"Intarzierea menstruatiei" inseamna ca sangerarea menstruala nu "vine la timp la intalnire", conform "tiparului" stabilit anterior, pe baza observatiilor. Si fiindca in cazul existentei unei sarcini in dezvoltare ciclul menstrual se suspenda, "lipsa de la intalnire" a sangerarii menstruale este considerat primul dintre semnele sarcinii.
Dar trebuie sa se ia in considerare si faptul ca, alaturi de sarcina, mai sunt si alte cauze care pot modifica momentul aparitiei sangerarii menstruale : stress, probleme in alimentatie (anorexie, bulimie sau numai alimentatie saraca), schimbari drastice de greutate (cura de slabire), unele tipuri de medicatii, dezechilibru hormonal, oboseala cronica, schimbari care afecteaza obisnuinta cotidiana (deces in familie, schimbare de domiciliu, de serviciu), existenta unor chisturi ovariene.
O alta cauza a neregularitatii ciclului menstrual este pubertatea. Ciclul menstrual se regularizeaza dupa 4 – 6 ani de la prima sangerare menstruala (menarha). Pana atunci se pot intampla multe "incidente" precum intarzierea sangerarii menstruale.