Hepatita virală A, numită şi boala „mâinilor murdare", are transmitere digestivă. Se poate evita prin vaccinare. Acesta crează imunitate de scurtă durată (boala poate sa apara dupa 10 ani de la vaccinare). Persoanele care au anticorpi IgG antiVHA nu necesita vaccinare (au facut infectia si au imunitate)- este situatia pentru mai mult de 85% din adultii din Romania.
Hepatita virală B, are trei căi de transmitere:
La naştere, de la mamă la copil. Cu toate acestea, NU este obligatorie cezariana, iar alimentaţia la sân a nou-născutului este posibilă, daca se administreaza copilului la nastere in primele 12 ore Imuno-globuline anti VHB (HBIG), pe care mamele din Romania trebuie sa le cumpere din farmacii, precum si vaccin antiVHB (se face gratuit de catre maternitati).
Se transmite uşor pe cale sexuală.
Contactul cu sânge contaminat, prin transfuzii, seringi refolosibile, la stomatologie „murdară", prin instrumente de manichiură-frizerie, endoscopii, tatuaje etc.
Hepatita B NU se transmite: pe cale aeriană (prin tuse, strănut, etc.), atingere directă, îmbraţişare. Este puţin probabil să se transmită prin sărut (chiar daca virus a fost gasit in cantitati mici in saliva). Nici insectele (ţânţarii), coabitarea sau atingerea obiectelor (în absenţa sângelui), nu se fac vinovate de infectarea cu virusul hepatitis B.
Iasmin_Spanache_1997 întreabă: