| Yuoia a întrebat:

Buna dimineata!
Dupa ce am vazut o discutie apriga pe Facebook, vin sa va intreb pe voi: de ce credeti ca multe cadre medicale dar si studenti la medicina, care ar trebui sa fie un exemplu (ca doar sunt in domeniu, nu-i asa?), refuza sa se vaccineze?
Fara raspunsuri obscene! Vreau o discutie serioasa.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
29 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Tocmai ca sunt in domeniu nu se vaccineaza. Nu au incredere intr-un vaccin scos ca pe banda rulanta. Pentru a scoate un vaccin pe piata este nevoie de multe teste, care nu se fac in cateva luni.
Eu nu m-am vaccinat si am fost contact direct cu tatal meu, care a fost depistat pozitiv. Nu am avut nici macar o raceala usoara de 4 ani incoace.

| Drimmero a răspuns:

Exista indoctrinati si printre cadrele medicale, din pacate. Multi asa zisi medici chiar dadeau apa la moara ca virusul nu exista, ca vaccinul e fake, deci raspandeau informatii false totul pentru destabilizare. Si printre medici sunt cartite, hehe, si inca cate. Iar prostimea sare sa prinda basina arunca de altii. Astea-s can-can-uri perfecte pentru alde Gherghina din Plopana si pentru Marioara din Radauti.

| Floridori a răspuns:

Banuiesc ca te referi la Covid-19...

Pentru ca fiecare are dreptul sa decida ce este mai bine pentru sine.
Stii vorba aia:"fa ce zice popa, nu ce face popa"? Ei, se cam aplica si in cazul acesta.
Vaccinarea nu este obligatorie cu toate ca se aplica anumite constrangeri, dar chiar daca ar fi fost, nimeni nu ar fi putut sa te oblige la propriu sa te vaccinezi sau sa iti administrezi orice tratament.
Multi considera ca vaccinul nu a fost testat suficient astfel incat sa fie sigur, din moment ce pentru orice alt vaccin, perioada minima de testare este de 5 ani.In cazul vaccinului anti-Covid, perioada de testare a fost de numai 3 luni.
In plus, in anumite cazuri, unii considera ca daca ai un sistem imunitar total sanatos, ar cam trebui sa il lasi sa isi faca treaba si in cazul in care te infectezi, sa te imunizezi in mod natural.
Crezi tu ca daca toti medicii s-ar fi vaccinat, toti ceilalti ar fi facut-o? Nu! De unde stii tu ca medicul la care mergi este vaccinat sau nu? Din moment ce acesta isi face treaba, mai conteaza?

In anul 2013 (sper sa nu ma insel; daca da, rog pe cine cunoaste sa ma corecteze), OMS a exclus 3 dintre cele 6 criterii care ar trebui indeplinite pentru a declara pandemie.Deci jumatate...Printre acele 3 criterii excluse, se numara si rata de mortalitate.In cazul virusului SARS-CoV-2, rata de mortalitate este undeva la 1-2% (se estimeaza astfel deoarece stim cu totii ca nu se declara in cel mai corect mod mortile nici la noi, nici la altii), in conditiile in care, anterior excluderii acestui criteriu, rata de mortalitate minima pentru a declara pandemie era de 3, 5%.Ca idee, cel mai mortal virus care a afectat omul a fost virusul Marburg cu o rata a mortalitatii de 80%. Multi savanti din toata lumea considera ca rata mortalitatii este in continuare foarte importanta pentru a fi exclusa.

Este foarte adevarat ca anumite boli au fost eradicate cu ajutorul vaccinarii, alte boli au fost tinute sub control, insa atunci cand te vaccinezi sau ti se administeeaza orice alt tratament trebuie sa tii cont de anumiti factori:
-continut;
-iti este cu adevarat necesar acel tratament;
-probabilitatea de a muri din cauza bolii comparata cu probabilitatea efectelor adverse;
etc.

