| Anaoi28 a întrebat:

Buna!
Credeti ca problemele dentare sunt genetice? Bunica mea si-a pierdut toti dintii pana la 40 de ani, la fel si bunicul, din cauza parodontozei, desi aveau o igiena dentara buna, toate matusile si toti unchii mei au implanturi dentare sau proteze dentare mobile, toti verisorii mei au, pana la 30 de ani cel putin cate doua implanturi dentare sau dinti pusi prin intermediul puntii dentare. Tatal meu si-a pierdut aproape toti dintii, desi i-a tratat si si-a mentinut igiena dentara, tot s-a ajuns in acest punct. Eu, cat eram copil, aveam toti dintii cu plombe si tratamente de canal, iar acum, desi nu mai am carii, am sensibilitate dentara si un smalt foarte subtire care se erodeaza repede, desi am o igiena dentara buna si incerc pe cat posibil sa evit alimentele acide sau care imi pot deteriora si mai mult dintii.
Doar mama mea, la aproape 40 de ani, are doar 2 carii(singurele din viata ei) la molarii de minte, deoarece au crescut strambi, ea fiind singura cu o dantura aproape perfecta, nu a avut carii niciodata in afara de acestea doua si nici probleme cu gingiile, desi este fumatoare.
Voi ce credeti: sunt sau nu genetice problemele dentare? Din cate am analizat circumstantele din familia mea, eu cred ca sunt. Toti dentistii la care am fost m-au facut sa ma simt prost: "smaltul tau dentar este deteriorat pentru ca nu te speli pe dinti, iti sangereaza gingiile pentru ca nu folosesti ata dentara", desi eu am grija de dintii mei, tot am probleme care in viitor se pot agrava, desi nu am carii, pot ajunge sa am eroziune dentara produnda din cauza aciditatii la stomac si a smaltului subtire.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
6 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu sunt genetice. Ce se știe. Eschimoșii din Canada de exemplu, când mâncau tradițional și fără dulciuri ( de unde, acolo, pe ghețuri?) aveau dinți buni. Dar guvernul canadian, ca să îi ajute să trăiască mai ușor, i-a mutat în case. Acolo au început să mănânce ca noi. Imediat au avut nevoie de medici și de dentist.

| Catrice a răspuns:

Nu știu, la mine n-a fost cazul nici în familie.
Dacă n-au avut igiena corespunzătoare csf

| Anaoi28 explică (pentru Catrice):

Asta este problema, ca noi toti avem o igiena corespunzatoare, insa problemele apar. Atinci, care este cauza? Dentistii la care am mers( mereu îi schimb din cauza ca nu stiu care este cauza problemelor) spuneau mereu ca nu au ce sa imi faca, si nu ma credeau ca eu chiar am grija de dintii mei.

| RobertMoon a răspuns:

Este posibil sa fie ceva transmisibil din familie. Chiar aveam o discutie cu un prieten care are 25 de ani si imi zicea ca are dantura praf, iar cand merge la dentist se mira ala cand aude ce varsta are tinand cont de dantura pe care o are. Si eu am probleme cu dantura desi am igiena buna, tot imi apar carii. Mama are dantura buna la 40 si ceva de ani, dar tata o are cam praf si cred ca il,, mostenesc,, pe el la capitolul asta.

| Anaoi28 explică (pentru RobertMoon):

De exemplu, bunica din partea mamei, la 70 de ani, are toti dintii in gura. La capitolul dantura, toate rudele din partea mamei stau foarte bine, insa familia din partea tatalui meu se confrunta cu probleme. Toti au probleme, de la dinti strambi si carii pana la parodontoza si necesitatea implantului dentar sau a protezei mobile. Eu am observat ca am acelasi dinte stramb, putin mai scurt si indreptat in exact aceeasi directie precum tatal meu( incisivul lateral mandibular). Daca toata familia are probleme cu dantura, atunci nu poate fi doar o coincidenta. Adica, daca toti isi pierd dintii prematur chiar daca îi ingrijesc, atunci poate fi genetic.

| dinaprilie a răspuns:

Pt ca nu au inca o explocatie convingatoara genetica a ramas sa scape turma.