Tratamentul cu hormoni feminini suplimenteaza deficitul de progesteron si/sau estrogen, doi hormoni produsi in mod normal de catre ovare. Acesti hormoni sunt responsabili de caracteristicile specifice corpului feminin (cresterea sanilor, scaderea masei musculare si a pilozitatii corporale, cresterea masei de tesut adipos, dezvoltarea si functionarea organelor sexuale). Dezechilibrul de estrogen este principalul responsabil de cresterea in greutate in special la femeile cu metabolism fragil. Dar prin alimentatie echilibrata si exercitiu fizic greutatea se poate mentine sub control. In general efectele pot aparea intre cateva saptamani si cateva luni.
Pe termen lung situatia se prezinta astfel: deficitul hormonal nu constituie un risc pentru femeie insa poate afecta semnificativ capacitatea de reproducere (de a produce si mentine o sarcina), in timp ce excesul poate cauza disfunctii renale si cardiace si creste riscul de cancer mamar, cea mai raspandita forma de cancer in randul femeilor. De aceea, orice tratament hormonal este prescris in urma unor analize de catre un medic specialist iar evolutia urmarita cu atentie pentru a se atinge un echilibru. Poti cere parerea mai multor medici pentru a stabili un tratament adecvat.
Ca alternativa sau adjuvant, pentru a stimula productia naturala a hormonilor, poti apela la un tratament naturist cu cretisoara si coada-soricelului. Nu stiu cat de eficient poate fi in cazul amenoreei primare si al tau in particular, insa multe femei il folosesc cu succes in tulburarile de menstruatie. Merita incercat.
Bună.
Un tratament homeopat ai încercat? Este mult mai puţin agresiv şi reacţii adverse minore.
Pa, pa.
Eu pot sa spun doar ca am 15 ani si sunt scunda, si de aceea bunica mea o sfatuia pe mama sa ma duca la tratament cu hormoni. Mama mea a reactionat foarte protector, si nu a vrut cu niciun chip sa ma duca. Inseamna ca are multe dezavantaje.