De cele mai multe ori, prelevarea unei probe necesare pentru a fi
efectuat testul papanicolau, presupune o pregatire riguroasa din partea pacientei, care consta in vizite la cosmetica si efectuarea de spalaturi vaginale, toate acestea fiind efectuate in ideea de a igieniza cat mai perfect ''pasarica''. Dar de fapt de cele mai multe ori, aceasta pregatire afecteaza rezultatul consultatiei propriu -zise dar si calitatea probei prelevate, fiindca involuntar in mare parte se distruge flora microbiana existenta la nivelul vaginului si colului uterin (cervixului). De aceea, este foarte important ca pacienta sa tina cont de cateva reguli care este necesar sa fie indeplinite inainte de a se prezenta pacienta pentru consultatie dar si prelevarea probei necesare testului Babes-Papanicolau. Nerespectarea indicatiilor poate duce la obtinerea de rezultate fals pozitive, ce ce la randul lor poate sa induca o stare de anxietate accentuata in randul pacientelor. Recomandarile sunt:
1.) Recoltarea se face dupa trecerea a cel puțin 3 zile fata de ultima zi a sangerarii menstruale
2.) Recoltarea se face cu maxim o 1 saptamana inainte de ziua de pornire a urmatoarei menstruatii
3. ) Cu 48 de ore inainte de ziua programarii, NU se efectueaza spalaturi vaginale si contactele sexuale trebuie sa fie evitate
4. ) Inainte de recoltare, NU este indicat si nici NU este necesar ca pacienta sa mearga la cosmetica.
5.) In cazul pacientelor aflate la menopauza, recoltarea probei se poate face oricand, cu respectarea regulilor de mai sus.
Analizeaza in ce moment al ciclului menstrual te situezi pentru a sti daca este indicat sa te prezinti pentru a fi consultata si a fi prelevata proba de col uterin (cervix)
Deeaandreea9156 întreabă: