Bună!
Scalpul fiecărei persoane este populat de o ciupercă asemănătoare drojdiei (Pityrosporon ovale). Când ciuperca se află pe piele în cantităţi excesive, rezultatele metabolice fungice irită scalpul, care răspunde apoi cu o producţie crescută de mătreaţă. Formarea mătreţei depinde şi de factori individuali, vârstă şi climă. Prea puţină expunere la lumină, în special la lumina UV din timpul iernii, înlesneşte producţia de mătreaţă. Obiceiurile de îngrijire a părului joacă şi ele un rol. Mătreaţa devine vizibilă dacă părul nu este spălat destul de des.
cu o îngrijire potrivită, problema mătreţei este eliminată pe termen lung. Nu e nevoie să te legi de un şampon anti-mătreaţă pe viaţă. Atunci când o persoană observă mătreaţă în păr, aceasta poate fi eliminată cu un şampon foarte eficient împotriva mătreţei. Împotriva acesteia, există mai mulţi agenţi activi. Zinc pirition, de exemplu, combate creşterea excesivă a ciupercii pe scalp şi reduce pe parcursul acestui proces formarea mătreţei în exces.
Ce sfaturi să-ţi dau eu acum?
Evită orice iritare a scalpului, care poate fi cauzată de spălarea părului cu apă foarte fierbinte, frecarea puternică cu un prosop, folosirea periilor aspre sau uscarea părului cu uscătorul de păr setat la temperaturi înalte.
Odată ce ai observat mătreaţă, evită orice iritare suplimentară a scalpului cauzată prin vopsire, îndreptare sau permanentare a părului.
Dacă ai părul uscat şi deteriorat, şampoanele anti-mătreaţă ţi-l pot usca şi mai mult. Ar trebui, aşadar, să foloseşti un balsam sau o mască de păr după fiecare spălare cu şampon.
Alimentaţia nesănătoasă şi/sau stresul continuu nu pot duce la formarea mătreţei, dar pot înrăutăţi situaţia.
Te pup!
1)Amestecă un ou cu ă ceaşcă de iaurt, aplică pe păr şi lasă să acţioneze o jumătate de oră. Apoi clăteşte şi spală părul cu un şampon indicat pentru mătreaţă. Poţi să aplici acest tratament şi doar cu iaurt.
Carmen133 întreabă: