Este o raceala la ovare, mai pe scurt.
Nu este grava, dar daca nu este tratata la timp, poate deveni.
Conform dictionarului medical, anexita este o boala inflamatorie pelviana, care afecteaza patru din cinci femei active din punct de vedere sexual. Se manifesta prin senzatie de tensiune si de arsura locala, durere, febra, tulburari urinare sau tulburari legate de menstruatie.
Aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub numele de boala inflamatorie la nivel pelvian si este cauzata de o bacterie care ajunge in trompele uterine.
Afectiunea prezinta doua faze: acuta si cronica. In cazul anexitei acute, la nivelul trompei uterine apare o zona inrosita care se umfla si care poate produce obstructionarea trompei. De asemenea, pot aparea arsuri sau usturimi la nivel local, episoade febrile, secretii vaginale anormale, stari de voma si o menstruatie mai indelungata. Episodul cronic urmeaza in general dupa faza acuta si se intinde pe o perioada mai lunga de timp.
Alte simptome
Dureri in partea de jos a abdomenului, in general cand te misti sau mergi;
Durere in timpul examenului ginecologic;
Senzatia permanenta de urinare.
In prima faza, infectia se instaleaza in vagin si, daca nu este tratata corespunzator, afecteaza trompele uterine. In aceasta situatie, este foarte sigura si o afectare a ovarelor. Mai mult decat atat, daca una dintre trompe a fost afectata de aceasta infectie, cu siguranta se va transmite si la cealalta. Fiind una dintre principalele cauze ale sterilitatii, anexita trebuie "luata" foarte in serios si tratata ca atare. Insa multe femei refuza prezentarea la medic, bazandu-se pe sfaturi de la prietene, mame sau bunici.
Factori de risc in declansarea afectiunii
Menstruatia este perioada optima pentru dezvoltarea bacteriei vinovate de aparitia anexitei. Pentru ca in aceasta perioada colul este deschis, riscul ca infectia sa ajunga la trompe si ovare este crescut;
Interventiile chirurgicale intra in categoria factorilor declansatori ai anexitei;
Biopsia endometriala, extragerea steriletului sau intreruperea de sarcina.
In Statele Unite ale Americii, se inregistreaza in jur de un milion de cazuri pe an, dar, cu siguranta, numarul acestora este mult mai mare.
Incidenta cea mai mare a acestei boli se inregistreaza la femeile cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani, iar pentru cele care se afla in perioada fertila, procentul este de 11%. Specialistii sustin ca debutul precoce al vietii sexuale favorizeaza aparitia anexitei. In cazul persoanelor afectate, 20% dintre acestea necesita spitalizare.
Asa cum aminteam mai sus, fertilitatea poate fi afectata de aceasta infectie. Explicatia este foarte simpla: ovulele eliberate nu pot intra in contact cu spermatozoizii, din cauza blocarii trompei. Aproximativ 20% dintre cauzele de infertilitate sunt provocate de anexita. Femeile care trec printr-un singur episod isi scad sansele de a deveni mame cu 10%, in timp ce trei episoade duc la o scadere de 40-60%. Aceste procente depind insa si de gravitatea bolii.
Anexita poate fi confundata foarte usor cu apendicita, de aceea este imperios necesar un consult de specialitate pentru a stabili cu exactitate despre ce este vorba.
Cum poate fi diagnosticata?
Un test de sange si un test Papanicolau. Testele de laborator sunt cele mai simple metode de a depista aceasta afectiune. Avand in vedere faptul ca anexita este cauzata de bacterii care pot fi transmise prin contact sexual, este bine ca toate testele si tratamentul la care te supui sa fie facute si de partenerul tau.
In plus, foloseste intotdeauna prezervativul, pentru a inlatura orice risc. In cazul acestei afectiuni, tratamentul consta in administrarea de antibiotice si, in plus, trebuie sa consumi foarte multe lichide.
Prevenire
Evita contactul sexual pana cand toate testele iti confirma ca esti vindecata;
Prezinta-i partenerului tau situatia si convinge-l sa se trateze;
Intereseaza-te care sunt efectele secundare ale medicatiei care ti-a fost propusa;
Foloseste absorbante in locul tampoanelor interne;
Igiena intima trebuie facuta din fata catre spate;
In aceasta perioada, evita folosirea servetelelor umede sau a cosmeticelor intime;
Poarta haine lejere;
Daca urmezi un tratament cu antibiotice, evita consumarea alimentelor pe baza de lapte, cel putin doua ore dupa administrare;
Nu uita de prezervativ!
http://www.eva.ro/......-3919.html
Aalinutza006 întreabă:
dobrin1019 întreabă: