| Nameless25 a întrebat:

Buna, Astazi am primit rezultatele de la RMN, in decembrie am programare la neurolog. Ma poatr ajuta cineva cu o citite acestora doar sa stiu in mare despre ce e vorba pana ajung la medic?
Rezultat: Rare leziuni de substanta alba supratentorial bilateral, cu substrat IRM nativ

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| Floridori a răspuns:

Substanta alba se refera la posibile focare de celule demielinizate, sau in proces de demielinizare.
In cazul tau, se pare ca exista astfel de mici focare de celule in proces de demielinizare, la nivelul encefalului, pe ambele zone laterale.
Demielinizarea este un proces prin care se degradeaza mielina, invelisul protector al axonilor.Axonii sunt parte din neuroni si sunt responsabili cu transmiterea impulsurilor neuronale, ale "mesajelor" in creier.

| Nameless25 explică (pentru Floridori):

Multumesc mult, exista o afectiune, diagnostic in cazul acestui proces?

| Floridori a răspuns (pentru Nameless25):

In primul rand, neurologul va decide daca aceste leziuni, care sunt rare, reprezinta un motiv real de ingrijorare, sau este un proces care ar trebui doar tinut sub observatie in continuare.
Acest verdict depinde de mai multi factori, precum:
-frecventa si dimensiunile acestor leziuni;
-pozitia exacta a acestora in raport cu zonele cerebrale;
-varsta;
-simptome.

In functie de concluziile pe care le va trage, daca va considera necesar, ti-ar putea recomanda analize suplimentare pentru stabilirea cauzei. Exista peste 30 de afectiuni care pot determina demielinizarea.
Acestea pot fi de ordin: infectios, autoimun, toxic, ereditar, metabolic, vascular si peroxizomal.
Desigur, daca doresti neaparat, iti pot insira toate posibilele diagnostice, dar nu stiu in ce masura te-ar ajuta asta acum.Ma refer la faptul ca poate fi oricare si nu are sens sa te ingrijorezi crezand ca ar putea fi unul mai grav, cand in realitate, ar putea fi unul care sa se trateze relativ usor...