Sughitul este un gol de aer care se produce atunci cand mancam sau bem in graba. El vine de la nivelul stomacului.
Sughitul este manifestarea clinica a contractiilor spastice aparute la nivelul diafragmei, contractii ce se repeta de mai multe ori pe minut. Diafragma este o structura musculo - fibroasa care separa cavitatea toracica de cea abdominala si care prezinta cateva orificii prin care trec diverse structuri anatomice din torace catre abdomen (esofag, aorta, vena cava).
Sughitul este o actiune involuntara, reflexa, spasmul muscular care sta la baza sughitului determinand patrunderea aerului in plamani, aceasta fiind ulterior oprita brusc prin inchiderea epiglotei. Aceasta succesiune de momente va determina aparitia zgomotului caracteristic sughitului. Termenul medical de specialitate pentru sughit este "singultus" si are originea in limba latina.
Atacul de sughit dureaza de obicei cateva minute si se rezolva de la sine, fara a impune administrarea unui tratament de specialitate. Daca insa depaseste 48 de ore, se considera deja ca este vorba de un sughit persistent ce trebuie tratat corespunzator. Daca pacientul se confrunta cu o astfel de problema mai mult de o luna, sughitul este catalogat drept intractabil.
mai multe :
http://www.sfatulmedicului.ro/Diverse/sughitul_5893
http://www.cdt-babes.ro/articole/sughitul.php
Bună.
Sunt spasme musculare apărute la nivelul diafragmei (în special partea stângă), nu are treabă cu stomacul.
Sunt mici orificii pe unde pătrunde aerul în plămâni, fiind oprită brusc de epiglotă.
Se poate combate cu un pahar de apă băut pe nerăsuflate, o linguriță de zahăr granulat care se lasă să se topească în gură apoi lăsat să alunece ușor pe gât, etc.
Pa, pa.