| diutz3737 a întrebat:

Bună, când făceam prajituri, cred ca am scăpat un firicel de punga de plastic, intr-unul dintre macaronul pe câte după l-am băgat la cuptor. Are ceva dacă îl mănânc? Rog seriozitate

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Nu se digera si, in consecinta, va iesi pe partea celalata. Asa ca nu-i bai.

| dullcat a răspuns:

Fiecare dintre noi mancam saptamanal sau lunar cantitatea de plastic egala cu un card de credit. De unde? De la toate microplasticele si particulele de plastic pe care nu le vedem cu ochiul liber: de la mancarea ambalata in plastic, din apa ambalata in sticle pet, din pliculetele de ceai peste care turnam apa clocotita (la 95 de grade ies din plic 1.6 miliarde de particule de micoplastic). Exemplele in ce priveste mancarea sunt numeroase. Ustensilele de la bucatarie sau caserolele de plastic, contribuie si ele. Particulele nu se vad mereu cu ochiul liber, ci adesea doar la nivel microscopic.

Pestii si vietatile marine le confunda cu mancarea, care apoi sfarserc in stomacul celor care le consuma, adica tot noi, conform lantului trofic. Exemplele sunt foarte multe. Inclusiv animalele terestre mor de la plastic, dar in principal de la bucati mari pe care le ingereaza de la gropile de gunoi sau de prin natura. Acesta se descompune in mii de ani, asa ca pasarile sufera o moarte lenta fiindca li se umple stomacul, nu mai au cum sa-l elimine, se simt pline si nici nu mai pot manca normal.

In prezent nu exista foarte multe studii privind impactul microplasticlelor asupra organismului uman, fiindca abia este recunoscuta aceasta problema, dar pe viitor sigur vor exista. Cele care exista nu sunt luate in serios din cauza ignorantei. S-au depistat aceste particule inclusiv in placenta mamelor care urmeaza sa nasca, plus in sangele uman. - https://www.sfatulmedicului.ro/......mane_19313

Chiar nu e de gluma si te sfatuiesc sa arunci acel macaron, mai ales ca bucata de plastic a fost si gatita la cuptor.

| MotoBlitz a răspuns:

Depinde cât este de mare. El s-a topit cu siguranță în cuptor și a eliminat deci, toxinele aferente plasticului. Nu doar bucata în sine reprezintă un pericol, ci și toxinele care se emană din el. Dacă e doar un macaron, aruncă-l, nu merită să stai cu grijă. Eu am fost nevoit să arunc toată coca pentru gogoși din cauza unei bucățele care se lipise de țaic. Zi frumoasă și poftă bună!