Sunt mai multe mecanisme de declansare a unei tumori maligne. In cazul cancerului de col uterin, principalul invinuit este infectia cu unele tulpini ale virusului HPV. Prezervativul este o metoda de conrtaceptie de bariera, care reduce si posibilitatea transmiterii BTS. Retine faptul ca reduce, nu elimina.
Deci, chiar daca ai utilizat prezervativul, daca partenerul este purtator al agentului patogen, poti sa te infectezi si tu.
O alta cauza, la persoanele care incep timpuriu activitatea sexuala, este ca un tesut in crestere vatamat in mod repetat este susceptibil sa se dezvolte anormal, chiar sa dezvolte tumori maligne. Retine cuvantul repetat, riscul este cu atat mai crescut cu cat frecventa activitatii este mai mare.
Desi nu este legat direct de intrebare, tin sa mentionez si faptul ca riscul de cancer mamar este mai ridicat la femeile care au suferit vreun avort. Pentru ca este foarte posibil ca, incepand viata sexuala de la o varsta asa de frageda, odata sa fii pusa in situatia de a alege intre viata si avort, este bine sa stii asta dinainte.
Eu am cunoscut mame care au facut copii la 16 ani si nu au facut nici un cancer, daca ai facut facut protejat riscul scade, poti lua cancer la orice varsta unde mai pubem ca 80 la suta din cazuri se vindeca de la sine, da de la 14 ani mi se pare prea devreme pe bune nici generala nu ai trminato aiurea sincer, mama ta ce spune?
Da si eu cunosc femei care s-au casatorit de la 15-16 ani si au facut si un copil minore fiind, asa erau timpurile acum 20-30 de ani pe vremea parintilor nostri, dar macar ele au un singur partener toata viata si poate se duc si periodic la un consult ginecologic.
Fetitele acestea care isi incep viata sexuala de la 14 ani pana la 20 de ani deja au 3 parteneri la activ poate chiar mai mult, fac fel si fel de infectii poate ai vazut si tu aici numeroase cazuri, fetite care intreaba ce se intampla cu ele ca au nu stiu ce sangerari, scurgeri sau dureri iar daca sunt indrumate sa mearga la medic nici nu vor sa auda.
Asta este problema ca s-au schimbat timpurile si acum este mult mai usor sa contactezi o infectie.
Sti ca Romania este pe primul loc in Europa la mortalitate din cauza cancerului de col uterin? Ca 6 din 10 femei mor zilnic de aceasta boala?
Si sti si de ce?
Pentru ca nu se duc la un control ginecologic macar o data pe an, sa isi faca un test Babes Papanicolau unde iese absolut orice!
Se duc cand deja le doare cate ceva sau cand deja este mult prea tarziu.
Asta este mentalitatea noastra!
Nu exista nici un risc, dar odata iti va parea rau ca ti-ai pierdut virginitatea la 14 ani!
Da, si-o sa-ti spun de ce. Relatiile la varsta asta sunt foarte instabile: azi esti cu unul, peste o luna cu altul. La ce duce asta? La boli cu transmitere sexuala. Nu te amagi, prezervativul te protejeaza doar 70% de BTS-uri, deci practic e ca si cum ai juca la ruleta. Daca intretii mai multe partide cu un barbat infectat, aproape sigur vei lua si tu ceva de la el. Parerea mea e ca ar trebui sa renunti la astfel de activitati momentan. Te-ai gandit ce faci in cazul in care ramai gravida? Fetele fara experienta, se pacalesc cel mai usor fiindca nu stiu sa se protejeze corect sau pur si simplu sunt inconstiente si-si spun ca nu li se va intampla nimic. Avortul la varsta asta, ti-ar pune viata in pericol. Ca sa nu mai spun ca exista posibilitatea, sa nu mai ai copii niciodata. Si daca te hotarasti sa nasti copilul... ce te faci tu, la 15-16 ani, cu un bebe, cand n-ai niciun venit? Iubi o sa dispara si tu o sa ramai singura, cu un copil de gat.
Nu are nici o legatura ca ai facut sex protejat sau neprotejat, conteaza ca ai facut sex desii ai doar 14 ani.
La varsta asta organele genitale nu sunt complet dezvoltate, poti suferii leziuni de aceea in decursul anilor exista riscul de a face cancer.
Se mai pune si problema ca tu pana vei ajunge la o frumoasa varsta si vei decide sa te casatoresti vei avea la activ numerosi parteneri care pot fi purtatori de HPV principala cauza a aparitiei cancerului de col uterin, degeaba folosesti prezervativ pentru ca acest virus se transmite pe cale sexuala, prin orice tip de contact cu tegumentele genitale infectate (contact sexual vaginal, oral, anal, chiar si petting). Nu este nevoie neaparat de penetrare pentru a se transmite virusul...
In concluzie daca ti la sanatatea de acum inainte trebuie sa te duci cel putin o data pe an la un control ginecologic.
anonim_4396 întreabă: