Este prea devreme!
Vrei, nu vrei, va TREBUI să aştepţi până se împlinesc cel puţin 3 săptămâni de la ultimul contact sexual neprotejat şi atunci să faci testul de sarcină.
Nici la ecograf nu-ţi poate spune nimic mai repede de 3-4 săptămâni.
Eventual, un test de sânge ( la recomandarea medicului ginecolog ) se poate face mai repede şi dă rezultate destul de corecte la 2-3 săptămâni.
Bună!
Înţeleg că ai luat pastila ( uitată în PRIMA săptămână ) după 13 ore şi 20 de minute.
În acest caz, eficacitatea tabletelor este mai REDUSĂ - deci, există un oarecare risc de sarcină!
Trebuia să citeşti Prospectul :
"Dacă aţi uitat să luaţi Yasmin
- Dacă aţi întârziat mai puţin de 12 ore, eficacitatea Yasmin se păstrează. Utilizaţi comprimatul imediat ce vă amintiţi şi administraţi următorul comprimat la ora obişnuită.
- Dacă aţi întârziat mai mult de 12 ore, eficacitatea Yasmin poate fi redusă. Cu cât aţi uitat să utilizaţi mai multe comprimate consecutiv, cu atât riscul de reducere a efectului contraceptiv este mai mare.
Există îndeosebi un risc crescut de a rămâne gravidă dacă uitaţi să utilizaţi comprimatele de la începutul sau de la sfârşitul blisterului. Ca urmare, trebuie să urmaţi regulile de mai jos (vezi şi diagrama de mai jos).
Mai mult de un comprimat omis din blister
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Un comprimat omis în săptămâna 1
Administraţi comprimatul omis imediat ce v-aţi amintit chiar dacă aceasta înseamnă să administraţi două comprimate odată. Continuaţi cu celelalte la ora obişnuită. În următoarele 7 zile utilizaţi metode contraceptive suplimentare, de exemplu un prezervativ. Dacă aţi avut contact sexual în săptămâna dinaintea omiterii administrării comprimatului sau aţi uitat să începeţi un blister nou după perioada de pauză, există posibilitatea să rămâneţi gravidă. În acest caz, contactaţi medicul dumneavoastră."
SURSA : http://www.anm.ro/_/_PRO/PRO_2796_24.09.10.pdf?anmPage=1685&ID=33678
N-am înţeles EXACT când ai început să iei pilulele ( dacă erai în prima lună de administrare, sau nu ) şi nici când ai avut contactul sexual...
Dacă eşti la prima folie şi ai avut contactul sexual în săptămâna de "pauză", adică după 2 săptămâni de la pilula uitată, atunci NU există risc de sarcină.
Dacă nu eşti în prima lună de administrare şi ai avut contactul cu o săptămână ÎNAINTE de a uita acea tabletă, atunci EXISTĂ risc de sarcină ( vezi pasajul citat din prospect )!
În acest caz, să faci 2 teste de sarcină "corecte", aşa cum EXPLIC mai jos :
Atunci când suspectezi o eventuală sarcină, se face 1 test de sarcină la 7-10 zile de la data la care TREBUIA să-ţi vină ciclul ( dacă e regulat, sau la 15-20 zile dacă e neregulat ) SAU la cel puţin 3 săptămâni de la contactul sexual neprotejat - iar dacă rezultatul e neconcludent : liniuţă/e incomlete, greu vizibile, posibile „umbre" etc., atunci se REPETĂ testul la 3-5 zile!
În cazul unui ciclu neregulat, este PREFERABIL să se REPETE testul de sarcină la 3-5 zile după primul ( INDIFERENT de rezultatul testului anterior )!
Un test CORECT se face din PRIMA urină de dimineaţa, şi NU sunt recomandate acele teste tip „bandă" care se introduce într-un vas cu urină – tocmai de aceea că poţi să GREŞEŞTI mult mai uşor ( introduci prea MULT banda în urină )!
Te duci la farmacie şi cumperi 1-2 teste de sarcină, test tip "stilou" ( analiză pe bază de urină, NU de sânge sau altele, deci nu test tip „bandă" ) - au un preţ mediu de 10-15 lei/test ( NU cumperi din cele mai ieftine, că sunt şi cu vreo 4-5 lei, DAR nici cele mai scumpe )!
