| PattyC a întrebat:

ce se intampla daca iti rupi o alunita?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Unele alunite sunt cancerigene iar altele nu.
Tu daca ti-ai rupt alunita mergi urgent la un medic dermatolog sau la cel mai apropiat spital de tine.


Riscul de cancer este mai mare la persoanele care au mai mult de 40 de aluniţe. Cei cu multe aluniţe trebuie să aibă grijă atunci când se expun la soare, deoarece razele ultraviolete favorizează modificarea rezistenţei pielii. Orice modificare legată de formă, de volum, de culoare sau de structură este un posibil semn de malignitate.

Melanomul poate apărea fie prin transformarea unei aluniţe, fie direct, prin apariţia uneia noi, cu formă neregulată. Există şanse mari de vindecare dacă melanomul este depistat şi tratat în stadiu incipient.

| PattyC explică (pentru anonim_4396):

Mersi pentru raspuns, dar nu mi-am rupt alunita, voiam sa vad ce se intampla. big grin

16 răspunsuri:
| KinoAndreea a răspuns:

Din cate stiu si mi s-a spus... Faci Cancer daca iti rupi o alunita.

| alex0110 a răspuns:

Este absolut imposibil sa faci asta. Ar insemna sa iti rupi pielea si evident, ar curge foarte mult sange.

| DeGea1 a răspuns:

Faci cancer de piele! Deci e ff rau!
Mai bine mergi la un dermatolog si iti va spune el despre ce e vorba!
Funda?

| PattyC explică (pentru DeGea1):

Dar nu mi-am rupt nicio alunita, o prietena de-a mea sia rupt-o, i-a curs mult sange si nu a patit nimic.

| AlexBoy88 a răspuns:

Nu se intampla nimic, stai linistita, iar cu cancerul e doar un zvon.

Alte răspunsuri
| lea72 a răspuns:

Parerea mea e sa consulti un dermatolog, care eventual iti va cauteriza locul, alunitete sunt tot tumori care pot fi maligne sau beningne, adica de natura canceroase, cele maligne sau inofensive, cele benigne. Problema e la cele maligne, nu e bine sa le tulburi cum se spune, pot da intr/adevar metastaze cu urmari neplacute. Deci urgent la medic.

| AnneSweet a răspuns:

Nu stiu sigur, dar ce am auzit, cred ca sunt doar zvonuri - cancer sau poti muri - poate zvonuri, poate nu.

| SunTAdY a răspuns:

Daca iti rupi o alunita, iti ramane un semn care o sa te irite...

| georgeintreaba a răspuns:

Daca iti rupi o alunita poti face cancer sau poti muri.Asa mi-a spus o matusa.

| georgeintreaba a răspuns:

Si tata a avut o alunita rupta si nu a patit nimic.Dar poate sunt persoane sensibile la alunite, nu stiu.

| barbiegirl96 a răspuns:

Chiar nu e bine sa iti rupi, o sa iti curga sange si posibil si cancer deci nu incerca. Funda?

| Adellix a răspuns:

Cand iti rupi un neg poate.
Pai, poti paraliza sau sa faci cancer.
Consulta repede un medic special pentru de astea.

| EmaMaria2000 a răspuns:

Chiar şi cele inofensive se pot transforma în tumori cancerigene dacă sunt lezate. Puteţi evita acest risc dacă mergeţi la medic pentru a le îndepărta chirurgical.
Sursa: SHUTTERSTOCK
Dacă v-aţi zgâriat sau v-aţi rupt din greşeală o aluniţă, mergeţi la un consult dermatologic în maximum 2-3 zile de la incident, aceasta fiind considerată o urgenţă medicală.

Dacă resturile leziunii nu sunt îndepărtate chirurgical în scurt timp de la rupere, riscaţi să dezvoltaţi cancer, indiferent de natura aluniţei respective. Medicii spun că numărul cazurilor de melanom (cancer de piele) din acest motiv a crescut, din cauza întârzierii cu care oamenii se prezintă la spital

Nu aplicaţi creme peste rană, doar spirt sau rivanol

Dermatologul vă va evalua aluniţa sau excrescenţa respectivă cu ajutorul unui aparat special numit dermatoscop. Procedura nu este dureroasă şi poate surprinde şi evoluţia leziunii.

"În primul rând, trebuie să vedem dacă este, într-adevăr, o aluniţă, pentru că mai există diferite leziuni asemănătoare- papiloame, angioame. Dacă este vorba de o aluniţă, trebuie excizată (îndepărtată chirurgical- n.r.) în maximum 2-3 săptămâni de la momentul ruperii. Nu trebuie să ne fie frică să o scoatem, în caz contrar riscăm ca celulele nevice să se înmulţească anarhic şi să se transformă în tumoră malignă", atrage atenţia dr. Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Aluniţa este scoasă în profunzime, "cu o mică" margine, căreia i se face o biopsie pentru a se stabili dacă leziunea a fost extrasă în profunzime şi dacă în jurul ei a rămas doar ţesut sănătos. Medicii nu recomandă cauterizarea (arderea), întrucât leziunea nu este extrasă în totalitate. În momentul în care v-aţi rupt aluniţa, nu intraţi în panică şi nu aplicaţi creme, pentru că există riscul să faceţi o alergie.

Cel mult, dezinfectaţi rana cu substanţe antiseptice (spirt, rivanol, betadine) şi aplicaţi un pansament până ajungeţi la control, mai ales dacă sângerează.


"Nu în­târ­ziaţi mai mult de 2-3 zile să vă prezentaţi la doctor. Cât de ocupaţi ar fi medicii, aceasta este o urgenţă. Există foarte multe cazuri când aluniţele traumatizate s-au transformat în melanoame (cancer de piele), pentru că bolnavii s-au prezentat târziu la spital", mai atenţionează medicul dermatolog Oana Clătici.

În schimb, rănirea negilor şi a papiloamelor (excrescenţele simple) nu pune probleme. Excizarea acestora este, mai degrabă, de ordin estetic, întrucât se înmuleţsc foarte repede, în special în zona gâtului, axilei şi a sânilor şi devin deranjante.

Dacă formaţiunea lezată este o aluniţă, potenţialul cancerigen e mare. Dacă e vorba de negi sau papiloame, nu există niciun risc.

2-3 săptămâni din momentul ruperii aluniţei,
acesta este intervalul maxim în care trebuie să fie extirpata.

| delia27 a răspuns:

Pai iti creste una mai mare

Întrebări similare