Aici ne referim la medici si la oameni care au habar de cum functioneaza corpul uman si vaccinurile, nu la tampiti care vorbesc aiurea de cipuri si de alte balarii.Acesti oamenii sunt constienti atat de riscurile expunerii la acest virus, cat si de riscurile pe care le-ar putea implica un vaccin testat insuficient.
Majoritatea cadrelor medicale au un sistem imunitar de fier, ei fiind expusi zilnic la fel de fel de bacterii si virusuri, in timp imunizandu-se in mod natural.

Ceea ce oamenii trebuie sa inteleaga este ca, cu toate ca poate fiecare are propriul motiv pentru a nu se vaccina sau a se vaccina, nu este necesar sa ai neaparat un motiv.Este o alegere pur si simplu.
Pana acum, am evitat pe cat posibil sa discut astfel de teme, dar este deranjanta inversunarea si dezbinarea acestor "tabere".Ar trebui sa se priceapa ca fiecare face ce este mai bine pentru sine.Si hai, sa nu incepem cu chestia aia ca o facem pentru ceilalti, deoarece este in natura umana sa se gandeasca mai intai la sine, automat si instinctiv.Asa am supravietuit ca specie.Chiar si cand am format triburi si am colaborat, tot la noi ne-am gandit in primul rand, in speranta ca ne va fi bine.

Spre exemplu, exista oameni care nu au facut nici macar un vaccin, nici macar cele din copilarie, sunt sanatosi tun in prezent si nu au avut niciodata in 20-30 de ani nici macar o raceala.Pe de alta parte, exista oameni care au toate vaccinurile la zi si sunt extrem de bolnaviciosi.
Vaccinurile sunt necesare? Absolut DA, dar sunt mai necesare pentru categoriile vulnerabile de oameni decat pentru cei cu risc mult prea scazut de a contacta virusul si de a se imbolnavi.Din nou, nu intra in calcul chestia ca sa o facem pentru altii pentru ca nimeni (doar sa fie inconstient) nu si-ar introduce ceva in corp pentru ceilalti.
Dar vaccinurile, oricat de necesare ar fi pentru unii, este clar ca au nevoie de o perioada de testare mult mai mare, pe diferite esantioane.

Te-ai gandit la faptul ca multe cadre medicale nu se vaccineaza deoarece nu considera necesar pentru ca ei vad zi de zi o alta realitate, foarte diferita de ceea ce vezi tu la TV sau pe internet?
Stiai ca medicii si asistentele medicale poarta masca doar atunci cand ii vad pacientii, in rest, atunci cand sunt doar ei, intre ei, renuntand la ea?! Crezi ca sunt niste inconstienti? Daca da, se respecta, este opinia ta.Dar poate ca ei cunosc anumite date si o alta realitate diferita fata de cea pe care o cunosti tu si de aceea au o alta atitudine.

De ce sa avem discutii aprinse si sa incercam sa ii convingem sau sa vrem sa le impunem si altora ceea ce credem noi ca este mai bine? Fiecare este liber sa decida pentru sine si daca tu consideri ca iti este necesar vaccinul, super! Daca altul considera ca nu ii este folositor sau are retineri, iarasi super! Este alegerea fiecaruia...

| Yuoia explică (pentru Floridori):

"Multi considera ca vaccinul nu a fost testat suficient"
Eu cred ca acum este in testare.
"Si hai, sa nu incepem cu chestia aia ca o facem pentru ceilalti"
Corect! Daca ar fi asa, nimeni nu ar mai face-o. E doar o lozinca acolo...
"Dar poate ca ei cunosc anumite date si o alta realitate diferita fata de cea pe care o cunosti tu si de aceea au o alta atitudine."
Ei, iata asta e un argument forte!
Cu toate astea, vaccinul nefiind obligatoriu! se gasesc metode sa forteze oamenii sa-l faca.
Iar daca asa cum cred este in teste, de ce nu il fac cadrele sanitare si studentii medicinisti care cunosc bine corpul uman si isi dau seama imediat de orice modificare anormala? Nu luam in calcul ca daca nu se vaccineaza 70% din populatie nu se ridica restrictiile. Dar un om de rand daca are reactii adverse, in primul rand nu stie sa le descrie bine, apoi medicii presupun ca ar fi vorba de altceva. Si mai este un aspect. Oamenii de rand vazand reticenta cadrelor medicale, incep sa aiba indoieli, sa-si puna intrebari si... sa refuze vaccinul. Studentii medicinisti de la Iasi (unde, fie vorba intre noi sunt extrem de multi basarabeni), au facut prea multa galagie si in dorinta lor de a castiga ceva, au atras atentia oamenilor de rand. Intarind astfel teama.