ÎNAINTE de a face testul, seara anterioară ( sau dimineaţa devreme ) - deoarece testul se face din PRIMA urină de dimineaţa - CITEŞTI cu atenţie INSTRUCŢIUNILE, şi le urmezi ÎNTOCMAI, în special TIMPUL de control ( trebuie verificate EXACT la timpul indicat, NICI mai repede, dar nici mai târziu, deoarece testul va fi NECONCLUDENT )!
Pentru alte detalii, vezi articolul de la linkul : http://www.contraboli.ro/cum-se-face-un-test-de-sarcina/
Indiferent de denumirea testului şi de "reclama" care i se face, NEAPĂRAT să-l faci din PRIMA urină de dimineaţa!
EU personal, NU am ÎNCREDERE în acel tip de test "Sure Check" ( care foloseşte urina de peste zi, poate fi NECONCLUDENT, şi cu asta nu-i de glumit ) - şi asta din acelaşi MOTIV pentru care la ORICE analiză/test de urină, din sistemul MEDICAL, se CERE PRIMA URINĂ de dimineaţa ( aceea este cea mai concludentă )!
Acum, tu faci cum doreşti, dar eu NU recomand acel tip de teste, decât DACĂ se foloseşte ( la acel test ) PRIMA urină de dimineaţa ( să NU urinezi în timpul nopţii, altfel urina de la test NU va fi concludentă )!
În CONCLUZIE : pentru a scăpa de orice „bănuială" atunci când ai avut contact sexual neprotejat ( sau s-a rupt prezervativul ), mai ales dacă următorul ciclu o să-ţi întârzie, poţi să FACI testul de sarcină şi, deoarece ( cred că ) ai ciclu neregulat, să REPEŢI acel test la 3 zile după primul ( indiferent de rezultatul primului test )!
Ambele teste TREBUIE să iasă NEGATIVE; dacă unul iese negativ şi celălalt pozitiv – atunci trebuie un consult ginecologic pentru a verifica supoziţia de sarcină ( îţi face un test de sânge pentru depistarea sarcinii )!
Dacă faci testele CORECT atunci au SIGURANŢĂ de 98-99 %, se „confirmă" unul pe altul.
Toate cele bune.
Eu iau YASMIN de 5 luni, nu am mai patit pana acum sa uit, dar ieri s`a intampla, chiar nu stiu ce e de facut intr-o situatie ca asta. eu Martea trecuta am inceput sa iau din nou dupa 7 zile de pauza,eu termin pastilele luni si incep sa le iau marti, cum scrie in prospect, dar eu am avut CONTACT SEXUAL NEPROTEJAT in zilele de pauza, de aceea m`am speriat foarte tare cand am vazut ca pot ramana insarcinata, am scris si mai sus ca am luat`o dupa 13 ore si 20 de minute, apoi am luat`o, azi la ora 7(ora normala la care le iau) o sa o iau din nou sau nu? nu prea am inteles ce mi-ai spus tu...
Continui folia în mod normal ( NU ai voie să întrerupi decât după terminarea foliei respective )!
Doar că EXISTĂ risc de sarcină; re-citez din Prospect :
"- Dacă aţi întârziat mai mult de 12 ore, eficacitatea Yasmin poate fi redusă.
...
Există îndeosebi un risc CRESCUT de a rămâne gravidă dacă uitaţi să utilizaţi comprimatele de la începutul sau de la sfârşitul blisterului."
La terminarea acestei folii, NU mai începi alta decât DUPĂ ce faci 2 teste de sarcină "corecte" ( pentru a te ASIGURA că nu eşti însărcinată ), aşa cum EXPLIC mai jos :
Atunci când „presupui" că ai rămas însărcinată, pentru mai multă siguranţă POŢI face un test de sarcină - dar, ATENŢIE : la momentul testului TREBUIE să ai cel puţin 3 săptămâni de la ultimul contact sexual neprotejat!
În GENERAL, testul de sarcina trebuie facut dupa MĂCAR 1 saptamana de la intarzierea menstruatiei sau dupa MĂCAR 3 saptamani dupa un contact sexual neprotejat – AMBELE condiţii TREBUIE îndeplinite ( după caz )!
Daca il faci mai repede si rezultatul e pozitiv inseamna ca embrionul s-a implantat repede, dar daca e negativ nu inseamna ca nu exista sarcina.
Atunci când suspectezi o eventuală sarcină, se face 1 test de sarcină la 7-10 zile de la data la care TREBUIA să-ţi vină ciclul ( dacă e regulat, sau la 15-20 zile dacă e neregulat ) SAU la cel puţin 3 săptămâni de la contactul sexual neprotejat - iar dacă rezultatul e neconcludent : liniuţă/e incomlete, greu vizibile, posibile „umbre" etc., atunci se REPETĂ testul la 3-5 zile!
În cazul unui ciclu neregulat, este PREFERABIL să se REPETE testul de sarcină la 3-5 zile după primul ( INDIFERENT de rezultatul testului anterior )!
Un test CORECT se face din PRIMA urină de dimineaţa, şi NU sunt recomandate acele teste tip „bandă" care se introduce într-un vas cu urină – tocmai de aceea că poţi să GREŞEŞTI mult mai uşor ( introduci prea MULT banda în urină )!
Te duci la farmacie şi cumperi 1-2 teste de sarcină, test tip "stilou" ( analiză pe bază de urină, NU de sânge sau altele, deci nu test tip „bandă" ) - au un preţ mediu de 10-15 lei/test ( NU cumperi din cele mai ieftine, că sunt şi cu vreo 4-5 lei, DAR nici cele mai scumpe )!
ÎNAINTE de a face testul, seara anterioară ( sau dimineaţa devreme ) - deoarece testul se face din PRIMA urină de dimineaţa - CITEŞTI cu atenţie INSTRUCŢIUNILE, şi le urmezi ÎNTOCMAI, în special TIMPUL de control ( trebuie verificate EXACT la timpul indicat, NICI mai repede, dar nici mai târziu, deoarece testul va fi NECONCLUDENT )!
Pentru alte detalii, vezi articolul de la linkul : http://www.contraboli.ro/cum-se-face-un-test-de-sarcina/
Indiferent de denumirea testului şi de "reclama" care i se face, NEAPĂRAT să-l faci din PRIMA urină de dimineaţa!
EU personal, NU am ÎNCREDERE în acel tip de test "Sure Check" ( care foloseşte urina de peste zi, poate fi NECONCLUDENT, şi cu asta nu-i de glumit ) - şi asta din acelaşi MOTIV pentru care la ORICE analiză/test de urină, din sistemul MEDICAL, se CERE PRIMA URINĂ de dimineaţa ( aceea este cea mai concludentă )!
Acum, tu faci cum doreşti, dar eu NU recomand acel tip de teste, decât DACĂ se foloseşte ( la acel test ) PRIMA urină de dimineaţa ( să NU urinezi în timpul nopţii, altfel urina de la test NU va fi concludentă )!
În CONCLUZIE : pentru a scăpa de orice „bănuială" atunci când ai avut contact sexual neprotejat ( sau s-a rupt prezervativul ), mai ales dacă următorul ciclu o să-ţi întârzie, poţi să FACI testul de sarcină şi, deoarece ( cred că ) ai ciclu neregulat, să REPEŢI acel test la 3 zile după primul ( indiferent de rezultatul primului test )!
Ambele teste TREBUIE să iasă NEGATIVE; dacă unul iese negativ şi celălalt pozitiv – atunci trebuie un consult ginecologic pentru a verifica supoziţia de sarcină ( îţi face un test de sânge pentru depistarea sarcinii )!
Dacă faci testele CORECT atunci au SIGURANŢĂ de 98-99 %, se „confirmă" unul pe altul.
Iar pe viitor, setează alarma de la telefonul mobil ( creezi o alertă ) să SUNE la ora la care TREBUIE să iei tableta ( pentru a evita să mai uiţi/întârzi administrarea ).
Toate cele bune.
Pai nu stiu daca o sa am rabdare inca 2 saptamani pana la urmatoarea menstruatie... o sa ma duc la doctor zilele urmatoare, crezi ca imi poate spune daca am ceva? se vede asa devreme?
Multumesc mult, oricum trebuie sa merg la control... Dar spune`mi te rog, ca vad ca tu stii si ma poti ajuta, crezi ca sunt sanse sa fiu insarcinata?
Este prea devreme!
Vrei, nu vrei, va TREBUI să aştepţi până se împlinesc cel puţin 3 săptămâni de la ultimul contact sexual neprotejat şi atunci să faci testul de sarcină.
Nici la ecograf nu-ţi poate spune nimic mai repede de 3-4 săptămâni.
Eventual, un test de sânge ( la recomandarea medicului ginecolog ) se poate face mai repede şi dă rezultate destul de corecte la 2-3 săptămâni.
Nu conteaza 1 ora si 20 de minute.Nu sunt pastile care se iau dupa ceas, la ora fixa.Important este sa le iei, sa nu intrerupi.
Te rog zi-mi ca esti baiat!
Pe absolut toate scrie ca e indicat sa le iei LA ACEEASI ORA si ca daca depasesti 12 ore, e indicat sa te protejezi extra.
Asta nu inseamna ca e obligatoriu sa ramai insarcnata daca ai sarit una ci doar ca exista un risc.
Pe prospect scrie "aproximativ aceeasi ora"... Nu stiu daca conteaza atat de mult 1 ora si 20 de minute...dar am zis totusi sa intreb
Nu e o ora si 20 de minute...sunt 13 ore si 20 de minute. In cazul asta, conteaza! Exista risc de sarcina si se recomanda, atat de prospect cat si de medici, 7 zile de extra protectie.
Imi asum riscul sa vorbesc direct:da, nu sunt baiat, sunt BARBAT.si daca te-ai uitat la profilul meu, am si o varsta....Eu spun ce simt si vad,nu stiu sa mint. Fetita draga, in momentul de fata, NU esti gravida, dar te rog sa ai MARE grija la contactele viitoareDorinta ta este mare si nu este exclusa o sarcina accidentala. Citeste ce am scris cu majuscule si te rog sa intelegi, restul.Ai grija de tine.
Eu te sfatuiesc pe tine sa fii mai atent cand citesti ceva!
1. Nu eu am pus intrebarea
2. Ai gresit in raspunsul dat nu mi se pare ok sa induci in eroare pe altcineva.
3. TOATE anticonceptionalele se iau la ora fixa! Absolut toate. Este permisa o intarziere de maxim 12 ore dar dupa aceste maxim 12 ore, atat prospectul cat si medicii spun ca exista un risc de sarcina si este necesar prezervativul pentru urmatoarele 7 zile.
4. Faptul ca ai o varsta, asa cum zici tu, nu iti permite sa imi vorbesti mie de sus sau sa ma cataloghezi. Nu sunt nici o fetita si nici draga ta. Putin respect zic ca nu strica uneori.
5. Mutlumesc pentru sfaturi dar eu stiu mai bine ca tine ce am de facut si cum sa ma protejez.
Imi imaginez ca mi-ai raspuns asa strict pentru ca ai inteles cumva ca eu sunt cea care a postat intrebarea.Tocmai de aceea nu o sa iau foarte personal ceea ce ai spus. Spuneam ca sper ca esti baiat pentru ca daca erai si fata si mai si spuneai ce ai spus era si mai grav.
O zi frumoasa in continuare.
Dumnezeule MARE, eu nu cataloghez pe nimeni si nu imi permit sa vorbesc de sus nici unui copil.Formula cu "fetita draga", este involuntara, am jucat foarte multi ani teatru si am dat examen in acest sens.Mi-a ramas in reflex aceasta formula.Revenind,am spus ce vad si simt, nu oblig pe nimeni sa faca ce spun eu.Fiecare face ce doreste cu viata lui sau ei.Eu nu vorbesc de sus la nimeni si cred ca sunt printre putinii utilizatori TPU, care nu raspund in gluma.Eu am spus ce vad si ce simt.Decizia,este a ta sau a persoanei in cauza.Preiau suferinta altora, dar nu si a celor care nu vor sa mi-o dea.Stiu ca e greu de inteles.O zi buna si mult noroc.
O sa ma protejez, multumesc!