Specialitatea de kinetoterapeut poate fi studiată în cadrul Facultăţilor de Medicină din ţară (ex. facultatea de medicină din Timişoara) şi durează 3 ani. Absolventul acestei secţii nu este considerat drept "medic", respectiv nu are dreptul de a consulta şi de a prescrie reţete. Îşi poate deschide cabinet propriu, dar numai în colaborare cu un medic balneofizioteraput, deoarece kinetoterapeutul poate doar executa procedurile medicale recuperatorii, specifice specialităţii fizioterapeutice!
Câştigul, depinde de adresabilitatea pacienturii la serviciile unor astfel de cabinete, care s-au prăsit cu sutele în ţară. Deci totul depinde, de zona locuibilă, în care eventual îţi vei desfăşura această activitate.
Kinetoterapeutul este pregătit şi ca maseur medical, în proceduri specializate (ex. Voitha) utilizate în speţă la copiii cu dizabilităţi funcţionale motrice. Unei astfel de specialităţi li se adresează pacientura care suferă de boli reumatismale (cronice sau acute), recuperarea după accidente soldate cu gipsări, atele, exerciţii corectoare ale posturii corpului în cazuri de scolioză sau cifoză, proceduri de electrofizioterapie
(diadinamici; trabert; stimulare rusă sau Kotz; paralizie spastică; pareze uşoare sau moderate; ultrascurte; microunde; lumină polarizată sau cromoterapie; băi galvanice tetrapolare sau Stanger; etc., etc.). Mult succes într-o eventuală abordare.
Eu stiam ca aceasta specializare se studiaza la facultatea de educatie fizica si sport si ca fizioterapia se studiaza la medicina
Absolventul care termină această secţie în cadrul medicinii, are un câmp mai larg de abordare (kinetoterapie; masaj; proceduri electrofizioterapeutice; recuperări după traume ortopedice, având drept de profesare ulterioară în spaţiul medical.
Specialitatea urmată la facultatea de sport şi educaţie fizică, dă dreptul de profesare în speţă, ca maseur în domeniul echipelor sportive, sau uneori în cadrul secţiilor de recuperare cu profil neurologic.
Cabinetele medicale sunt în general reticente în a angaja absolvenţii din a doua categorie în cadrul unităţilor sanitare, acest lucru era valabil atâta timp cât Ministerul Sănătăţii nu a avut în cadrul sistemului său de învăţământ o astfel de specialitate!
Ca absolvent al acestei secţii în cadrul Institutului de Medicină poţi presta astfel de servicii şi în domeniul sportiv, inversa nu prea este valabilă şi sigură.