Anamneza inseamna tot setul de intrebari pe care le pune doctorul pacientului.
Contine:
1) Nume, varsta, localitatea de resedinta, meseria. Numele e doar pentru identificare, varsta, ocupatia si localitatea de unde e te pot trimite catre anumite boli: exista boli specifice unui anumit segment de varsta, altele specifice anumitor ocupatii (silicoza la otelari).
2) Motivele prezentarii la doctor: 2-3 cauze principale pentru care pacientul a venit la doctor. De obicei se pun doar cele mai importante.
3) Istoricul bolii: Cand au aparut semnele/simptomele, cum s-au manifestat, cand se amelioreaza, cand se accentueaza. Daca e vorba de durere: unde e localizata, cand apare, cand se amelioreaza (pozitii antalgice), ce caracter are (arsura, intepatura, gheara, constrictie, etc), cat de intensa e, daca iradiaza, etc. Trebuie urmata evolutia bolii si a fiecarui semn/simptom.
4) Antecedente. Boli (boli de plamani, ficat, inima, etc. In special boli care pot sa devina cronice, cu risc, sau in tratament) sau momente din viata cu importanta medicala (ex: prima menstruatie, menopauza la femei)
5) Antecedente heredocolaterale. Adica boli de care au suferit/sufera rudele. Unele boli pot sa fie transmise genetic sau sa ridice un anumit grad de risc (ex: diabet, boli coranariene), altele pot fi luate de la parinti/rude si pot fi asimptomatice (ex: hepatita C tinde sa aiba doar cateva semne care scapa ochiului neavizat. Daca sotia a avut hepatita C, diagnosticata de obicei din intamplare, cand pacientul se prezinta pentru alta boala, sotul poate sa vina la doctor cu o hepatita c cronicizata, sau chiar cu o ciroza)
6) Tratament sau medicamente pe care pacientul le-a luat in ultimul timp. De exemplu o aspirina poate sa fie cauza unei sangerari digestive superioare. Exista de asemenea interactiuni intre medicamente. De asemenea un tratament antibiotic in curs, va modifica leucograma (cuprinsa in hemograma).
anonim_4396 întreabă:
LarisaChe07 întreabă: