Intre inceperea sangerarii menstruale si sfarsitul ei trec 8 - 9 zile. Si niciodata nu imi vine regulat. De ce nu vine regulat? Si de ce tine asa mult? Sex propriu zis nu am facut. In schimb penetrarea cu degetul, am facut-o. Poate avea asta vreo legatura?
Multumesc.
Mai intai ar fi bine sa vorbim putin despre ciclul menstrual. Inceperea ciclurilor menstruale reprezinta fenomenul cel mai vizibil al pubertatii. Acest lucru este urmarea functionarii normale a intregului lant hormonal hipotalamus - hipofiza - ovar si demonstreaza ca maturizarea sexuala este pe cale de a se incheia.
Ciclul menstrual reprezinta totalitatea fenomenelor fiziologice care au loc regulat. El se caracterizeaza prin doua fenomene : ovulatia si sangerarea numita si mentruatie. Maturarea organelor genitale interne si externe si apoi modificarile ce apar in decursul ciclului menstrual sunt supuse actiunii mai multor hormoni care depind unul de celalalt printr-un sistem comanda - raspuns comanda. Ca raspuns la informatiile de origine nervoasa primite, anumite celule nervoase ale hipotalarnusului (regiune foarte importanta a creierului, sediul centrilor nervosi superiori) secreta un neurohormon LH - RH. Acest prim semnal hormonal, care are loc la fiecare 90 de minute, stimuleaza glanda hipofiza, situata chiar sub hipotalamus. Sub actiunea neurohormonului LH - RH hipofiza secreta la randul sau doi hormoni FSH si LH, care ajung la nivelul ovarului prin intermediul circulatiei sanguine. Sub actiunea hormonilor hipofizari, ovarele, la randul lor, secreta alti hormoni: initial estrogen, apoi progesteron. Acesti hormoni trec in circulatia sanguina si actioneaza in special asupra organelor genitale : vagin, uter, trompe uterine si sani. In functie de concentratiile sanguine, estrogenii si progesteronul stimuleaza sau franeaza secretia neurohormonilor produsi la nivelul hipotalamusului si a glandei hipofize.
FSH (hormonul de stimulare foliculara) este hormonul hipofizar care antreneaza maturatia foliculului ovarian si regleaza concentratia de estrogeni secretati de catre ovar.
LH (hormonul luteinizant) este hormonul care provoaca ruptura foliculului ovarian antrenand astfel ovulatia. El declanseaza o crestere a secretiei de progesteron de catre corpul galben aparut prin transformarea foliculului ovarian.
Estrogeniul este hormonul care actioneaza asupra organelor genitale, asupra pielii si asupra mucoaselor, asupra tesutului osos, vaselor sanguine, asupra metabolismuluj in general.
Progesteronul este hormonul care are un rol esential in ceea ce priveste o sarcina : el pregateste nidatia ovocitului fecundat. Sub actiunea progesteronului, mucoasa uterina sufera modificari radicale, care o pregatesc pentru implantarea ovulului.
Menstruatia reprezinta eliminarea mucoasei uterine. In fiecare luna, mucoasa uterina (endometru), suporta anumite modificari ce o pregatesc in vederea unei eventuale sarcini. Aceste modificari au loc sub influenta hormonilor ovarieni - estrogenul si progesteronul. Ea se ingroasa progresiv, in paralel cu o retea de vase sanguine si glande care se dezvolta sub efectul estrogenilor secretati de foliculii ovarieni in curs de maturatie. Ingrosandu-se, mucoasa uterina se pregateste sa primeasca un ovocit fecundat. In conditiile in care ovocitul, eliberat in perioada de ovulatie a ciclului, nu a fost fecundat, corpul galben rezultat prin transformarea foliculului ovarian inceteaza brusc secretia de progesteron si incepe sa involueze. Aceasta scadere drastica a nivelului hormonilor in circulatia sanguina, determina mici contractii la nivelul vaselor sanguine ale mucoasei uterine. Acestea sunt urmate de o "sufocare" a mucoasei, care incepe sa se desprinda, declansandu-se mici hemoragii locale. Totalitatea acestor mici hemoragii reprezinta sangerarea menstruala.
