Lyrica nu este un antihipertensiv, ci mai degrabă un calmant puternic (anxiolitic+analgezic) care totuşi ar putea să o ajute mult pe bunica ta.
Durerile foarte mari cauzate de spondiloza cervicală, complică situaţia bunicii tale care oricum este hipertensivă, orice factor de stress (inclusiv durerea intensă) putând determina creşterea suplimentară a valorilor tensiunii arteriale, oricum ridicate. Bineînţeles că durerea cauzată de spondiloză este O CAUZĂ a agravării hipertensiunii arteriale dar CAUZA PRINCIPALĂ ar putea fi o boală a glandelor suprarenale. Uite un articol interesant pe care l-am preluat pe blogul meu :
http://tomisthecat.ro/......re-renala/
Hipertensiunea arteriala este ea insasi o boala, una vasculara nu cardiaca. Zicand ca este bunica ta, presupun ca are varsta potrivita (peste 50 de ani) pentru a face hipertensiune.
Spondiloza cervicala este o boala minora a articulatiilor coloanei vertebrale. Nu influenteaza tensiunea arteriala. Poate da dureri de cap, desi la valorile astea tensionale sunt sigura ca durerile de cap sunt date si de tensiune.
Lyrica este un emdicament pentru niste probleme neurologice, nu pentru tensiune si nici pentru spondiloza. Un nou consult cardiologic, dar si endocrinologic i-ar face bine. In plus, trebuie sa reduca cat mai mult cantitatea de sare pe care o mananca. pentru inceput, sa manance paine nesarata, sa renunte complet la alimentele foarte sarate (conserve de carne, mezeluri, branza sarata, masline sarate) si sa scada la jumatate cantitatea de sare pe care o pune la gatit. Daca cumva este supraponderala, sa slabeasca. Aceste doua chestii (reducerea cantitatii de sare si o greutate normala) vor duce tensiunea la valori mult mult mai mici.
Brigaela, sunt perfect de acord cu tot ce ai scris mai sus dar am doar un singur amendament. O formă moderată de spondiloză cervicală nu influenţează tensiunea arterială pentru că durerile sunt mici spre medii. O formă severă de spondiloză cervicală se manifestă prin DURERI FOARTE MARI ÎN ZONA CEFEI care prin intensitatea lor pot induce bolnavului o stare de stress puternic şi implicit creşterea bruscă a tensiunii arteriale sau agravarea hipertensiunii arteriale deja existente. Este adevărat că şi hipertensiunea arterială poate genera dureri mari de cap, dar e valabilă şi viceversa adică durerile foarte mari de spondiloză cervicală pot stressa foarte rău pacientul şi pot declanşa / agrava hipertensiunea arterială. Am spus şi eu că Lyrica NU este un antihipertensiv dar totuşi poate trata DUREREA ŞI ANXIETATEA, factori favorizanţi şi agravanţi ai hipertensiunii arteriale.
http://www.pcfarm.ro/prospect_Lyrica.php?id=3026
Nici macar bolnavii de cancer, cu dureri atroce, nu au valori tensionale de 200 pe baza acestor dureri. da, durerea si stresul dat de ea pot creste, la un hipertensiv, tensiunea cu cativa milimetri coloana de mercur sau pot reduce efectele tratamentului, dar in nici un caz in mod atat de dramatic. Iar spondiloza cervcala atat de severa incat sa influenteze tensiunea arteriala este foarte rara (tot din practica iti spun)
Spondiloza cervicala duce la dureri de cap, dar nu explica valorile tensionale crescute. Lyrica se gaseste in farmacii, mai cauta. http://www.i-medic.ro/boli/hipertensiunea-arteriala
Doctoressa (era mai corect, DOTTORESSA)
Dacă durerile de cap sunt deosebit de intense (formă severă de spondiloză cervicală) bolnavul se enervează, SE STRESSEAZĂ şi automat face hipertensiune arterială iar dacă HTA era oricum declanşată, stress-ul o agravează şi mai rău.
Spondiloza cervicală nu este un factor determinant dar este un factor favorizant / agravant.