| bogdan1004 a întrebat:

Buna dimineata TPU,ma doare la noada fundului, cred ca am chist pilonidal...ce sa fac ca mie putin teama sa merg la doctor

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
caramela
| caramela a răspuns:

Buna:)
Pai nu ai alta solutie decat sa te adresezi medicului de familie si apoi catre cel de specialitate..nu astepta minuni pe site.
http://www.sfatulmedicului.ro/......nidala_967
O zi frumoasa sa ai:)

| cristimihailov a răspuns:

Du-te odata la medic, nu iti mai da singur cu parerea. Poate ai doar un furuncul.

| CristinaElenaCRS a răspuns:

Tocmai acum 2 zile am intalnit in spital o duduie cu aceeasi problema. Spunea ca i-a tot crescut si ca urmeaza sa-i faca operatie. Nu trebuie sa te joci cu asa ceva. Mai bine te-ai duce la doctor. Sper ca nu te-am speriat.

| Bogatasul a răspuns:

Trebuie sa mergi la doctor, nu ai alta solutie

| Bpr_Vlas_1997 a răspuns:

Boala pilonidala este o infectie cronica a tegumentelor situate imediat deasupra santului interfesier. Este determinata de un chist infectat (chist pilonidal) la nivelul tegumentului.

Chistul este de obicei localizat imediat lateral sau superior de santul interfesier (in regiunea osului sacru) si poate avea aspectul unei gropite de mici dimensiuni (poarta denumirea si de "sinus"). Firele de par pot protuziona de la acest nivel si de asemenea se pot observa mai multe asemenea chisturi.

Chistul pilonidal poate fi suficient de dureros pentru a face dificile sezutul si deplasarea iarin anumite cazuri de la acest nivel se poate exterioriza puroi.
Boala pilonidala asimptomatica nu necesita tratament. Daca diagnosticul de boala pilonidala a fost pus este importanta mentinerea zonei perichistice curata si uscata. De asemenea, medicul poate recomanda epilarea zonei respective pentru a se preveni patrunderea parului in chist si perpetuarea infectiei.
Chistul pilonidal simptomatic poate fi tratat intr-unul din cele doua modalitati:
- deschiderea si drenarea chistului
- excizia chistului (chistul este indepartat).
Incizia si drenarea chistului este uneori prima optiune terapeutica, in special daca acesta este infectat. In cazul in care chistul nu se vindeca sau recidiveaza, medicul specialist va efectua excizia acestuia. Incizia si drenajul chistului pot fi de asemenea efectuate pentru limitarea infectiei inaintea efectuarii exciziei pentru a se limita riscul de raspandire a acesteia. Totusi, alegerea tratamentului depinde de severitate infectiei.
Incizia si drenajul

Intr-o interventie de incizie si drenaj, firele de par si puroiul sunt eliminate. Peretii chistului nu sunt indepartati. Rana ce rezulta in urma interventiei este pansata si de obicei se vindeca in 2 pana la 5 saptamani. Aceasta interventie poate fi efectuata in cabinetul medical cu anestezie locala. Rata de recidiva a chistului este cuprinsa intre 1, 25% si 19, 5%. Medicul poate recomanda administrarea antibioticelor pentru limitarea infectiei.

Excizia

Interventia de excizie presupune drenarea materialului infectat aflat la nivelul chistului alaturi de indepartarea intregului chist pilonidal. In conditiile in care excizia este o interventie complexa ce necesita incizie si drenaj mai profunde, aceasta este efectuata intr-o sala de chirurgie in ambulator sau in spital sub anestezie generala.
Dupa ce chistul si tesutul infectat sunt eliminate, rana poate fi inchisa prin sutura (metoda inchisa) sau poate fi lasata deschisa, zona chistului fiind umpluta cu tifon chirurgical (metoda deschisa). Daca se foloseste tifon, acesta va fi schimbat zilnic pana cand rana se vindeca.
Excizia chistului se vindeca in 1-4 saptamani, pe cand incizia si drenajul necesita 3 pana la 6 saptamani pentru vindecare. Riscul de recurenta a chistului este mai mic in cazul exiciziei decat in cazul inciziei si drenajului.