Ei, ce e de judecat? Putini sint cei care trec de adolescenta fara sa aiba ginduri suicidale si faze sado-maso cu propria persoana. Ca sint foarte putini care recunosc, asta e partea a doua. Stai linistita, e posibil sa nu se duca cicatricile alea. Poti incerca cu ceva cu marul lupului, sau tinctura non-alcoolica de propolis, dar nu iti fa mari sperante. Eu m-am julit la o incheietura pe interior cind aveam vreo 8-9 ani si am si acum o cicatrice mica, dupa mai bine de 25 de ani de la eveniment. In cazul meu, taietura/zgirietura a fost perpendicular pe incheietura, tu presupun ca te-ai taiat longitudinal. A, si mai poti incerca si cu cicatrizin. Oricum, recomand sa incepi cu asta - http://www.apusenimed.ro/......ataneasa/. Speli zona bine, stergi, aplici asta dimineata si seara. E posibil dar putin probabil sa te irite. Daca se intimpla asta, foloseste dupa si o crema emolienta. Ideea e sa lasi sa actioneze macar o ora inainte sa aplici altceva/sa speli zona.
Nu m-am taiat foarte adanc. Sper sa functioneze, acum sunt cam rozalii, multumesc! sper sa functioneze, caci nu vreau sa afle NIMENI ce gest am facut. mai ales mama!
Eh, daca ai un psiholog la scoala, poate vb acolo. Sau cauta pe net. mai sint psihologi care lucreaza pro-bono pe la fundatii si chestii. Posibil sa te ajute, posibil sa nu. Nu e nevoie sa fie taieturi adinci, depinde de zona. La mine cicatricea aia de care ziceam o am ca am cazut si m-am julit de o piatra (o bucata de BCA, de fapt). De zgiriat in genul taieturi, cu intentie, alea le faceam cu acul sau agrafa de obicei. Inmuiat in spirt mai intii, desigur, ca una e sa te tai/maltratezi un pic, alta e sa si fii complet bou cind o faci. Ideea e ca nu vrei sa te sinucizi, ci doar sa te refulezi.
Din pacate cremele nu or sa te ajute prea mult, mai ales daca cicatricile sunt mai profunde. In timp (cativa ani) ele se vor mai estompa intrucat se regenereaza pielea, dar semne se vor vedea cam toata viata. Nu la fel ca acum, dar daca te vei uita in lumina naturala la ele le vei vedea in continuare...
Din cate stiu exista posibilitatea de a le umple cu acid hialuronic, dar pentru asta trebuie sa vorbesti cu un dermatolog sau cu un chirurg.
Cat despre depresie, iti recomand cu multa caldura sa incerci sa faci sedinte de psihoterapie. Te ajuta si pentru a trece peste perioada dificila (adolescenta) si peste problemele pe care le ai, dar si in dezvoltarea ta personala. Poti ajunge sa cunosti o parte din tine despre care habar nu aveai ca exista si pe care sa ajungi sa o iubesti...