In general sangerarea menstruala dureaza 4 - 5 zile, cu un maxim de flux in ziua a 2 -a si a 3 -a. Dar trebuie sa treaca mai mult timp pana cand ciclurile menstruale sa se stabilizeze. Uneori trec luni, alteori pot trece ani.
Cea mai frecventa cauza a problemelor legate de ciclul menstrual este o balanta hormonala neechilibrata, sau o dereglare ce apare in tot acest lant hormonal hipotalamus - hipofiza - ovare. La femeile tinere estrogenul este secretat in cantitate prea mare fata de progesteron, ei determinand o ingrosare excesiva a mucoasei uterine. In momentul in care ea este eliminata prin mestruatie, hemoragia este mai abundenta. De asemenea, cantitatea insuficienta de progesteron secretata poate fi cauza durerilor la menstruatie datorita dezechilibrului estrogen - progesteron. La factorul hormonal se poate adauga o crestere a substantelor chimice de tip prostaglandine, care stau la baza contractiilor uterine. Secretia crescuta de prostaglandine antreneaza contractii mai puternice si, deci, mai dureroase.
O tulburare a activitatii hormonale sta si la baza menstruatiilor neregulate. Impulsurile transmise de catre hipotalamus pot fi perturbate de anumite cauze, cele mai frecvente fiind de ordin emotional. Glanda hipofiza, fals stimulata, transmite mai departe un stimul eronat catre ovare, direct implicate in reglarea ciclului uterin. Data ovulatiei este cea care determina data menstruatiei, acesta survenind intotdeauna intre zilele 10 - 14 dupa ovulatie. Astfel ca, daca data ovulatiei este devansata, va fi o menstruatie precoce iar daca data ovulatiei este intarziata, va intarzia si menstruatia.
Alaturi de aceasta cauza de origine hormonala pot exista si cauze de ordin fizic ce implica o anumita conformatie organelor sexuale interne.
De aceea este recomandat ca examinarea sa fie facuta de un tandem endocrinolog - ginecolog, pentru a gasi cauza exacta si mai ales tratamentul cel mai eficace.
Buna ziua,
In principiu durata unui ciclu menstrual este de 28 de zile (adica intervalul de timp intre doua menstruatii/sangerari), se acepta variatii ale duratei acestuia, astfel incat un ciclu menstrual poate avea intre 20 si 40 de zile. Cum se calculeaza? Se considera prima zi a ciclul menstrual, ziua in care incepe sangerarea/menstruatia. De exemplu: daca in luna iulie menstruatia a inceput pe data de 15, in luna august va incepe in jurul datei de 11 (am numarat 28 de zile incepand cu data de 15 iulie). Pentru mai multe detalii puteti intra pe link-ul urmator: http://www.i-medic.ro/sanatate-feminina/menstruatia/calendar-menstrual
Va doresc multa sanatate!
Nu trebuie sa-ți faci griji. Și eu mai pațesc așa. Ba chiar uneori nu-mi vine 2-3 luni.
Nu e nici o problemă Trebuie să mai aștepți până când o să-ți vină regulat
Nu ai specificat ce varsta ai. Daca nu ti-ai inceput viata sexuala sa stii ca este normal sa nu ai menstruatie regulata.Nici eu nu o am regulta.Cateodata imi vine la inceputul luni, alteori la sfarsitul luni.Nu poti sa calculezi exact data urmatoare.
Deci te inteleg perfect la mine e fix fix asa niciodata nu imi vine la data potrivita poate veni cu 3 zile inainte sau cu 3 zile mai apoi! Unii spun ca sunt femei care nu au niciodata menstruatie regulata si spun ca nu e o problema in asta!
uite aici poti sa vezi aproximativ cind iti va veni menstruatia
http://www.noifetele.ro/yourbody/periodpredictor.php
sper ca te-am ajutat:);):):)
BuBuLyNa întreabă: