, îți va lua o lamelă, etc.
Daca inca nu ti ai început viață sexuala, acesta doar se va uita, ulterior te va palma ușor.
Ca sa ai chist pe ovare, trebuie sa te doară burta ingrozitor.
Si ca sa știi si tu si multe alte fete, nu este nici o problema de îngrijorare daca in primele zile de menstruație, curg si cheaguri! Am menstruație de ceva timp si au fost perioade si perioade când si mie mi a mai curs cu cheaguri si nu e un motiv de îngrijorare.
Atât timp cat nu ti ai început viață sexuala, nu prea ai de ce sa îți faci probleme, mai ales daca nu te doare burta așa de tare sau ai simți alte chestii decât cele normale
Multumesc de raspunsuri fetelor, chiar m-au ajutat.m-am speriat, ma gandesc sa nu fie ceva grav, de asta imi e frica.O sa incerc sa imi fac curaj si sa merg la ginecolog..desi mi-e tare aiurea.
LarisaChe07 întreabă: