Plantele din genul Cannabis sunt utilizate ca plante textile, în scopuri medicinale, iar unele extrase ca droguri. Produsele industriale de cânepă sunt realizate din soiuri de Cannabis selecționate pentru a produce o cantitate mare de fibre și un nivel minim de THC (Δ9- tetrahidrocannabinol), o substanță psihoactivă. Substanțele psihoactive sunt extrase din florile uscate și frunzele soiurilor selecționate pentru a produce cantități mari de THC. Diferite extrase de cannabis, printre care și hașișul sunt și ele obținute din aceste plante.[3]
Cânepa are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice: nimic nu se aruncă, totul e valorificat, iar produsele obținute sunt folosite de la fabricarea banalei funii până în industria cosmetică sau auto[4]. După cultivarea cu cânepă, terenul devine în anul urmator propice cultivării cerealelor deoarece cânepa ucide buruienile[4]. De asemenea, cantitatea de îngrășământ chimic necesară unei producții bune este mult mai mică decat la alte culturi[4]. Din semințe se produce bere, uleiul utilizat în industria vopselelor, în cosmetică, ulei comestibil sau margarină, partea lemnoasă, care rămâne după prelucrarea primară, poate fi folosită la realizarea hârtiei, a zahărului de lemn, a plăcilor prefabricate, chiar și a unui combustibil solid cu mare putere calorică, iar din frunze se fac medicamente și ceaiuri medicinale[4]. Fibrele din cânepă pot înlocui fibra de sticlă în unele componente din industria auto[4].
(sursa:Wikipedia)
Haha, efecte negative care dureaza nu-s, doar pe moment ameteala si restul' senzatiilor. Daca nu bagi pana te spargi sau daca nu esti beat e ok, doar mizeria cu canceru' pentru ca, na, bagi fum in tine. Ce gasesti ca efecte pe net e mai mult propaganda dramatizata.
Blochează formarea amintirilor.
Îţi afectează echilibrul, coordonarea şi timpul de reacţie.
Consumul de cannabis ar putea creşte riscul despresiei.
Efectele adverse frecvente ale consumului sunt anxietatea crescută, teama, lipsa de în credere şi panica, resimţite de 20 până la 30 la sută dintre consumatori.
Psihoza, halucinaţiile şi pierderea identităţii personale.
Halucinaţiile vizuale şi auditive sunt foarte comune.
Inhalarea marijuanei face să crească pulsul inimii.
Creşte pofta de mâncare.
Ce este cannabis-ul?
Cannabis-ul sau canepa este o plantă răspândită în regiunile cu climă temperată. Planta este utilizată medical şi în industria textilă, pentru producerea de haine, funii etc. Ca drog, cannabis-ul este produs sub mai multe forme: marijuana (amestec de frunze, tulpină, seminţe), haşiş (răşină obţinută din mărunţirea plantei, care seamană cu plastilina) sau ulei.
Modalităţi de consum
Marijuana este fumată în ţigări (joint), la pipă sau la bong. Mai poate fi consumată în infuzii (ceai) sau amestecată în mâncare sau prăjituri.
Clasificare
Cannabis-ul are efecte multiple. În funcţie de persoană sau de situaţie, poate fi stimulant, depresor sau halucinogen.
Efecte şi riscuri
Durata efectului depinde de doză, toleranţă, reacţii individuale şi modalitatea de consum: prin fumare, efectul maxim apare în 15-30 minute şi durează 1-2 ore; prin ingerare, efectul maxim apare în 2-4 ore şi durează 4-8 ore.
Efecte pozitive
euforie
veselie
relaxare, reducerea stressului
creativitate, flux rapid al ideilor
perceperea intensificată a muzicii
intensificarea percepţiilor (gust, miros, auz)
stare fizica placută
poftă de mancare
Efecte neutre
Efecte neutre
încetineala în vorbire şi mişcare
apetit crescut
stare de oboseală, confuzie, lentoare
ochi injectaţi, gură uscată
fugă de idei
percepţia timpului este schimbată (comprimare sau dilatare a percepţiei timpului)
Efecte negative
greaţă, mai ales în cazul amestecului cu alcool, medicamente sau alte droguri
tuse, astm, probleme respiratorii datorate inhalării fumului
dificultăţi cu memoria de scurtă durată.
- Îţi afectează echilibrul, coordonarea şi timpul de reacţie. Face ca cel care a consumat marijuana să aibă probleme în a merge şi a vorbi corect, transformându-l într-o persoană neîndemânatică. Afectează negativ capacitatea de a conduce maşina.
- Consumul de cannabis ar putea creşte riscul despresiei. Fără ca studiile să fi descoperit dovezi care să nu poată fi atacate şi care să lege consumul de această afecţiune, un studiu din Olanda a descoperit că fumatul marijuanei activează depresia la persoanele care au o vulnerabilitate genetică.
- Efectele adverse frecvente ale consumului sunt anxietatea crescută, teama, lipsa de în credere şi panica, resimţite de 20 până la 30 la sută dintre consumatori.
- Psihoza, halucinaţiile şi pierderea identităţii personale sunt unele dintre efectele adverse ale celor care consumă marijuana în cantităţi foarte mari.
- Halucinaţiile vizuale şi auditive sunt foarte comune. Cel mai des consumatorul aude o silabă sau un sunet repetată în continuu, până când efectul drogului scade sau e înlocuit de un alt sunet.
- Îţi "fură" cel mai sănătos somn. THC-ul îţi întrerupe cea mai importantă etapă a somnului, exact cea care te face să te simţi odihnit.
- Inhalarea marijuanei face să crească pulsul inimii. Bătăile cresc cu 20 şi până la 50 de bătăi pe minut (rata obişnuită este între 70 şi 80 de bătăi pe minut).
- Lasă ochii roşii şi injectaţi, acest lucru fiind provocat de faptul că vasele de sânge se dilată.
- Inhibă producţia de salivă, lăsându-l pe consumator cu gura foarte uscată şi sete şi, scrie Business Insider "având impresia că ai bucată de vată în gură".