| zuz02 a întrebat:

Am si eu o intrebare care poate parea putin ciudata, dar asta e. Fratele mai mic al prietenului meu are varicela de vreo doua zile, iar prietenul meu a avut cand a fost copil. Eu nu am avut niciuna din bolile copilariei. Stiu cum se transmite boala de la purtator, dar nu scrie niciunde de varianta indirecta, adica prin prietenul meu.Ce ziceti, ar trebui sa il pun pe tusa macar o saptamana? Chiar nu imi permit varicela in urmatoarele trei saptamani. Merci mult! Numai bine!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Empathizer a răspuns:

De ce nu te vaccinezI? Exista un vaccin antivaricelos in farmacii, care se numeste Varilrix. Se face subcutanat in regiunea muschiului deltoid (in brat, sus, spre umar). E cea mai sigura metoda de protectie impotriva bolii. Se fac una sau 2 doze, in functie de varsta pe care o ai. Gasesti detaliile in prospect sau iti poti intreba medicul de familie sau un pediatru.

4 răspunsuri:
| Irena97 a răspuns:

Mai bine fa-o si ai scapat de griji. Vrei sa faci boala la 40 de ani?

| zuz02 explică (pentru Irena97):

Am spus doar ca nu imi permit boala in urmatoarele saptamani, nu ca nu vreau sa o fac. Dar merci pentru incercare happy

| HimoSsa a răspuns:


Varicela sau varsatul de vant este una dintre cele mai raspandite boli contagioase, care se transmite pe cale respiratorie si cutanata.

Boala survine dupa incubarea virusului varicelo-zosterian, care poate dura pana la 21 de zile, perioada in care pacientul este contagios. Forma cea mai contagioasa incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia unei eruptii veziculare cutanate si continua in timpul formarii veziculelor.

Majoritatea celor care au avut varicela devin imuni la aceasta boala tot restul vietii. Cu toate acestea, virusul ramane latent in tesutul nervos si poate recidiva mai tarziu in zona zoster.

Simptome
Principalele simptome sunt: febra (intre 38 si 39, 4 grade), oboseala, apetit diminuat sau lipsa. La inceput apar pete rosii sau mici umflaturi, care se transforma in vezicule pline cu lichid tulbure sau clar. Veziculele se vor rupe, iar ulterior vor fi acoperite de cruste.

Eruptia afecteaza de regula trunchiul, dar se poate intinde si pe fata, membre, iar in cazuri rare poate atinge si corneea, interiorul gatului si zona genitala.

Tratament
In general, aceasta boala nu necesita spitalizare. Febra trebuie monitorizata si, in cazul in care persista mai mult de 48 de ore, se poate reduce prin medicamente si prin administrarea de lichide reci.

Copii care au varicela nu trebuie sa ia aspirina, acest lucru marind riscul aparitiei sindromului Reye, care poate conduce la insuficienta hepatica si chiar deces.

Eruptia cutanata produce mancarimi greu de suportat. Trebuie sa stiti insa ca scarpinatul excesiv si spargerea veziculelor determina infectarea zonei si aparitia cicatricilor (dupa vindecarea varicelei). Puteti folosi lotiunea cu calamina pe zonele afectate (dar nu o folositi pe fata; evitati, in special, zona de langa ochi).

Vaccin impotriva virusului varicelo-zosterian
Puteti preveni imbolnavirea cu varicela prin administrarea unui vaccin impotriva virusului varicelor-zosterian. S-a dovedit ca acest vaccin impiedica imbolnavirile severe sau moderate in 95% din cazuri si a formelor usoare de boala in aproximativ 70-85%.
Sper ca e ceia ce ai nevoie.happy

| Portretecreion a răspuns:

Asa cum ti-a mai raspuns cineva inaintea mea... fa-ti vaccinul. e mult mai bine si mai util. e adevarat ca multi au avut in copilarie varicela si nu e de speriat, dar virusul (varicela-zoster, asa se numeste) ramane cantonat in organism odata contactata infectia, si in aproximativ 10% din cazuri produce zona zoster la adult. vaccinul protejeaza in 60-90% din cazuri.