Orice contarceptive se pot elibera fara reteta, fiindca cat timp iei pilule te duci doar o data la 6 luni la ginecolog, nu lunar. Dar nu e nimeni atat de nebun sa ia contraceptive fara sa fie prescrise de ginecolog anterior, stiind cat de mari sunt pericolele.
contraceptia de urgenta sau pilula de a doua zi, cum este cel mai des denumita.
Aceasta pilula are o eficienta de 75%, deci mai mica decat a altor metode contraceptive folosite in mod obisnuit, insa este totusi o masura de siguranta de ultima solutie. In situatia in care prezervativul s-a rupt, ati uitat sa luati anticonceptionalele sau le-ati eliminat la mai putin de o ora de la administrare, diafragma a alunecat este cazul sa apelati la pilula de a doua zi.
Pilulele de a doua zi se elibereaza in farmacii fara reteta medicala. Acestea sunt preparate care contin fie numai progestageni in doza mare, fie estrogeni si progestageni si trebuie administrate pe cale orala in primele 5 zile (pana la 120 de ore) dupa contactul sexual neprotejat. Insa, pastilele care se gasesc la noi (in set de 2 pastile) trebuie sa se ia cat mai repede: prima imediat sau cat mai rapid dupa contactul sexual neprotejat si cea de-a doua, la 12 ore dupa prima.
Contraceptia de urgenta, doar de doua ori pe an
Contraceptia de urgenta trebuie facuta cu prudenta, doar in cazuri exceptionale. Este bine sa fie refolosita numai dupa ce au trecut cinci - sase luni de la administrare anterioara. Abuzul in aplicarea frecventa a metodei poate provoca hemoragii uterine greu de tratat. Dupa folosirea pastilei se recomanda abstinenta sau folosirea prezervativului pana la urmatoarea menstruatie normala. Retineti ca pilula de a doua zi nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, mai ales impotriva HIV-SIDA.
Efectele secundare care pot aparea
Din pacate, dupa administrarea pilulei pot aparea cateva efecte secundare: greturi, varsaturi, migrene, dureri de sani, sangerari neregulate, modificari cantitative ale sangerarii menstruale etc. In general, acestea nu implica niciun risc si vor disparea in scurt timp, insa in cazul in care simptomele se agraveaza trebuie sa va adresati medicului.
Este indicat sa va adresati unui medic sau unei persoane avizate dintr-un centru de planificare familiala pentru o consultatie:
- Pe de-o parte pentru a verifica daca ati fost contaminat cu o boala transmisibila sexual (sida, hepatita B, clamydia, herpes genital).
- Pe de alta parte pentru a va recomanda o metoda de contraceptie regulata mai eficace care sa poata fi asociata prezervativelor indispensabile pentru a preveni BTS-urile.
Important: aceasta metoda nu actioneaza prin intreruperea evolutiei unei sarcini preexistente.
In farmacii se mai elibereaza fara prescriptie, adica nu e neaparat sa prezinti reteta, insa depinde de capul tau daca le iei fara prescriptie fiindca nu toate se potrivesc organismului tau. Deci eu am folosit yasmin, si a fost cu prescriptie, si am avut scurgeri, sini umflati si durerosi si dureri in burta. Deci nici medicul nu mi le-a ghicit din prima. Pot fi cazuri in care te poate afecta pe viata, deci nu le lua fara prescriptie
Nup,din pacate pentru tine nu se elibereaza anticonceptionale fara prescrisptie, medicul este cel mai in masura sa iti recomande asa ceva. daca te hotarasti sa folosesti pastilutele minune, consulta medicul ginecolog
Se elibereaza fara prescriptie medicala dar te expui la riscuri mult prea mari luand "dupa ureche". Nu te juca deloc cu aceste medicamente, care iti pot pune sanatatea in joc. Sunt medicamente hormonale si nu se iau in niciun caz fara examen ginecologic si / sau endocrinologic.
anonim_4396 întreabă: