Bună.
Leucemia este un tip de cancer al sângelui sau al măduvei osoase caracterizată printr-o creștere anormală a celulelor imature albe din sânge numite blaști (singular blast). Leucemia este un termen care acoperă un spectru mai larg de boli. La rândul ei, aceasta face parte din grupul mai larg de boli care afectează sângele, măduva osoasă și sistemul limfoid, care sunt toate cunoscute ca tumori hematologice. În anul 2000 aproximativ 256.000 de copii și adulți din întreaga lume au dezvoltat o formă de leucemie, iar 209.000 au murit din cauza ei. Aproximativ 90% din toate cazurile de leucemie sunt diagnosticate la adulți.
Cauzele leucemiei nu sunt foarte bine cunoscute. Nu se cunoaște de ce unii oameni fac acestă boală și alții nu. Cercetările au arătat că unii oameni sunt mai predispuși decât alții la a face această boală. Un factor de risc este definit ca orice factor care poate crește probabilitatea de a avea o boală. Factorii de risc pentru leucemie sunt:
-tratamentele de chimioterapie (utilizate în tratamentul cancerului);
-expunerea la o serie de radiații sau substanțe chimice la locul de muncă;
fumatul.
Majoritatea oamenilor cu această afecțiune nu au acești factori de risc. Leucemia nu se transmite de obicei genetic, dar există rare cazuri în ceea ce privește leucemia limfatică cronică.
Simptomele depind de cât este de avansată boala și pot include:
-febră și transpirații nocturne;
-infecții frecvente și neobișnuite;
-astenie și fatigabilitate (oboseală);
-cefalee (durere de cap);
-apariția de echimoze (vânătăi) pe corp și sângerări la nivelul gingiilor și la nivelul rectului;
-creșterea în dimensiuni a abdomenului, dureri în partea stângă a acestuia sau în umărul drept, datorită splinei mărite;
-tumefierea nodulilor limfatici de la nivelul axilei, gâtului sau la nivelul canalului inghinal;
-scăderea poftei de mâncare și scăderea în greutate deoarece există senzația de plenitudine.
Formele cronice de leucemie, de cele mai multe ori, nu dau niciun simptom (sunt asimptomatice), acestea apărând doar când boala este avansată.
Bună!
Vezi diverse informaţii la linkul :
http://www.sfatulmedicului.ro/Leucemii-si-limfoame/leucemia_794
http://www.romedic.ro/leucemia
http://www.srccjro.org/brosuri/leucemia.pdf
Toate cele bune.
Simptomele din leucemie sunt diferite, in functie de tipul de leucemie.
Exista 4 forme comune ale leucemiilor:
• leucemia acuta limfoblastica
• leucemia acuta mieloida
• leucemia granulocitara cronica
• leucemia limfatica cronica.
Simptome in leucemia granulocitara cronica
Leucemia granulocitara cronica este o afectiune neoplazica cronica, care apare prin transformarea maligna la nivelul celulei stem multipotente. Este caracterizata prin productie crescuta de granulocite si prin prezenta unor anomalii cromozomiale. Anomaliile cromozomiale se manifesta prin prezenta unui cromozom anormal numit Philadelphia - cromozom 22 cu brat scurt.
O mare parte dintre pacienti - 40% - nu prezinta semne sau simptome. Afectiunea este descoperita prin efectuarea unei hemogramei de rutina: control ca donator de sange, angajare, operatie minora sau alte circumstante. Se constata pe hemograma leucocitoza peste 20 000 leucocite / decilitru, in cele mai multe cazuri, cu formula leucocitara deviata pana la mieloblast si prezenta de bazofile.
O alta categorie de pacienti sunt simptomatici in momentul diagnosticului.
Cele mai frecvente simptome sunt:
• stare subfebrila
• anorexie
• pierdere in greutate
• transpiratii nocturne
• astenie
• sindrom depresiv
• palpitatii si dispnee din cauza cauza anemiei
• senzati de disconfort in jumatatea stanga a abdomenului - din cauza splenomegaliei
• sangerari spontane - din cauza modificarii numarului de trombocite
Mai putin frecvent se pot intalni:
• cefalee
• tulburari de echilibru
• scaderea acuitatii auditive
• ataxie
Pacientii care prezinta simptomele mai putin frecvent intalnite au de obicei probleme legate de hipervascozitate a sangelui, din cauza numarului mare de leucocite, peste 500 000 / decilitru.
La examinarea pacientului se constata putine semne care sa indice diagnosticul. Aproximativ 20% dintre pacienti nu prezinta splenomegalie. Ficatul poate fi marit, de consistenta moale.
Alte semne: durere la percutia sternului, prezenta de echimoze in zonele de presiune.
Leucemia limfatica cronica - simptome
Este cea mai frecventa forma de leucemie. Are o incidenta de 2 - 3 cazuri la 100 000 persoane / an. Afecteaza de doua ori mai frecvent persoanele de sex masculin fata de cele feminin. Incidenta acestui tip creste cu varsta. Afectiunea este rara sub varsta de 35 ani. In majoritatea cazurilor, celula care se malignizeaza provine din limfocitul B.
Initial, leucemia limfatica cronica este asimptomatica - diagnosticul poate fi pus accidental cand pacientul se prezinta la un examen medical de rutina.
In stadiile mai avansate sunt prezente simptome mai mult sau mai putin severe, care se instaleaza progresiv in decurs de cativa ani sau luni.
Cele mai frecvente simptome la debut sunt:
• astenie fizica
• astenie psihica
• palpitatii
• dispnee
• marirea de volum a ganglionilor superficiali.
In prima etapa de evolutie a afectiunii nu se constata modificari la examenul clinic.
Ulterior se observa adenopatie, hepatomegalie si splenomegalie. Splenomegalia este mai putin marcata decat cea din leucemia granulocitara cronica.
In stadiile tardive de evolutie a bolii se constata deficitul imunitatii umorale si neutropenie severa. Creste susceptibilitatea la infectii cu Mycobacterium tuberculosis, cum anumiti fungi cum ar fi candida sau criptococcus si diverse virusuri printre care herpes simplex si varicelozosterian.
Mai putin caracteristic se poate observa infiltrarea amigdalelor si a glandelor lacrimale si salivare, cu aparitia sindromului Mickulicz, care determina un facies caracteristic.
Leucemia acuta mieloblastica
Leucemia acuta mieloblastica este o afectiune maligna produsa prin transformarea maligna a celulei stem pluripotente hematopoietice. Aceasta celula maligna are o capacitate crescuta de diviziune si se asociaza cu diferentiere si maturare anormale cu acumularea de celule tinere, blastice, anormale.
In leucemia acuta mieloblastica simptomele sunt nespecifice: oboseala, pierdere in greutate, febra, sangerare la nivelul tegumentelor si mucoaselor.
Aceste semne si simptome apar de obicei cu 3 - 6 luni inainte de diagnostic.
Intr-un numar mic de cazuri, diagnosticul de leucemie se pune la o hemograma de rutina efectuata la un pacient asimptomatic.
La aproximativ jumatate dintre cazuri este prezent un debut agresiv, cu sindrom hemoragipar sever, pe tegumente si mucoase. La acei bolnavi este prezenta si febra inalta care arata de obicei o infectie, situata mai frecvent la nivel pulmonar sau in cavitatea orala.
La un numar mai redus de pacienti - 5% - din cauza numarului mare de leucocite apare fenomenul de leucostaza, caracterizat prin coma si deces, prin obstructia arterelor care iriga creierul.
Nu exista semne clinice specifice pentru leucemia acuta mieloblastica. De obicei lipsesc adenopatia, hepatomegalia sau splenomegalia.
Un numar mic de pacienti prezinta durere osoasa la percutia sternului sau a coastelor.
Hipertrofia gingivala dureroasa este un semn specific pentru leucemia acuta monocitara. In acest tip de leucemie sunt prezente de asemenea infiltrate cutanate care au dimensiuni reduse si care sunt prezente pe toata suprafata corpului. Aceste infiltrate se prezinta ca noduli subcutanati, de culoare violacee.
Foarte rar, la examenul fizic se pot identifica mici tumorete compuse din mieloblasti care au fost denumite cloroame. Aceste tumorete sunt situate mai ales suborbital, in sinusurile paranazale, os, piele, creier.
In cel mai rau caz de leucemie poti sa mori.
Simptomele depind de cat este de avansata boala si pot include:
- febra si transpiratii nocturne
- infectii frecvente si neobisnuite
- astenie si fatigabilitate
- cefalee (durere de cap)
- aparitia de echimoze (vanatai) pe corp si sangerari la nivelul gingiilor si la nivelul rectului
- cresterea in dimensiuni a abdomenului, dureri in partea stanga a acestuia sau in umarul drept, datorita splinei marite
- tumefierea nodulilor limfatici de la nivelul axilei, gatului sau la nivelul canalului inghinal
- scaderea poftei de mancare si scaderea in greutate deoarece exista senzatia de plenitudine.
Formele cronice de leucemie, de cele mai multe ori, nu dau nici un simptom decat cand boala este avansata.
anonim_4396 întreabă:
Vlalslsl întreabă: