Chlamydia trachomatis() este o bacterie care provoaca infectii ale zonei genitale si uneori ale ochilor si gatului. Frecvent nu apar simptome care sa arate infectia. Chlamydia se ia prin contact sexual (vaginal, anal, oral), indiferent daca exista sau nu simptomele infectiei. Nu se ia din piscine/bazine de inot, sau de pe prosoape, scaune de WC, farfurii sau tacamuri, ori prin sarut sau imbratisare. Perioada de incubatie este de 7 pana la 21 de zile.
La femei se pot observa: secretie abundenta din vagin (pentru ca poate inflama colul uterin), durere la urinare (daca uretra e inflamata).
La barbati provoaca inflamtia uretrei (canalul prin care iese urina): arsuri la urinare, secretie alba si tulbure din penis. Dar in cele mai multe cazuri Chlamydia nu da semne decat tarziu cand boala se agraveaza.
Daca esti insarcinata si vrei sa pastrezi sarcina trebuie sa-i spui medicului de aceasta infectie (70 % din copii nou-nascuti expusi la infectie in timpul nasterii, fac infectii respiratorii sau infectii oculare). Netratata, infectia cu Chlamydia, poate produce la femei afectiune pelvina inflamatorie, salpingita si endometrita care pot duce la infertilitate.
La barbati, infectia poate produce uretrita si epididimita care pot duce la infertilitateClamidioza este o infectie bacteriana cu agentul infectios Chlamydia, care se transmite prin contact sexual. Este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala din toata lumea. Chlamydia infecteaza uretra la barbati si uretra, canalul cervial si organele reproductive superioare la femei. Chlamydia poate infecta, de asemenea, rectul si suprafata oculara si pleopele.
O mama infectata poate transmite infectia copilului ei in timpul nasterii. Intre 50 si 70% dintre copiii nascuti de mame infectate sunt infectati la nastere. Acestia dobandesc infectia la nivelul ochilor, rectului, vaginului si peretelui posterior al gatului. Intre 30 si 40% dintre acesti nou-nascuti infectati dezvolta complicatii, cum ar fi conjunctivita sau pneumonia.
Infectia cu Chlamydia creste riscul de infectie cu virusul imunodeficientei umane (HIV), in cazul expunerii. medicamente: Negram si Zanocin(pentru ambii parteneri)
Chlamydiaza este in "Top"-ul Infectiilor cu Transmitere Sexuala, fiind cea mai raspandita in randul adultilor activi sexual, cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani.
Daca alte Infectii cu Transmitere Sexuala se mai manifesta intr-un mod sau altul (sa spunem ca sunt "galagioase" ) Chlamidiaza este "renumita" prin fapul ca este "tacuta". aproximativ 70 % dintre femeile infectate si aproximativ 40 % dintre barbatii infectati nu vor avea nici un fel de simptome in cazul infectiei prezente in organismul lor
De foarte multe ori Chlamidiaza face"pereche" cu infectia gonoreica... stii cum se spune, un rau nu vine niciodata singur.
Cauze
Chlamidiaza este o infectie bacteriana (produsa de o bacterie) - Chlamydia Trachomatis - care afecteaza atat zona pelvina cat si ale zone cum ar fi gatul sau ochi.
Transmitere
La adulti Chlamydia set rasmie exclusiv pe cale sexuala - sex oral, vagial, anal.
In cazul copiilor infectati intotdeuna se pune problema unui abuz sexual.
In cazul in care femeia gravida este infectata, ea poate transmite infectia fatului in timpul nasterii.
Manifestari
Asa cum ti-am spus, infectia cu Chlamydia este "tacuta", putand trece luni sau chiar ani de zile pana la apariti primelor simptome.
La femei infectia afecteaza vaginul si colul uterin iar simptomele, atunci cand apar, sunt reprezentate prin secretii vaginale anormale, sangerari vaginale anormale, cel mai adesea dupa contactul sexual, dureri in zona abdomenului inferior (jos, aproape de zona pubisului), intepaturi sau arsuri in timpul urinatului.
La barbati infectia se localizeaza la nivelul uretrei, provocand o uretrita. Simptomele, atunci cand apar, sunt reprezentate prin scurgeri (picaturi) purulente din penis (mai ales dimineata) si dureri sau arsuri in timpul urinarii.
Evolutie, complicatii
Chlamydia trachomatis este o bacterie "ciudata", care se comporta ca un virus... nu se poate dezvolta si multiplica decat in interiorul celulelor corpului uman. Acest tip de dezvoltare se numeste "parazitism celular". Odata intrata in celula bacteria fie se inmulteste si invadeaza celelalte cellule, fie intra intr-o stare de latenta (asteptare).
Perioada de incubatie a agentului patogen este cuprinsa intre o saptamana si o luna.
Initial, la femei infectia determina leziuni la nivelul vaginului (vaginita), a colului uterin (cervicita) si a mucoasei uterine (endometrita) iar la barbati leziuni la nivelul uretrei (uretrita). Fiindca este "tacuta" infectia poate progresa luni sau chiar ani de-a randul fara ca persoana infectata sa isi dea seama, fiind infectate caile genitale superioare, afectand la femei trompele uterine (salpingita) iar la barbati epididimul (epididimita) sau glanda prostata (prostatita).
In cazul in care infectarea se produce in urma unui contact sexual anal apare afectiunea rectului (rectita). In cazul in care infectia este "transportata" din zona genitala si afecteaza ochii, apare conjuctivita.
Infectia cu Chlamydia reprezinta o probabilitate foarte mare de aparitie a unei sarcini extrauterine (sarcina ectopica) din cauza afectarii trompelor uterine.
Dar ceea ce este cel mai grav, atat la femei cat si la barbati, infectia netratata reprezinta principala cauza a infertilitatii (imposibilitatea de a face copii).
La femeile gravide, in momentul nasterii se poate intampla ca fatul sa fie infectat de secretiile vaginale infectate.
Diagnostic
Infectia cu Chlamydia poate fi pusa in evidenta prin mai multe teste. Exista metode de diagnosticare directa prin analiza secretiilor colectate din vagin, col uterin sau uretra sau metode indirecte prin determinarea existentei in sange a anticorpilor antichlamydia ce sunt produsi de organism pentru a se apara impotriva infectiei. De asemenea se poate recomanda si efectuarea unei colposcopii.
In cazul diagnosticului pozitiv trebuie investigata si posibila prezenta a infectiei "pereche", infectia gonoreica.
Tratament
Tratamentul este foarte simplu iar daca infectia este descoperita devreme este si cat se poate de eficient, dar pentru a fi cu adevarat eficient este nevoie ca ambii parteneri (sau toti partenerii, depinde in ce te-ai bagat...) sa fie tratati in acelasi timp, chiar daca nu exista simptomele infectiei. Pe toata perioada tratamentului sa se adopte abstinenta sexuala iar la sfarsitul tratamentului este obligatorie o noua testare, chiar daca simptomele au disparut, pentru a se sti sigur daca infectia a fost eliminata. Tratamentul trebuie sa tina seama daca femeia este insarcinata.
Nu uita, infectia cu Chlamydia trachomatis nu creaza imunitate dupa vindecare. Daca ai un comportament sexual riscant poti oricand sa fii infectat.
Candida se vindeca greu, Chlamydia se diagnosticheaza greu. Amanadoua dau mari probleme de fertilitate, daca nu sunt tratate la timp.