| stefanik04 a întrebat:

FUNDA pentru raspunsul ce ma ajuta cel mai mult...
In ce consta bulimie? Ce e ea? Cum iti dai seama ca ai acea boala? Cum te vindeci?
*Va rog raspundeti-mi la aceste intrebari pentru ca as vrea sa stiu despre aceasta boala. Daca se poate sa nu imi dati siteuri, ci doar citate etc...
**Si, ca sa nu credeti gresit, nu sunt bulimica, din fericire, dar am auzit de aceasta boala si as vrea sa aflu mai multe despre ea...
Multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| NarcyNarcisa a răspuns:

Bulimia este tulburare de alimentatie, caracterizata de un consum alimentar excesiv. O persoana cu bulimie mananca o cantitate mare de alimente intr-o perioada scurta de timp, pentru ca apoi sa-si provoace varsaturi, sa se supuna unui exercitiu fizic exagerat, sa consume laxative, diuretice sau alte medicamente in scopul unei eliminari fortate a alimentelor. Persoanele afectate de bulimie sunt obsedate de propriul aspect fizic si nu au respect de sine.
Persoana afectata de bulimie pierde controlul alimentar in timpul unui astfel de episod de infulecare; apoi este cuprins de rusine, vinovatie si frica intensa de ingrasare si reia comportamentul excesiv, realizand un cerc vicios. Nediagnosticata si netratata, boala conduce la probleme serioase de sanatate.
Sportivii, in general sau persoane cu anumite profesii care necesita o constitutie fizica cu greutate mica, precum balerine, manechine, gimnasti, au un risc crescut de a dezvolta bulimie. Anumite tipuri de personalitate cu control inadecvat al impulsivitatii sau acceselor maniacale (comportament obsesiv compulsiv) au de asemenea, un risc crescut de a dezvolta boala. Majoritatea persoanelor cu bulimie apartin unui statut socio-economic mediu sau superior, cu toate ca boala nu are legatura cu statutul socio economic, rasa sau originea etnica.
Semne si simptome ale anorexiei si bulimiei

1. Pierderi excesive in greutate intr-o perioada de timp relativ scurta;
2. Obsesie in ceea ce priveste greutatea corporala, cu toate ca aceasta este cu mult sub greutatatea corporala normala;
3. Obsesie pentru caloriile si grasimile acumulate in fiecare zi si din orice produs alimentar;
4. Obsesie pentru a face exercitii fizice in continuu;
5. Alegerea unor haine lungi si largi pentru a ascunde forma corpului;
6. Plimbari frecvente la toaleta dupa masa (uneori cu apa trasa pentru a acoperi sunetul vomei);
7. Restrictionari vizibile de alimente si infometare;
8. Administrarea unor medicamente pentru slabit, laxative sau clismele;
9. Izolarea si frica de a manca in prezenta altor persoane;
10. Un ritual neobisnuit de a manca, de exemplu schimbarea locului alimentelor din farfurie pentru a parea consumate o parte din ele; maruntirea alimentelor; evitarea contactului buzelor cu furculita (folosirea dintilor pentru apucarea alimentelor); mestecarea si aruncarea alimetelor, evitandu-se astfel inghitirea lor; scaparea subtila a alimentelor intr-un servetel pentru a fi aruncat mai tarziu;
11. Pitirea alimentelor in locuri ciudate (debara, dulap, valiza, sub pat) pentru a evita consumul lor (anorexicii) sau pentru a le manca la o ora tarzie (bulimicii);
12. Aruncarea alimetelor neconsumate in toaleta;
13. Pastrarea unui jurnal al alimentelor consumate;
14. Vizitarea unor siteuri care promoveaza un regim de slabire nesanatos;
15. Lecturarea cartilor despre cure de slabire si probleme de alimentatie;
16. Caderea parului, paloarea sau pierderea vitalitatii pielii;
17. Ameteli si dureri de cap;
18. Rani frecvente la gat si / sau glande inflamate;
19. Lipsa respectul de sine; sentiment de inutilitate; subaprecierea; nevoia de integrare si acceptare intr-un grup social;
20. Sensibilitate la temperaturi scazute;
21. Tensiune arteriala scazuta;
22. Incetarea ciclului menstrual de cateva luni;
23. Constipatie sau incontinenta;
24. Vanatai sau bataturi la incheieturile degetelor; ochi rosii;
25. Obsesie pentru perfectiune;
26. Pierderea apetitului sexual;
27. Stari emotionale oscilatorii; depresie; oboseala permanenta;
28. Insomnii sau obiceiul de a dormi putin.


Care sunt consecintele medicale?

Exista multe riscuri la care se expun aceste persoane anorexice. Printre acestea se numara: densitate osoasa mai redusa, pierderi de minerale, temperatura scazuta a corpului, batai neregulate ale inimii, dezvoltare anormala a corpului, osteoporoza si bulimie nervoasa.

Incetarea ciclului menstrual este prezent in cazul tinerelor care sufera de anorexie. De asemenea, pielea uscata, calvitia, pilozitatea excesiva pe toata suprafata corpului, senzatia de frig sunt cateva dintre consecintele acestei probleme. Persoanele anorexice intampina greutati in concentrare si se gandesc intotdeauna la mancare. Nu este deloc adevarata afirmatia ca anorexicii nu simt senzatia de foame. Sunt intotdeauna infometati, de aici si falsa senzatie de control asupra vietii si propriului corp.