| Floridori a răspuns (pentru Yuoia):

Personal nu sunt de acord nici cu propaganda pro, nici cu propaganda contra.
Medicii, sau cel putin majoritatea, sunt persoane inteligente care au cunostinte despre cum functioneaza corpul uman, care stiu sa aleaga ce este mai bine pentru propriul organism. Daca nu ar dori sa se vaccineze si ar face-o doar de dragul de a testa acest vaccin, nu ar face-o gratuit, ceea ce se intampla acum in lume.Vaccinul este oarecum testat in mod gratuit, in timp ce voluntarii care participa la astfel de testari in cazul altor medicamente si vaccinuri o fac pentru anumite sume de bani.
Nu cred ca o persoana cu un minim de inteligenta ar accepta sa fie cobai in mod gratuit si fara sa isi doreasca sau sa fie dispus in mod constient la acest lucru.
Nimeni nu cunoaste efectele pe termen lung ale acestui vaccin si nici nu se cunoaste cu adevarat cat de eficient este.In clipa in care exista atatea variabile, tinzi sa fii reticent.
Nu consider ca oamenii ar trebui sa ia exemplu cadrele medicale, deoarece sunt si ei oameni cu propria gandire si cu propriile convingeri.Multe cadre medicale fumeaza, consuma alcool, nu au un program de somn, mananca orice, inclusiv dulciuri si grasimi, consuma energizante, sucuri acidulate etc. ceea ce ei recomanda altora sa nu faca.Am dat aceste exemple tocmai pentru ca ei nu ar trebui sa fie un exemplu pentru ceilalti.

Exemplul fiecaruia ar trebui sa fie el insusi, o versiune mai buna a propriului eu.Iar daca toata lumea ar avea un minim de educatie, ar fi posibil ca fiecare sa gandeasca pentru sine fara a mai conta ce exemplu dau altii.De fapt ideea asta ca "x" sau "y" este un exemplu ar trebui sa dispara, dar evolutia inca nu este suficienta astfel incat sa nu mai avem instincte de primate care copiaza ceea ce fac altii.In plus, cu ajutorul educatiei si informarii si-ar da seama si daca ceva nu este in regula cu organismul lor.Doar un copil nu ar putea explica in mod corect ce simptome are.Un adult sanatos, cu un minim de educatie si o inteligenta cel putin medie, ar trebui sa isi cunoasca corpul si sa stie cand nu e ceva ok si ar trebui sa fie capabil, sa aiba vocabularul si intelegerea necesare pentru a explica simptomele.
Din pacate, lipsa de educatie, cultura si cunoastere creeaza aceste doua tabere extreme:a celor care sunt pro si i-ar forta si pe ceilalti sa se vaccineze pentru ca asa au auzit ei la TV ca e mai bine si pentru ca asa a zis Florin Citu (care este altul care nu isi da seama ca are probleme neurologice si ar avea nevoie minim de un logoped) si a celor care sunt contra pentru ca ii cipeaza.Initial, cei din urma par cei ignoranti, insa ambele tabere sufera de aceeasi problema si pentru a iesi din aceasta ignoranta care ii transforma in niste fixisti extremisti este necesara informarea corecta.Insa informarea cu adevarat corecta nu exista, cel putin nu in ceea ce priveste virusul SARS-CoV-2 si vaccinarea.

