Steatoza
Acumulare de grasimi in interiorul celulelor care, in stare normala, nu contin decat foarte mici urme ficatul, care joaca un rol major in metabolismul lor, este sediul cel mai obisnuit al acestei supraincarcari. Intoxicatia alcoolica este una dintre principalele cauze ale steatozelor hepatice in tarile dezvoltate. In tarile in curs de dezvoltare, boala este legata de malnutritia cronica (kwashiorkor). O ecografie permite confirmarea cresterii in volum a ficatului, perceptibila la palpare, insa numai studiul unui fragment din parenchimul hepatic, prelevat prin punctie biopsie, permite stabilirea unui diagnostic sigur. Tratamentul este cel al afectiunii responsabile.
Colecist
Sac alungit care contine bila, situat sub ficat si legat la calea biliara principala, canalul coledoc, prin canalul cistic. Vezicula biliara este un sac in forma de para, de 10 centimetri lungime, cu o capacitate de 50 mililitri.
Fiziologie - In afara meselor, vezicula biliara serveste drept rezervor bilei secretate de catre ficat. In momentul mesei, in timpul trecerii bolului alimentar in duoden, ea se contracta si permite astfel evacuarea in intenstin a bilei necesare pentru absorbtia alimentelor, indeosebi a grasimilor.
Patologie - Vezicula biliara poate fi sediul unei litiaze (formarea de calculi, de cele mai multe ori fara simptom, care se complica uneori cu dureri si/sau cu infectie colecistita, de exemplu). Existenta durerilor biliare atribuibile unor tulburari motrice veziculare este controversata: aceste dureri, uneori provocate de un stres, pot fi calmate prin administrarea de antispastice.
Inseamna ca pacientul are o malformatie a veziculei biliare (poate fi asimptomatica sau poate da colici biliare), ca ficatul este incarcat de grasime si pancreasul afectat in mod cronic de ceva. Fie e un pacient obez, care mananca mult si prost iar asta ii afecteaza pancreasul si ficatul, fie consuma alcool mult si/sau regulat.
Consulta medicul de specialitate ca nu e bine...
http://www.scribd.com/doc/14619813/Curs-11-Pancreas-Curs-1