Hei,eu am 15 ani si vreau sa iti zic ca fac street dance de performanta, antrenamente de 4 ori pe saptamana cate 2 ore si nu s-a intamplat sa imi intarzie niciodata.
De racit la ovare am mai racit si eu si imi venea,dar ma dureau ovarele in ultimul hal, nici nu puteam dormii de durere si de la stres nu cred ca are cum, nu stiu.
Cand ti s-a intamplat asta poate ai avut o sarcina si nu a mai dus pana la capat, ar trebui sa te duci la doctor si sa discuti chestiile astea cu cineva care stie bine, nu cu cei de pe tpu.Sta in joc sanatatea ta.Pana la urma ai 18 ani e ceva absolut normal, cand vezi fetele de 14-15-16 ani e un pic mai dubios.Du-te si discuta.
Nu stiu cum sa-ti spun. Nu am ramas deloc. Eu stiu ce si cum, si daca era stiam. Si nu mai ceream ajutor. c:
Bună!
NU ai dat detalii : când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, etc.
Deoarece ai 18 anişori - deci, NU eşti în primul an de ciclu menstrual - NU sunt normale astfel de întârzieri!
Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...
O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!
Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană/pelvină ( sau una transvaginală ) pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.
AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!
De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059
http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html
http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562
Ori ceai sau tinctură/extract din/de mlădiţe de zmeur - vezi detalii la linkul :
http://magazin.remediu.ro/ceai-zmeur-frunze-50-gr-dacia-plant-683.html
http://www.naturaplant.ro/produse/591/Extract_din_mladite_de_Zmeur
http://www.sanatate-si-frumusete.ro/....../index.php
Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!
La ginecolog poţi merge SINGURĂ - TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Cardul de sănătate + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).
Toate cele bune.
___Enzo întreabă: