Este extrem de mare si ar trebui electrocauterizata sau chiar biopsiata si abia apoi electrocauterizata. In mod cert este cel putin o leziune precanceroasa fiind atat de mare si este foarte grav fiindca poate evolua rapid spre cancer. Pacienta trebuie sa se testeze de HPV< sa vada cu ce tulpina este infectata
Bună.
Prin tratament local/general medicamentos (ambii parteneri și fără raporturi sexuale pe toată perioada tratamentului) și apoi cauterizare.
Este bine dă făcut testul Papanicolau.
Sănătate.
Pa, pa.
Ranile de pe colul uterin se trateaza de catre medicul ginecolog prin cauterizare. Ai nevoie de asemenea de analize, printre care se numara examenul Papanicolau si colposcopia. Aceste eroziuni nu sunt ceva ce poti sa tratezi acasa. Riscul de cancer exista daca nu le tratezi corect si la timp.
Erozia colului uterin este cea mai răspândită boală la femei cu vârste cuprinse între 15 şi 45 de ani. Multe femei, care au primit diagnoza „erozia colului uterin", nu se grăbesc să se trateze, iar cel mai groaznic este faptul că bântuie vorbe precum că totul trece cu timpul. Ambele variante potenţial sunt dăunătoare sănătăţii, uneori chiar şi pentru viaţa femeii. Ce fel de boală este aceasta şi care sunt metodele de tratament. Despre toate acestea ne va povesti medicul obstetrician de la centrul medical On-clinic.
Ce reprezintă erozia colului uterin?
„Erozia" este un defect al mucoasei. Potrivit statisticilor, fiecare a doua femeie cu vârsta cuprinsă între 15 şi 45 de ani, măcar odată în viaţă a primit diagnoza „erozia colului uterin". Erozia adevărată însă se întâmplă nu chiar atât de des. Erozia colului uterin este o patologie fonică a colului uterin. Prin esenţă această boală nu duce la cancerul colului uterin, însă pe fundalul acestei boli există riscul apariţiei tumorilor maligne care poate creşte considerabil.
Cauzele apariţiei?
Erozia colului uterin poate apărea din mai multe cauze. Una dintre cele mai răspândite cauze de apariţie a eroziei colului uterin este infecţia genitală (micoplasma, ureaplasma, hlamidia ş.a.m.d.), disbacterioza vaginului şi bolile inflamatorii al regiunii genitale feminine (colpita, adnexita ş.a.m.d.). la fel cauza eroziei poate deveni începutul prematur al vieţii sexuale sau schimbul frecvent al partenerilor. Apariţia traumatică a eroziei colului uterin are loc în timpul naşterii sau a avorturilor. Încă o cauză a eroziei colului uterin este tulburarea ciclului menstrual în urma problemelor de ordin hormonal.
Este posibilă apariţia eroziei colului uterin şi a patologiei colului uterin şi în cazul scăderii funcţiei de protecţiei imunitare.
Care sunt semnele clinice?
Erozia colului uterin poate decurge fără simptome. Iar prezenţa ei poate fi depistată doar de specialist în timpul consultaţiei. Deseori, multe femei se plâng pe eliminările mucoase consistente, uneori de culoare gălbuie, de dureri în timpul sau după actul sexual. La prezenţa acestor semne, trebuie neapărat să vă adresaţi la medicul obstetrician.
Ce metode sunt folosite pentru diagnosticarea eroziei?
Înaintea indicării unui tratament, doctorul trebuie să studieze atent, cu ce are de a face. De aceea va trebui să treceţi o serie de teste de laborator:
• frotiu pentru normative igienice
• racţie în lant a polimerazei (pentru depistarea micoplasmei, urealyticum, chlamydiei, herpesului, pappilomavirusului, gardnerellei, trichomonasului)
• însămânţarea microflorei bacteriologice a vaginului la dysbacteriosis
• analiză citologică
• biopsia (la indicaţie)
• video colposcopia
Care este specificul tratării eroziilor colului uterin?
Tratarea eroziei colului uterin are loc, înainte de toate, prin lecuirea căilor care au contribuit la îmbolnăvire. Pentru tratarea intensivă a eroziilor colului uterin se foloseşte coagularea chimică, adică tratarea colului uterin cu preparate speciale, care distrug epiteliul cilindric incorect. Cu toate acestea liniile epiteliului nu suferă şi acoperă rapid regiunea eroziei. La fel se utilizează şi criodistrucţia, adică îngheţarea cu azot lichid. În timpul procedurii de tratare ţesuturile sănătoase practic nu suferă nici o schimbare. Coagularea diatermică – metodă de tratament prin intermediu acţiunii curentului electric, dar şi coagularea cu ajutorul laserului. Toate aceste metode sunt probate şi dau rezultate în timpul tratării eroziilor colului uterin.
Toate aceste metode de ardere se efectuează doar la începutul ciclului menstrual. Pentru un tratament mai eficient se recomandă relaţiilor sexuale, primirea băilor şi încălzirea generală a corpului. Şi dacă nu doriţi complicaţii, trebuie neapărat să urmaţi cu stricteţe recomandările medicului.