Ingrediente
1 kg caise
1, 200 kg zahar
2 pahare de apa
2 linguri zeama de lamaie
Mod de preparare
Se iau fructe care sa fie destul de dulci, dar nu prea coapte si moi, se spala, se oparesc 1 minut in apa fierbinte, se racesc, li se scot samburii si coaja, si se lasa sa se scurga de apa;
Samburii se sparg, se curata de pielita si se pun la loc in fiecare caisa;
Intre timp se prepara un sirop din 1, 2 kg de zahar, 2 pahare de apa;
Cand siropul este legat, se adauga caisele si zeama de lamaie si se lasa sa fiarba la foc mic pana se leaga bine, indepartandu-se din cand in cand spuma de deasupra cu spumiera;
Apoi se ia vasul de pe foc si se acopera cu un servet udat si stors, lasind astfel pina a doua zi. Se pun in borcane cu mare atentie sa nu se strice caisele.
Tips:
Pentru a ramane tari caisele curatate de pielita si samburi, se pun in apa de var pentru 20 minute. Se scot din apa de var si se spala bine cu apa rece;
>i>Zeama de var se obtine din circa 1/4 kg var stins amestecat cu 2 l apa rece. Se lasa sa se limpezeasca cateva ore, apoi se scurge cu atentie lichidul clar de deasupra;
Se poate folosi si apa cu bicarbonat in loc de zeama de var
Sper ca ti-e de folos.
cosmogirl întreabă: