Poate fi si "astenie de primavara", adica lipsa mare de vitamine (in special vitaminele B1, B6, B12).
Am avut si eu asemenea perioade de doua ori, in ambele cazuri iarna, spre primavara.
Medicul mi-a prescris o cura injectabila combinata de vitamine B1+B6+B12+glucoza si mi-am revenit complet. Zilnic am baut si limonada cu zeama de lamaie.
In nici doua saptamani am fost ca si schimbat.
Pot fi multe cauze: lipsa de vitamine, o afectiune (la ficat de obicei), deshidratare, dieta nesanatoasa sau poate nu mananci destul (ai nevoie de toate, proteine, carbohidrati, grasimi), stres.
Cati ani ai?
Daca esti la varsta adolescentei, acest lucru este oarecum normal. Pentru ca hormonii lucreaza continuu, ajuta crestere, se intampla
Daca totusi ai trecut de varsta adolescentei, verifica alimentatia. Poate fi foarte bine o intoleranta la gluten.
Ce produse pot conţine gluten?
Glutenul este întâlnit nu numai în preparatele alimentare, dar şi în medicamente, suplimente nutriţionale sau produse cosmetice, ceea ce impune o atenţie sporită din partea celiacilor în evaluarea produselor pe care le cumpără pentru uzul cotidian.
Care sunt simptomele bolii celiace?
Manifestările pot aparea la orice vârstă şi sunt foarte variate:
oboseală neexplicată
sau diaree cronică la
sindrom de malabsorbţie important,
statură mică,
anemie,
tulburări de tranzit,
flatulenţă,
meteorism (balonare),
dureri abdominale recurente,
afte bucale,
eroziuni de smalţ dentar,
scădere în greutate,
depresie,
erupţie cutanată (dermatită herpetiformă),
dureri articulare sau spasme musculare,
osteoporoză precoce,
avorturi recurente,
infertilitate.
"Atenţie, unele persoane cu intoleranţă la gluten pot fi asimptomatice. Lipsa manifestărilor nu exclude însă boala", punctează Dr. Alina Stănescu-Popp, medic primar, supraspecializarea gastroenterologie pediatrică.
Ce persoane au un grad sporit de risc?
Riscul de boală celiacă este crescut la rudele de gradul I ale pacienţilor cu boala celiacă şi la pacienţii cu diabet zaharat tip 1, tiroidită autoimună.
Cum se stabileşte diagnosticul?
Diagnosticul de intoleranţă la gluten se stabileşte coroborând manifestările clinice cu analizele de laborator (anticorpi anti-transglutaminază, anti-endomisium, anti-gliadină, anti-peptide gliadinice deamidate) şi examenul histopatologic al biopsiei intestinale obţinută prin endoscopie digestivă superioară şi examen histopatologic.
Cum se tratează boala celiacă?
Tratamentul constă în excluderea glutenului din alimentaţie, dietă care trebuie respectată toată viaţa.
În lipsa tratamentului, pot apărea complicaţii precum malnutriţie severă (cu întârzierea dezvoltării la copii), osteoporoză, infertilitate sau unele tipuri de cancer.
Nu cred ca este vorba despre o boala tocmai de asta incerca sa iti gasesti o activitate care iti place si sa te motiveze. De exemplu incearca sa iesi mai mult, sa citesti sau sa te apuci de vreun sport. Stand si dormind corpul se obisnuieste asa astfel, incepi sa te plictisesti. Incerca sa faci ceva, sa depui energie pentru a-ti schimba programul cu care este obisnuit corpul tau.
Nu pot. Sunt retrasa, stau mult in casa. Cred ca am ceva.
Lipsa de vitamina D.