| Laura789 a întrebat:

De la o vreme sunt foarte speriata de cutremure. Intr.o noapte am avut si halucinatii. Am simtit 2 cutremure desi nu o a fost niciunul. Cum pot scapa de frica si sa nu fac atacuri de panica?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Lola05 a răspuns:

Gândește-te așa: în Japonia sunt cutremure cam zilnic! Oamenii aceia se nasc, cresc și conviețuiesc cu cutremurele. Copiii sunt educați de mici cum să se comporte la un cutremur, iar pagubele sunt mereu foarte mici și în general fără victime umane.
Japonia totuși este situată într-o zonă unde pot avea loc cutremure mari (>7 grade Richter), dar la noi foarte rar depășesc 7 grade și atunci, dacă știm ce trebuie să facem și cum să ne comportăm, este foarte posibil să nu pățească nimeni nimic și doar să mai pice chestii prin casă (plasma nouă de la Altex, bibeloul de pe TV-ul din camera bunicii, dulapurile suspendate de pe pereți etc). Rar și foarte rar cutremurele sunt atât de puternice încât să aibă efecte negative de genul dărâmării clădirilor (dar chiar și atunci e bine de știut că se dărâmă doar cele șubrede). Tot ce trebuie să faci este să vorbești cu părinții să afli unde este punctul cel mai rezistent al apartamentului vostru unde să mergi dacă simți că începe să se zguduie casa. Să știi că în caz de cutremur ultimul lucru pe care trebuie să îl faci este să ieși afară pe scări! Scările sunt șubrede în cazul unui cutremur, ele neavând structură de rezistență și pică foarte ușor! Dacă deasupra patului ai un dulap suspendat, trebuie să te retragi imediat de sub el! Posibilitatea să cadă este foarte mare! Dacă ești la școală, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te bagi sub pupitru. Pupitrul te protejează în cazul în care ar cădea tencuială de pe tavan sau diverse obiecte. Școlile sunt totuși construite bine, rezistente. Sunt ultimele care s-ar dărâma, chiar dacă noi ne-am dori contrariul laughing)
Prin informare adecvată și conștientizarea reală a ceea ce înseamnă de fapt cutremur, așa scapi de fobia pe care o ai! happy Și eu m-am speriat prin 2007-2008 parcă, la un cutremur de vreo 6 grade... Eram mică și nu mai prinsesem unul atât de mare până atunci. Tremuram și am țipat, îmi venea să plâng iar în acea noapte nu am mai putut adormi. De multe ori după aceea am simțit că s-ar mișca din nou pământul cu mine, deși era doar o reacție de la frică, așa cum pățești tu, dar după ce mi-am dat seama că mă sperii mult mai mult decât ar fi cazul și m-am informat, mi-a trecut și frica. Acum sunt calmă și știu imediat ce trebuie să fac. La ultimul cutremur de acum vreo lună - două (cel de ~5 grade) eram cu ai mei acasă și serveam un pahar de vin, iar când a început să se clatine blocul cu noi am mers la locul nostru de la structura de rezistență (unde sunt grinzile) și am glumit spunând că... oare e cutremur sau am băut noi prea mult vin? laughing)
Liniștește-te, totul va fi ok! ^_^

3 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu stiu cum sa iti zic, dar au cam fost cutremure in ultima zi

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Craciun fericit! Si iubita mea suferea de atacuri de panica, mai ales in preajma mortilor la inmormantari dar si la cutremure. Aceasta afectiune nu o poti trata cu nicun medicament si mai ales singura. CINEVA trebuie sa fie langa tine sa te impace, sa te incurajeze, sa-ti fie alaturi.Cu vointa ta dar si cu increderea i cineva care are grija de tine, te poti lecui de aceasta afectiune, asa cum am reusit impreuna, eu si iubita.

| Rebecca123 a răspuns:

Trebuie sa iit infrunti teama pentru ca, cutremure vor mai fi cand nu ne asteptam si trebuie sa stim ce sa facem atunci si cum sa reactionam.Incearca sa nu te mai gandesti la asta. Oricine este speriat de ele dar cand trebuie sa fie, va fi indiferent de ce vrem noi; doar de Dumnezeu depinde asta.Cand va fi unul, sa nu te sperii si vei vedea ca totul va fi bine.Si nu vei mai avea teama asta niciodata.