Oamenii de stiinta deja au gasit o corelatie stransa intre hrana nesanatoasa pe care o mancam zilnic si anumite boli autoimune cat si producerea de noduli ori chisturi ovariene, deoarece hrana saraca in vitamine si minerale, creeaza un inbalans hormonal, care poate produce aceste anomalii.
Mancaruri precum: prajeli, tocaturi, sosuri, fast-food, tot ce vine la pachet impachetat plin d e conservanti si e-uri, afecteaza sanatatea.
Aceste produse alimentare nu "hranesc" hormonii nostri cu ce au ei nevoie: vitamine, minerale si aminoacizi, iar cand asta se intampla pe o perioada de vreme indelungata, apar inbalansuri hormonale care duc la anomalii, precum aparitia de chisturi ovariene, noduli mamari, noduli tiroidieni, hipotiroidie, hipertiroidie, diabet samd.
Parul creste tot hormonal, fiind stimulat tot de hrana noastra pe care o mancam zilnic.
Durerile menstruale apar tot din cauza dereglarilor si inbalansului hormonal.
In ce priveste secretia vaginala, este mai abundenta in anumite perioade ale lunii, favorizand ovulatia sau cand esti excitata.
Am 18. Schimbarile ar fi doar ca au inceput sa dureri un pic mai accentuate si mi se pare ca imi curge ba putin mai mult ca de obicei, ba mai negru, ba foarte foarte gros si inchis.
Sindromul ovarelor polichistice apare atunci cand exista o dereglare hormonala in urma careia, in timpul ciclurilor, foliculul ovarian ce ar trebui sa se desprinda din ovar pentru a duce la bun sfarsit procesul de ovulatie, ramane captiv in ovare deoarece nu exista stimularea hormonala adecvata, echilibrata care sa ajute la acest proces natural. Ovulele ramase in ovare formeaza microchisturi atunci cand incep sa fie inconjurate de pelicule de lichid in urma reactiei naturale a organismului de a izola astfel de corpuri.
Primul simptom, de multe ori chiar inainte de aparitia microchisturilor, putand fi determinat si doar de dereglarea hormonala in sine, este acela al ciclurilor menstruale neregulate.
Alt simptom ar putea fi hirsutismul cauzat de dereglarile hormonale si al unui nivel crescut de hormoni adrogeni.
Faptul ca ai hirsutism, nu inseamna neaparat ca ai si SOP. Poti avea o dereglare hormonala in care sa existe o cantitate mare de hormoni androgeni, dar sa nu ai neaparat si SOP. Exista o conexiune intre cele doua, dar nu inseamna ca este obligatoriu sa existe simultan. Daca exista sau nu chisturi, se poate determina numai in urma unei ecografii.
Partea cu secretia vaginala de la punctul 3 chiar nu are legatura.De ce? Pentru ca secretia vaginala este perfect normala si sanatoasa, avand rolul de a hidrata si curata vaginul, mentinand echilibrul ideal la nivelul florei.
In majoritatea timpului, este alba, opaca, cremoasa si mai densa in ultimele zile a ciclului, dar in perioada fertila devine transparenta, elastica, mai fluida, pentru a inlesni calatoria spermatozoizilor prin vagin catre uter.Aceste diferente de culoare alb/transparent si de textura cremos/fluid, pot trece neobservate in unele cazuri sau secretia poate sa nu prezinte modificari in prezenta dereglarilor hormonale.Atata timp cat secretia vaginala nu prezinta miros urat, culoare si textura modificate (in afara celor mentionate mai sus), este absolut normala si nu are legatura cu nicio afectiune, avand doar rolul de hidratare si curatare.
Daca vei merge la control, in afara ecografiei, care este singura metoda de a determina daca exista sau nu chisturi, ti se vor recomanda si analize specifice pentru markerii endocrini si alte analize ce determina nivelurile de hormoni, necesare pentru a stabili profilul tau hormonal.Numai in urma acestuia ti se poate prescrie un tratament adecvat si potrivit pentru tine.
