anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Este adevarat ca poti face apendicita daca mananci multe seminte sau daca inghiti guma de mestecat? Daca nu care sunt cauzele si care ar fi simptomele? Va multumesc anticipat!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
17 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Da, este adevarat. Evenimentul declansator in apendicita acuta este obstructia apendicelui de un corp strain care a ajuns in intestin: guma de mestecat, coji de seminte (nu se digera) sau pur si simplu o pietricica formata chiar in intestin prin precipitarea sarurilor di apa si alimente. Asadar, consumul de seminte cu coaja, de samburi de cirese, masline sau inghitirea gumei de mestecat sunt factori de risc pentru apendicita.
Simptome: durere care debuteaza in jurul ombilicului sau in capul pieptului si apoi coboara in dreapta jos (unde doare si cand atingi), febra, lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi. Durerea se accentueaza de la ora la ora si nu trece spontan.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Nickolass, am citit carti intregi de chirurgie, ti-am spus ca am lucrat 7 ai intr-un cabinet de chirurgie (ca medic). Acum sunt anatomopatolog. Si am vazut mai multi apendici care aveau lumenul obstruat de ghemotoace de seminte sau samburi de maslina. Acidul gastric nu dizolva celuloza, ca de aia ni se spune sa mancam fibre ca regleaza tranzitul.
Zici ca esti asistent... Tie nu ti-e rusine sa vorbesti asa? Mai ales ca, daca esti intr-adevar asistent, ai socant de putine cunostinte medicale. Eu iti propun s-o lasi mai moale cu indignarile inutile si sa iti revizuiesti comportamentul pentru a se incadra in limite bunului-simt. Daca vrei, te invit la mine la spital sa-ti arat apendici obstruati cu coji de seminte de floarea soarelui si, in garda la chirurgie, ca sa vezi pe baza rulanta tineri care spun ca debutul durerii a fost in epigastru (explicatie simpla, plexul mienteric care enerveaza peritoneul si mezoapendicele si care este localizat in epigatru, profund, posterior).

gyzzard
| gyzzard a răspuns:

DA. Intre intrebarile pe care le pune doctorul pentru a face diagnosticul diferential al apendicitei cu alte boli este si daca pacientul a mancat alune sau seminte de floarea, sau seminte de cirese sau visine in sezonul lor.

Explicatia e cam asa: Apendicele este un saculet. Semintele au prostul obicei de a ajunge in acest saculet si sa il infunde. CA urmare a acestui lucru, se produce tumefactie a peretelui apendicelui si infectarea acestuia (colonul este un mediu septic, iar acest intestin infundat permite o crestere necontrolata a florei bacteriene colonice. In corpul uman, orice staza de alimente sau diverse lichide are un risc mare de infectare.). Si datorita infectiei apar simptomele specifice.

@rixu` e fan UCV [love struck]: Profa ta de biologie e contrazisa de multi profesori universitari de la universitatile medicale din toata lumea. Daca nu ma crezi uita-te in cartile/tratatele de medicina care descriu pataologia apendiculara.

gyzzard
| gyzzard a răspuns:

@kiwiitza: 1) Apendicita nu se face strict de la seminte, dar poate fi provocata de asa ceva. Sunt multe alte cauze care duc la infectarea apendicelui. De asemenea, pe langa seminte, mai trebuie sa mai intervina si alti factori care determina acest lucru.

2) Cauzele apendicitei se cunosc. De asta i se spune apendicita acuta si nu apendicita acuta idiopatica.
Majoritatea bolilor a caror cauza nu se cunoaste sunt boli autoimune. La restul bolilor, nu se cunosc mecanismele de producere, dar cauzele sunt relativ clare.
3) Logica ta cu aparitia la varste mici nu e foarte ok. Apendicita apare doar la copii care au trecut de varsta alaptarii, cand deja mananca si produse cu seminte.
Baba sau mosul de care vorbesti poate sa nu aiba apendice, sau poate sa aiba o motilitate puternica la acest nivel, impiedicand infundarea apendicelui.

| Arthur a răspuns:

Din câte ştiu, seminţele mici (de ardel gras sau iute sau de la alte legume ) pot bloca apendicele, care se inflamează şi apare apendicita.
Durerile sunt mari şi intermitente. Apare totodată şi febra.
Din fericire cei afectaţi pot fi liniştiţi pentru că este o operaţie uşoară, cu perioadă de convalescenţă scurtă.

| darrio2007 a răspuns:

Nu este o cauza anume.Depinde si de organismul fiecaruia.La cate seminte si struguri cu seminte cu tot si chiar de pepene am mancat pina acum, trebuia sa ma operez de mult.Si sunt trecut bine de 40.

| Libelle a răspuns:

Da e adevarat.mai ales de la semminte pentru ca nu se digera bine. daca se inflameaza apendicele incepe sa te doara rau in zona din partea dreapata si in jurul buricului, ai dureri de cap sh o stare proasta. trebuie sa te duci neaparat la doctor in caz de simptomele estea

| Ruxiii a răspuns:

Apendicele este un un segment al intestinului, de forma unui tub.
Împrejurările exacte în care se declanşează apendicita nu sunt foarte bine cunoscute. Se ştie totuşi că apendicita survine odată cu apariţia unui blocaj la nivelul apendicelui. Acest blocaj poate fi cauzat de materiile fecale ori de producerea excesivă de celule de către apendice. Aceste celule blochează apendicele, limitează drastic curgerea sângelui prin acesta şi duc finalmente la inflamarea apendicelui. Blocajul poate apărea şi ca urmare a unei infecţii, căci apendicele se umflă ca răspuns la orice infecţie prezentă în organism.
Durează de regulă 72 de ore din momentul blocării apendicelui până la perforarea acestuia. În această perioadă apar simptome care indică probleme abdominale. Semne obişnuite ale apendicitei sunt dureri în zona abdominală, în special în partea dreaptă, greaţă, uneori vomitări şi febră.

O metodă uzuală de a constata inflamarea apendicelui este apăsarea abdomenului cu palma. În cazul apendicitei, la îndepărtarea mâinii se va resimţi o durere acută.
Mâncatul seminţelor provoacă apendicită... Nu este adevărat. Nu există nici o legătură între seminţe şi inflamarea apendicelui. Apendicele nu este un colector pentru cojile de seminţe.
Apendicita se manifestă neapărat prin dureri abdominale în partea dreaptă. În cele mai multe cazuri este adevărat, dar asta nu înseamnă că este obligatoriu.
Nici rosul unghiilor nu declanseaza neaparat o criza de apendicita. Cauzele precise ale declansarii crizei nu se cunosc, insa nu exista nicio dovada ca unghiile ar avea ceva de-a face cu aceasta. Oricum, sa-ti rozi unghiile nu este un gest foarte frumos!

| nickolass25 a răspuns:

Brigaela, tu iar vb prostii fara sa te informezi intai? lasa durerea din capul pieptului... mai bine da-ti tu in pumn in cap si citeste prima data inainte de a scrie ceva. Daca nu ai habar de boala numita "apendicita", fa bine si da un click aici: http://www.jurnaluldechirurgie.ro/jurnal/docs/jurnal306/apendice_dgn1.pdf si citeste bine. Si fa bine de acum daca nu stii ceva, nu mai vorbi prostiii doar ca sa te aflii in treaba, ok?

Andra, sfatul meu e ca nu e bine sa mananci nici samburi dar nici guma de mestecat. Oricum, in stomac, acidul gastric e destul de puternic pentru a dizolva semintele, dar nu si guma de mestecat, care ar putea sa iti provoace anumite neplaceri. Daca vrei sa stii ceva mai mukte despre apendicita, te invit sa dai click pe linkul de mai sus si sa te informezi, ok?;) :) pa pa

| Im.GIulee a răspuns:

S-a demonstrat ca guma de mestecat nu are efecte. Eu cred ca motivele aparitiei apendicitei depind strict de organizarea corpului. Pana la urma simte-te bine pentru ca unii au noroc sa aiba altii sa nu aiba. happy

| cristinaandreea_5154 a răspuns:

Apendicita – cauze, simptome apendicita, tratament pentru apendicita
Apendicita este cea mai frecventa urgenta chirurgicala abdominala, si consta in inflamatia apendicelui. Aceasta afectiune apare frecvent la varste cuprinse intre 10 si 30 de ani, dar poate fi posibila la orice varsta, fiind cunoscute si cazuri cu manifestari particulare la bolnavii varstnici.

Nimeni nu este absolut sigur care este functia apendicelui insa, ceea ce stim, este ca putem trai si in lipsa lui, aparent fara consecinte.

O data pornit procesul inflamator al apendicelui, acesta nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afectiuni fiind de natura chirurgicala. Cu cat se intervine mai rapede, cu atat suferinta pacientului este mai redusa si interventia mai usor de realizat, cu complicatii cat mai reduse.

Ce cauzeaza apendicita?

Cauza acestei afectiuni poate fi, in multe dintre situatii, obstructia cavitatii organului din cauza unei proliferari limfatice stimulate bacterian sau din cauza unui mic corp strain (samburi, seminte).

Aceasta provoaca o crestere a presiunii din interiorul organului, o tulburare a circulatiei sangelui din peretii organului si inflamatia acestuia ce poate evolua in lipsa tratamentului corespunzator pana la perforatie (peritonita).

Poate fi luata in discutie si o predispozitie genetica pentru apendicita in cazul familiilor cu mai multe persoane operate de aceasta afectiune.

Care sunt simptomele apendicitei?

Simptomele clasice includ:

- durere surda aproape de centrul sau partea superioara a abdomenului ce devine mai apoi ascutita si se deplaseaza spre partea din dreapta jos a abdomenului. Acesta este, de obicei, primul semn;

- pierderea apetitului;

- greata si/sau varsaturi imediat dupa ce incep durerile abdominale;

- umflarea abdomenului;

- febra nu foarte ridicata;

Alte simptome ale apendicitei pot fi:

- durere surda sau ascutita oriunde in partea superioara sau inferioara a abdomenului, spatelui sau in zona rectului;

- urinari dureroase;

- crampe severe;

- constipatie sau diaree.

Daca ai simptomele de mai sus, solicita imediat asistenta medicala deoarece diagnosticul corect si tratamentul corespunzator sunt foarte importante.

Cum este realizata diagnosticarea apendicitei?

Diagnosticare apendicitei poate fi destul de complicata. Si asta pentru ca simptomele sunt adesea extrem de vagi sau similare cu ale altor afectiuni, cum ar fi infectii ale vezicii sau tractului urinar, gastrita, infectii intestinale, dar si probleme ale ovarelor.

Pentru un diagnostic corect, de obicei se fac urmatoarele teste:

- examen abdominal pentru a detecta inflamatia;

- test de urina pentru a exclude infectia tractului urinar;

- examen rectal;

- analize ale sangelui pentru a vedea daca organismul lupta impotriva unei infectii.

Cum este tratata apendicita?

Tratamentul standard al apendicitei este chirurgical si consta in operatia numita apendicectomie.

Inaintea operatiei sunt administrate antibiotice care ajuta organismul sa lupte impotriva peritonitei. In general, se face anestezie generala, iar apendicele este eliminat printr-o incizie de cativa centimetri sau prin laparoscopie.

In termen de 12 ore de la interventie te poti ridica si deplasa. De obicei, revii la activitatile normale dupa doua sau trei saptamani. In cazul in care interventia se face cu ajutorul laparoscopiei, incizia este mai mica, iar timpul de recupereare mai scurt.

Dupa interventia chirurgicala, solicita ajutorul medicul daca prezinti:

- varsaturi necontrolate;

- dureri in zona abdomenului;

- ameteli si stari de slabiciune;

- sange in urina sau voma;

- durere sau roseata in zona inciziei;

- febra;

- puroi in zona inciziei.

Apendicita poate fi prevenita?

Nu exista nici o cale de a preveni apendicita. Cu toate acestea, apendicita este mai putin frecventa la persoanele care consuma alimentele bogate in fibre, cum ar fi fructele si legumele proaspete.

Multa sanatate happy

| rixu` e fan UCV [:x] a răspuns:

Nu e adevarat
apendicele e un intestin complet inutil
nu foloseste la nimic
poti face apendicita din cauza unei infectii
asat ca semintela ma auzit-o si eu dar am intr p profa de bio si mi-a explicat totulwinking
sper ca te-am ajutat
te pupa rixuhee heekiss

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Semintele si guma nu au nici o legatura cu apendicul.semitele de ardei usturat si efortul prea mare, simptomele sunt stare de voma dureri de cap si altele.stefan

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Eu cred ca apendicita se formeaza in stomac daca mananci multe cipsuri si grsimi

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

dar pietricica din intestin de unde se face? are baiatul meu de 15 ani

| Kkiwiitttzzzaaa a răspuns:

Nu exista un motiv pentru care poti face apendicita.
Apendicele era o puncuta in care pe cand eram oameni maimute depozitam legume, fructe, verdeturi de astea.
Acum apendicele este mai mic decat atunci, iar cu timpul se crede ca va disparea complet.
Daca mananci seminte nu faci apendicita! Nici daca mesteci guma! Pentru ca gandeste-te ca sunt copiii de 3 ani ce fac apendicita, iar altii sunt babe sau mosi care nu fac in toata viata lor. Crezi ca copilu de 3 ani a mancat mai multe seminte decat baba sau mosu? NU! Inca nu s-a descoperit nici o cauza. Oricum sa nu ignori niciodata un simptom si sa mergi la nenea doctor happy Pentru ca apendicta poate fi mortala happy



Sper ca te-am ajutat
wave

| Kkiwiitttzzzaaa a răspuns:

Prin coppiii babe si moshi ma refeream la distantze mari de varste big grin