5 răspunsuri:
| SamSon a răspuns:

Bulimia este o tulburare alimentara caracterizata prin ingerarea unei mari cantitati de hrana. Bulimicul simte nevoia sa manance foarte mult, de cele mai multe ori pe ascuns, nu se poate controla si nu se poate opri. De multe ori alimentele nici nu sunt puse in farfurie, nu sunt incalzite ci consumate direct. Orice aliment poate fi pe placul bulimicului dar poate avea si preferinte. Unii bulimici pot consuma si 20000 calori la o singura masa.

Criza de bulimie este precedata de o stare de neliniste si nervozitate cand persoana in cauza nu-si gaseste linistea si nu se poate concentra. In tot acest timp se da o lupta interioara intre a ceda sau a rezista tentatiei. Bulimicul nu mesteca mancarea, se grabeste si consuma tot ce gaseste. In acest timp nici un stimul din afara nu poate sa intrerupe actiunea. Pe masura ce consuma alimentele incepe sa se instaleze o stare de satisfactie dar si un sentiment de vinovatie.

Dupa ce se termina criza, bulimicul incepe sa aiba regrete, apar dureri de stomac, dureri de cap, ameteala si oboseala. Pentru a scapa de toate aceste stari incearca sa elimine mancarea, provocandu-si voma sau folosind laxative. Sunt cazuri in care dupa voma, bulimicul o ia de la capat.

Sunt situatii in care bulimicul simte ca isi consuma timp si energie si ca nu va scapa niciodata de aceasta boala. Ajung sa se izoleze de prieteni si cunoscuti si sa se dispretuiasca. In unele cauzuri perioadele de bulimie pot alterna cu perioade de anorexie. Pot aparea, de asemenea, certuri in cuplu, stari depresive, disfunctii sexuale. De cele mai multe ori bulimicul nu recunoaste ca are o problema si nu cere ajutorul decat cand este prea tarziu.

Cauzele bolii nu sunt cunoscute dar par sa aiba legatura cu istoricul familiei, cu influentele sociale si cu anumite tipuri de personalitate (care tind spre perfectionism). Risc crescut prezinta cei care au sau au avut in familie o ruda bulimica.

Bulimia debuteaza in adolescenta tarzie sau la adultul tanar si in special la femei. Pentru ca este o boala cronica, ea poate persista pe parcursul vietii adulte. Majoritatea bulimicilor au un statut social mediu sau superior.

Bulimicul este foarte preocupat sa manance si face acest lucru mai mult pe ascuns. Prezinta variatii mari ale greutatii corporale.
In spatele acestei boli se ascunde o pierdere sau o stare tensionata la serviu sau acasa, un eveniment traumatizant dar carora bulimicul, aparet, nu le da importanta. In cazul adolescentilor cauzele pot fi despartirea de un partener, insuccesele scolare, divortul parintilor sau pierderea unei persoane dragi.

Bulimia este foarte greu de depistat deoarece persoanele in cauza au episoadele bulimice in mare secret si de cele mai multe ori pot avea o greutate perfect normala. Tratamentul este de lunga durata si pot aparea episoade recurente. Bulimia se poate complica in timp ajungandu-se la tulburari ale menstruatiei, complicatii dentare, alterarea musculaturii buco-faringiene. Pe termen lung se poate ajunge la probleme cardiace, sanguine, digestive, hormonale, probleme ale oaselor. Foarte rar se poate ajunge la deces.

Tratamentul bulimiei cuprinde psihoterapie, consultul unui nutritionist si medicamentatie antidepresiva. Spitalizarea este necesara daca accesele sunt frecvente si urmate de depresie.

| 37celsius a răspuns:

Bulimia consta intr-o manifestare de pierdere a controlului in privinta comportamentului alimentar in timpul ingestiei de alimente si provocarea vomei dupa aceea.

Persoanele cu bulimie au o alimentatie haotica, urmata de vomismente autoinduse. Aceste persoane au o mare pofta de dulciuri, pe care le consuma pentru a umple golul existentei. Se gandesc tot timpul la problemele alimentare si pot avea simptome depresive ca : stima de sine scazuta, tristete, tulburari de somn, lipsa de spranta.

Pentru bulimia nervoasa criteriile de diagnostic sunt:
- episoade bulimice repetate, cel putin 2 astfel de episoade timp de cel putin 3 luni;
- pierderea controlului in timpul ingestiei alimentare;
- comportamente compensatorii repetate in vederea prevenirii cresterii in greutate;
- autoevaluarea afectata de forma corpului si de greutatea corporala.

Pe scurt: esti obsedat/a de corpul tau si vrei sa slabeti cat mai mult asa ca de fiecare data cand mananci te fortezi sa vomiti.

| Frankie a răspuns:

Bulimia este o dereglare alimentara cronica, cu accese de foame in timpul carora bolnavii maninca pe ascuns, cantitati mari de hrana, intr-un timp scurt. Pentru a preveni cresterea in greutate, ei isi provoaca apoi singuri varsaturi, folosesc laxative sau diuretice, au perioade de restrictii alimentare de tip anorexic, sau fac exercitii fizice epuizante. Sentimentul de vina, depresia sau dezgustul de sine sint adesea asociate bulimiei.
http://sanatate.ele.ro/Bulimia_o_boala_perversa_--a1664.html

| VladConstantin20 a răspuns:

Bună!
Intră aici și ai informațiile de care ai nevoie:http://www.sfatulmedicului.ro/......erfagie_10
Sper că te-am ajutat :)