Numai bine!
Si totusi care e treaba cu parul care a crescut in jurul sanilor? E deranjant rau, creste din ce in ce mai mult
Doar dacă vei merge la un control ginecologic în primul rând și apoi la unul endocrinologic vei afla dacă e asa. Trebuie făcute analize specifice. Și eu am pilozitate dar nu în exces, însă destulă încât sa fie deranjant și sa stau cu penseta după mine iar despre durerile menstruale nu mai vorbim, e horror luna de luna. Dar. Nu am ovare polichistice. La mine sunt dezechilibre hormonale, care sunt nasoale. Și pentru care mi s-au recomandat anticoncepționale pe care nu le iau pentru ca au diverse efecte secundare. Oricum, mergi la medic. Și dacă nu ești mulțumita de ce îți spune, mergi la altul. Mereu trebuie sa ai doua sau mai multe păreri. Sănătate!
Si care e treaba cu parul in jurul sanilor? Faza e ca eu am avut o pastila de a 2 a zi luata acum 1 an. Poate fi ceva pornit de la acea pastila? Cu dereglari hormonale?
Pai am spus, acel par se datoreaza nivelului crescut de hormoni androgeni (hormoni masculini).
Nu este obligatoriu ca din aceasta cauza sa ai si SOP, dar hirsutismul este un simptom al acestui sindrom.
Dupa cum am spus, SOP are drept cauze dereglarile hormonale si cu toate ca hormonii sintetici din pastila de a doua zi deregleaza activitatea hormonala, nu se poate determina in ce masura reuseste sa conduca la probleme de acest gen din moment ce fiecare organism sintetizeaza diferit aceste substante. Poate ca dereglarile existau si inainte si pilula doar a inrautatit situatia sau poate ca ai luat-o fara necesitate reala si efectele adverse au fost mult mai puternice, chiar daca activitatea ta hormonala era una normala, rezultand intr-o activitate haotica a hormonilor ce au declansat aceasta problema.
Da, pastila a fost luata din insistenta mea, dar nu cred ca era nevoie, doar ma speriasem ca eram la inceput. Si cu hirsutismul ce este mai exact? Sunt riscuri sa nu mai faci copii sau ceva sa se agraveze ceva? Sau alta intrebare, pot scapa vreodata de parul de pe sani? Adica sa se opreasca cresterea, sa elimin acel hormon barbatesc din corp
Singura solutie este sa mergi la medic (ginecolog si endocrinolog) sa faci analize specifice astfel incat sa se detecteze ce dereglari hormonale exista, adica ce hormoni au niveluri normale, ce hormoni au niveluri mai scazute ori mai ridicate decat ar trebui.Acesta este profilul hormonal.In urma acestuia, vei primi medicatia corespunzatoare astfel incat sa suplimentezi sau sa stimulezi hormonii cu nivel scazut si sa inhibi si sa limitezi la un nivel normal hormonii cu un nivel ridicat.
Cresterea parului va fi stopata sau diminuata cu tratament, dar firele deja crescute vor ramane, fiind necesar sa le epilezi.
Dereglarile hormonale au stransa legatura cu buna functionare a sistemului reproducator, asta insemnand ca aceste probleme hormonale pot cauza afectiuni la nivelul organelor feminine.Aceste afectiuni netratate, se pot agrava putand rezulta in displazie, cancer, infertilitate etc.
De aceea, cel mai intelept ar fi sa mergi la medic cat mai curand, pentru a incepe sa tratezi problema din timp, diminuand riscurile asociate.
In general, atat femeile care au SOP, cat si cele care au doar dereglari hormonale, au dificultati in a concepe un copil, uneori putand sa se ajunga la sterilitate ori boala abortiva daca intregul sistem hormonal nu ajunge la un echilibru.