Este din cauza tuberculozei, boala foarte grava care afecteaza sever organismul in general. Este frecventa amenoreea pe parcurusl bolii si al tratamentului (inainte erai bolnava, dar aveai menstre din cauza contraceptivelor)
Incerc sa fiu tare si sa o iau ca pe un pas in viata destul de mare insa e normal sa ma preocup pentru schimbarile severe care le sufera organismul meu. Multumesc foarte mult!
Da, e normal sa te preocupi. Ai sa te vindeci daca respecti intocmai tratamentul si nu sari peste nici o pastila, te alimentezi cum trebuie si faci tot ce-ti spune emdicul. Si ai sa duci o viata perfect normala in viitor.
Bună.
Posibil o disfuncție hormonală, dacă ai mai luat și anticoncepționale.
Vorbește și cu medicul de familie sau ginecolog.
De asemenea, citește cu mare atenție și prospectul medicamentelor pe care le ei.
Ceaiul de crețișoară ajută la reglarea menstrei.
Multă, multă sănătate!
Pa, pa.
Este vorba de o dereglare hormonală, având în vedere că înainte luai anticoncepţionale şi apoi le-ai întrerupt!
Dar NU am priceput care medic ţi-a putut spune să stai liniştită ( medicul de familie sau ginecologul, ori pneumoftiziologul )...
NU ai de ce să stai liniştită, la 23 de ani NU este ok să ai o astfel de dereglare!
Să mergi la ginecolog şi/sau la endocrinolog!
Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...
O întârziere acceptabilă ( din diverse cauze : răceală, infecţie, medicamente, etc. ) este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă" medicală!
Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.
AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!
Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic – DEPINDE ce medicamente foloseşti pentru tratametul antiTBC.
Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston ( DEPINDE ce medicamente foloseşti pentru tratametul antiTBC ) pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină menstruaţia.
Pneumoftiziologul a spus sa stau linistita k nu este nevoie sa merg la ginecolog tinand cont ca luam peste 4000 mg antibiotic pe zi, asta cand am avut perioada de doua luni cu tratament zilnic insa eu nu i-am ascultat sfatul si am mers si la ginecologul meu pentru precautie iar acesta mi-a spus ca din cauza tratamentului puternic cu antibiotic am facut candidoza; am tratat-o si pe aceasta dupa 12 zile am revenit la ginecolog iar acesta mi-a spus sa astept pentru ca altceva nu am de facut decat asteptare...
Da, se poate ca lipsa menstrei să se datoreze cantităţii mari de antibiotic şi, în general, acesta interferează cu anticoncepţionalele şi cu Duphaston-ul ( de care spuneam anterior ) - din acea cauză ţi s-a recomandat să aştepţi.
În această situaţie chiar NU prea mai ai ce face decât să ai RĂBDARE, tratamentul TBC o să-l faci cel puţin 6 luni...
După ce vei încheia tratamentul TBC vei reveni la ginecolog şi îţi va prescrie una din variantele amintite de mine mai sus, în funcţie de situaţia constatată ( în cazul în care menstra NU reapare în termen de 2 luni de la terminarea antibioticelor ).
Multă sănătate.
Tuberculoza in sine e un mare stres fizic pentru organism, la care se adauga si stresul psihic cauzat de boala. Amenoreea ta are cauze evidente, nu e cazul sa te ingrijoreze absenta temporara a menstruatiei.