Poate ca realitatea mea nu corespunde realitatii tale si este firesc sa nu avem aceeasi opinie.Pentru ca e posibil sa provenim din medii diferite, sa avem o alta perspectiva, sa avem alt mod de a trai si a convietui etc.Insa ceea ce ar trebui sa se inceteze este aceasta presiune atat pro cat si contra asupra acestui subiect.Sa nu ne mai pese ce face altul si sa fim preocupati de ceea ce facem noi, copiii nostri si maxim cei dragi din familie.Restul nu sunt nici exemple pozitive si nici exemple negative.Sunt doar niste oameni care fac sau ar trebui sa faca acelasi lucru:sa priveasca doar in propria gradina si sa nu ii mai intereseze ce se intampla in gradina vecinului.Lumea ar fi mai buna daca s-ar adopta o atitudine mai neutra fata de actiunile celorlalti.Dar este doar opinia mea...

| Yuoia explică (pentru Floridori):

Exact cum spui, si o spun si eu multora dar "o iau peste bot" pentru asta, lipseste un minim de educatie. Atat de mult lipsete, ca ei nici nu isi dau seama ca le trebuie.

| Yuoia explică:

Ti-ai facut cont special doar pentru a raspunde aici?

| SingleForOne a răspuns:

Pentru că, ca medici și viitori medici adevărați care se respectă pe sine și respectă meseria în sine, aceștia vor să vadă TOTUL despre ce conține vaccinul, să cunoască efectele secundare, să practice prin propriile lor experimente, să vadă "pe hartie" TOTUL... Nu ca alții care aruncă cu bani ca mari șmecheri pentru a se reîntoarce la interesele lor normale (pentru a prosti lumea în continuare), și știu că unii au făcut profit peste măsură, cei de sus din ierarhia afacerilor, și alți medici/oameni de știință care au făcut o treabă în surdină, și stresați de către cei care i-au plătit, doar ca să termine treaba mai repede.

| Yuoia explică (pentru SingleForOne):

Pai tocmai aia e, ca fiind in domeniu, isi dau seama mai usor de modificarile din corp dupa administrarea vaccinului. Nu ca un om de rand care poate crede ca l-a tras curentul sau altceva.

| SingleForOne a răspuns (pentru Yuoia):

Cum au răspuns și alții, unii medici adevărați nu administrează nimic până când nu este testat și retestat, și să urmărească efectele adverse.

Testat si rastestat... pe altii. Dar tot pe oameni.
Ce ma deranjeaza e testarea asta masiva pe plan mondial, cu fortarea mascata. Candva, testele se faceau cu voluntari care stiau ce-i asteapta, sub stricta supraveghere a medicilor. Ba, suplimentar mai erau si platiti. Noi avem "norocul" sa o facem gratis.

| SingleForOne a răspuns (pentru Yuoia):

Nu e chiar gratis dacă tot e platit de către guverne, dar acestea ni le administrează gratis. Nu știu sigur dacă e vorba ca noi să fim cobai, dar lucrul cert este că cei de sus nu au chef să trăiască precum "săracii"...

"să meargă afacerile, că altfel murim de costuri, de foame, și călcați în picioare de revolte... eventual, și de virus!"

Gratis pentru populatie, la asta m-am referit. De fapt, indirect tot noi le platim din taxele si impozitele noastre, ca Guvernul nu face bani cu ciocanul.

Răspuns utilizator avertizat
| badpanda a răspuns:

Nu vor sa fie cobai gratis.

| Cksihja a răspuns:

Pentru că mulți dintre ei sunt acolo pentru că părinții lor au vrut să dea la medicină deși ei ar fi vrut altceva. Avem nevoie de oameni potriviți la locul potrivit. Un medic care face această meserie din pasiune are mai multe șanse să trateze oamenii decât cel care e acolo că așa au vrut părinții pentru bani.

| SmaraldAlbastru a răspuns:

