Cu siguranta exagerezi cu diagnosticele. Autoevaluarea de cele mai mute ori da erori in orice domeniu. Trebuie sa stii ca insasi sistemul si societatea sunt cladite pe frica si stres. Nimeni din toti care ii vezi in jur sau pe strada nu este normal din toate punctele de vedere. Doar ca unii reusesc mai bine altii mai greu sa treaca peste ele si sa-si controleze starile. La baza tuturor lucrurilor sa stii ca e stima de sine si increderea in propria persoana. Gasesti materiale pe Google si pe Youtube care te pot ajuta. Nu exclud ca nu strica sa consulti un psiholog. Daca ti-e dificil sa faci diferenta intre psihologie si psihiatrie gasesti pe net lamuriri. Eu am si o gluma - Daca vrei sa spui in ziua de azi ca esti normal ori esti arogant ori inconstient. Nu te asimileaza nii societatea pentru ca normalul sperie. Incearca sa tratezi lucrurile mai in gluma, nu te smti nevinovata pentru toate, dar nici nu fa vinovati pe altii pentru toate. Omul trebuie sa gaseasca mai mult singur un echilibru pentru ca insasi notiunea de echilibru e relativa, nu e data de aceeasi valoare pentru toti. Ideea e ca suntem inzestrati relativ egal cu de toate difera doar modul fiecaruia de a se folosi de ele si e vorba intai de cum gandesti. La varsta ta ar trebui si chiar ai nevoie si dreptul de a fi o persoana curajoasa. Nu spun ca indolenta si nepasarea sunt tehnici bune dar e de folos uneori sa dai creierului o pauza, o relaxare ca s-o poti lua de la capat a 2 a zi. Ai vazut -Pe aripile vantului? Stii ce zice la sfarsit Scarlet dupa o serie intreaga de zbucium si sacrificii? Spune - Acum nu vreau sa ma mai gandesc la asta, si maine e o zi. Vorbim cand vrei.
https://psihologia.wordpress.com/2008/02/11/stima-de-sine/
Rectific la randul 12 cuvantul -nevinovata - citeste - vinovata.
Nu ai aceste stari din cauza ca te concentrezi pe ele, desi faptul ca o faci nu ajuta.
Anxietatea generalizata este ca o umbrela care include multe lucruri precum tulburarea obsesiv compulsiva, fobii, anxietate sociala.
Anxietatea generalizata si tulburarea bipolara seamana foarte bine intre ele, avand simptome asemanatoare, insa simptomele se manifesta diferit. In cazul tulburarii bipolare senzatiile de fericire/tristete/anxietate/furie sar extrem de mult de la una la alta. Acum poti fi in al noulea cer si in doua secunde poti ajunge in pragul depresiei.
De asemenea, in cazul tulburarii bipolare, esti foarte plina de energie. Acum esti extrem de incantata de anumite lucruri, imediat dupa extrem de trista. Iti este greu sa iti gasesti locul pentru ca ai o energie pe care nu o poti consuma.
In cazul anxietatii, nu ai stari de fericire extrema. Ai stari in care esti linistita si ai stari in care esti ingrijorata. In cazul energiei, nu esti hiperactiva din cauza incantarii, esti insa uneori incantata si alteori devii ingrijorata.
Cu tulburarea bipolara esti constant intr-un montagne russe emotional, cu anxietatea generalizata esti tu si apoi esti tu ingrijorata si plina de frici.
Cat despre iritabilitate, anxietatea te poate face sa fii mai iritabila, la fel ca si perioada adolescentei. De asemenea, uneori anxietatea apare un urma unor probleme cu furia. Daca atunci cand ai fost mica nu ai fost invatata cum sa iti controlezi furia si cum sa o exteriorizezi intr-un mod util, este foarte posibil sa duca la anxietate. Sentimentele adanc ingropate si ignorate, precum furia sau frustrarea, pot duce in timp la anxietate.
Personal, din povestile tale mie imi pare are anxietate generalizata. Insa, pentru a avea un diagnostic clar, trebuie sa mergi la un psiholog sau la un psihiatru. Iar ca tratament, exista pastile sau poti incerca diverse tehnici cognitive de la un psiholog. Sau le poti incerca pe amandoua.
Buna! Felicitari pentru curajul de a scrie aici ceea ce ti se intampla. In primul rand vreau sa iti spun ca starile tale schimbatoare si faptul ca te enervezi repede pot fi asociate si cu perioada prin care treci, adica adolescenta. Asta e varsta la care ni se pare ca toata lumea are ceva cu noli si ca parintii ne vor raul si asa ma departe. Petru celelalte lucruri care ti se intampla te sfatuiesc sa mergi la un psihoterapeut. Nu neaparat psihiatru. Prin psihoterapie poti ajunge sa te cunosti mai bine si sa treci peste anxietatea aceasta, apoi incepi sa te "repari". Va fi nevoie de mai multe sedinte si de vointa din partea ta. Daca ai o trimitere de la medicul de familie ai posibilitatea de a face aceste vizite medicale pe baza asigurarii medicale, adica in mod gratuit. Sper sa iei decizia buna pentru tine, adica sa alegi sa discuti cu cineva care te poate ajuta in momentele astea zapacite pentru tine!
Daca nu ai cu cine discuta, poti merge la un psiholog sa discuti problema asta, nu te mai gandi mereu la ce spun oameni din jur, ei nu spun nimic despre tine dar tu te obsedezi de asta si ai impresia ca se uita urat la tine sau altele si asta este doar in mintea ta, incearca ceva nou voluntariat unde iti poti faci noi prieteni si sa socializezi, axeaza-te pe ce iti place fa'ti planuri pe viitor.