Sunt oameni care nu înghit tot ce le servește mass-media. Mulți consideră că vaccinurile au putut fi realizate atât de rapid fiindcă tehnologia a avansat. Alții susțin că a avansat degeaba, dacă nu poate eradica boli incurabile existente de foarte mulți ani.
Ideea că aceste vaccinuri te imunizează este total greșită, dar în presă apar constant îndemnuri de genul "imunizează-te prin vaccinare".
Lumea trebuie să înțeleagă faptul că tratamentul nu este egal cu vindecarea. Majoritatea medicamentelor tratează, nu vindecă.

| Yuoia explică (pentru SmaraldAlbastru):

Si eu cred ca acest vaccin inca este in stadiu de test. Ca nu au avut timp pentru asta, oricat de avansata e tehnologia. Trebuie observate reactiile pe oameni. Totusi, ei ca medici/asistenti si viitori medici, trebuie sa concureze la dezvoltarea medicinii.

| SingleForOne a răspuns (pentru SmaraldAlbastru):

Tu ți-ai făcut vaccinul?

| SmaraldAlbastru a răspuns (pentru SingleForOne):

Nu, nu l-am făcut. Sunt împotriva oricărui vaccin. A nu se înțelege că sunt și împotriva celor care se vaccinează, sau a științei medicale. Am un mare respect față de cercetătorii adevărați, dedicați vindecării și nu beneficiilor materiale. Adică, exact genul ăla de oameni de știință pe care mass-media nu-i invită să își expună părerea.

| Cksihja a răspuns (pentru SmaraldAlbastru):

Ești împotriva vaccinului sau ție frică de injecții?

| Holiday a răspuns (pentru SmaraldAlbastru):

"Lumea trebuie să înțeleagă faptul că tratamentul nu este egal cu vindecarea."

Vaccinirile nu trateaza, au rol profilactic.

| SmaraldAlbastru a răspuns (pentru Cksihja):

Dacă eu am scris clar a+b=c, tu de ce mă întrebi ce caută y în rezultat?

| SmaraldAlbastru a răspuns (pentru Holiday):

Te contrazici singur. Profilaxia este rolul preventiv al unui tratament dat, printre altele. Ca urmare, vaccinul tratează.

| Cksihja a răspuns (pentru SmaraldAlbastru):

Nu team întrebat despre asta dar te întreb acum a+b=c dar unde-i y?

| Laura162 a răspuns (pentru SmaraldAlbastru):

Te rog explica-mi cum se pupa "Sunt împotriva oricărui vaccin" cu "A nu se înțelege că sunt și împotriva (...) științei medicale". Inteleg in cazul vaccinurilor anti-covid, dar restul sunt pe piata de ani de zile si stiinta medicala le sustine. Se cam bat cap in cap cele 2 afirmatii. De acord ca mass-media nu invita cercetatorii adevarati, nici nu ma astept s-o faca (nu vinde la fel de bine, nu?), insa am indoieli si ca, cercetatorii adevarati ar avea timp de mass-media. Plus, cred ca prefera sa publice in jurnale reputabile, sa-si prezinte rezultatele la conferinte, etc.

Exista tratament profilactic si tratament curativ. Tratamentul profilactic se adreseaza oamenilor sanatosi in scopul de a preveni o boala, nu de a o vindeca. Aici poti sa incluzi vaccinurile sau antituberculoase la contactii unui pacient de TBC. In plus, profilaxia nu presupune neaparat un tratament - de exemplu, spalatul de maini cu apar si sapun se incadreaza in profilaxia hepatitei A. Tratamentul curativ se adreseaza bolnavului in scopul de a trata boala si a vindeca pacientul. Daca vrei sa desfaci firul in 4, se poate si tratamentul curativ imparti in mai multe, dar in general e folosit ca un termen umbrela pentru tot ce inseamna tratarea bolii si nu neaparat vindecarea ei.
Vaccinurile propriu-zise are rol profilactic. Nu vindeca nimic. (Spun propriu-zise pentru ca exista si unele numite mai mult onorific vaccinuri, dar acolo intram in terapii genice (alea pe bune in cercetare, nu teorii ale conspiratiei de pe Facebook) si cancer.)