| DDCC a întrebat:

Bună!
Încerc să mă auto-ajut cu o problemă. De foarte mult timp am problemă cu gândurile sinucigașe. Nu am reușit foarte mult să le rezolv fiindcă nici nu mi-am dorit foarte mult, mă rog, au fost mai multe chestii. Eu sunt, adică încerc să fiu un tip concret, orientat pe soluții. În ultima vreme chiar îmi doresc să trec peste asta, să nu mă tot victimizez. Am sunat până acum de 3 ori la ARPS (Alianța Română de Prevenție a Suicidului), o dată anul trecut fiindcă nu mai puteam iar de celelalte două dăți săptămâna asta. Mi-am dat silința pe cât de mult ca discuțiile cu ei să fie utile. Fără a divaga de la subiect, precizez că le-am spus că am de foarte mult timp stări foarte sus și foarte jos, de extaz și agonie le-aș numi. În cele de extaz sunt tot timpul zâmbăreț, râd întruna. Eu ador bancurile și imaginile amuzante. În cele agonie, când ajung îmi vine să închei cu tot, nu aș vrea să mai fiu chiar deloc fericit (niciodată! Așa simt). Precizez că am convingerea de ateu, deci nu doresc să primesc sfaturi legate de credință, să mă rog la niște zei sau sfinți. Sunt ateu și-atât, închei acest subiect (nu de alta dar am rătăcit MULT prea multă vreme în acest subiect, m-am învârtit într-un cerc vicios). Ultima oară când am sunat la ARPS și le-am spus de cele două stări ale mele care au loc de mult timp mi-au zis că pot încerc prin psihoterapie dar ar fi bine să merg la un psihiatru ca să îmi dea ceva medicamente pentru aceste dezechilibre chimice (așa parcă le-a numit, sau cel puțin așa am reținut eu). Le-am zis că mă sperie ideea de psihiatru. Bine, aici este mai mult faza de cum gândesc cam toți din jurul meu legat de cel care merge la psiholog sau psihiatru (ăla e NEBUN). Însă...nici ideea de psihiatru nu mi se pare de neglijat total, fiindcă îmi amintesc un fragment dintr-o discuție cu psihologul de la universitate: "-Stai. Dacă îți rupi piciorul trebuie să-l pui în ghips. Cu sănătatea mintală de ce să nu fie la fel? Nu e fizic ci e psihic -Exact". Momentan sunt în vacanța de iarnă (mai am două săptămâni). La universitate am înțeles că din ianuarie vine un psiholog nou (cel vechi a plecat din vară). Mi-am zis că mă voi duce la el, fiindcă este gratuit pentru mine ca student, NU am nimic de pierdut, dar îmi pun condiția să lucrez cu mine, ca fiecare ședință să fie utilă, să nu simt că pierd timpul degeaba. Dacă ea îmi recomandă voi vizita și un psihiatru.
Legat de psihiatru...prin anul 2 de facultate am fost dus la psihiatrie (nu de la vreo tentativă de suicid, a venit după mine ambulanța, mă luaseră niște tremurături, mă rog) unde mi-a fost pus diagnosticul "tulburare de personaliate de tip emoțional instabil". Mi-a dat să iau Olanzapină Actavis. Am luat de câteva ori și am abandonat-o. Șișa când am ieșit din psihiatrie mă simțeam rău, simțeam că pluteam.
Amprecizat de asta fiindcă am luat în calcul ce mi-a spus tipa de la ARPS. Am citit prospectul medicamentului de aici http://www.csid.ro/......-11427376/
Și mi-a atras atenția fragmentul ăsta de pe siteul de mai sus: "Olanzapină Actavis este utilizat pentru tratamentul unei afecţiuni cu simptome cum ar fi starea de bună dispoziţie exagerată, faptul de a avea excesiv de multă energie, de a avea nevoie de mult mai puţin somn decât de obicei, de a vorbi foarte repede cu fugă de idei şi, uneori, cu iritabilitate severă. Este, de asemenea, un stabilizator de dispoziţie care previne apariţia ulterioară a variaţiilor extreme ale dispoziţiei, în sens pozitiv şi negativ (deprimare) asociate cu această afecţiune."

M-am regăsit în special în "starea de bună dispoziţie exagerată, faptul de a avea excesiv de multă energie", "de a vorbi foarte repede cu fugă de idei şi, uneori, cu iritabilitate severă." (iritabilitate severă se referă că aș fi nervos când vorbesc, adică dur?), "Este, de asemenea, un stabilizator de dispoziţie care previne apariţia ulterioară a variaţiilor extreme ale dispoziţiei, în sens pozitiv şi negativ (deprimare) asociate cu această afecţiune" (cred că, ce am zis extaz și agonie)
De fapt...cred că m-am regăsit în toate.
Medicamentul ăsta mi-e luat de anul trecut, data expirării e 8/2016. Nu-l mai iau odată fiindcă mă gândesc că ar trebui să vorbesc mai întâi ori cu un psihiatru, ori cu un farmacist, odată fiindcă este expirat și chiar NU plănuiesc să mă sinucid luându-l (serios!).
Ceea ce mă frământă acum este ce să fac ca să nu mai am variații din-astea în cele două săptămâni de vacanță, să trec de zilele astea până pot ajunge la psihologul de la universitate cu mai puțin durere (chiar nu vreau să-mi mai fac rău, mi-a ajuns).
Legat de medicamente din ce ba am citit sau văzut pe net, ba am discutat cu cineva, am înțeles că efectul placebo poate face toată treaba medicamentelor, deci dacă aș lua... orice comestibil cu gândul puternic că mă va trata mă va ajuta. Însă este doar la nivel de idee, de "Este chiar posibil așa ceva?" sau "Ce-ar fi dacă?" și nici nu am convingerea absolută că așa ceva funcționează. Sau cum ar trebuie să gândesc.
Așadar, întrebarea mea (sau mai bine zis întrebările mele), dacă mă puteți ajuta cu un răspuns, este în primul rând, dacă considerați că medicamentul ăsta este pentru mine, dacă, chiar m-ajută (în căutările mele pe net odată m-am diagnosticat singur cu "tulburare maniaco-depresivă", apoi psihologul de la universitate, legat de diagnostic, mi-a spus cum că el mai degrabă s-ar gândi la cel dat de la psihiatrie, fiindcă ei sunt în domeniu, decât ce am găsit pe net), apoi cum aș putea să fac să trec mai ușor zilele astea până ajung la universitate, la psiholog,, apoi, dacă e posibil, cum aș putea să îmi administrez, să zic așa, efectul placebo ca să mă pot vindeca eu singur (atât mama cât și frate-meu mi-au zis că mă pot vindeca singur, nu i-am crezut, cred că sunt vorbe goale dar faza asta cu placebo și efectul lui asupra creierului, deci efectul gândurilor de vindecare asupra creierului mi-a dat de gândit, mi-am zis că i-aș putea da o șansă).

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
6 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Ai povestit o gramada, dar ai ocolit subiectul principal - TU. Cam care e viata ta, ce iti lipseste, ce iti doresti, ce ti se pare in neregula?

| DDCC explică (pentru GabiDumitrescu):

Foarte scurt și concret: Mă supără și afectează mult stările astea. Foarte intense uneori. Atât. Cu restul mă descurc sau văd eu cum mă descurc.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru DDCC):

Pai starile astea isi au originea in restul vietii tale, nu vin din aer. La fel si modul in care reactionezi la ele. Depinde de foarte multe chestii - starea de sanatate fizica, monetaru', sentimentalu', etc.

| CuriousStuff a răspuns:

Apreciez ca ai povestit aici atat de in detaliu problema ta, ai un vocabular si un mod de exprimare (hai sa nu zicem foarte elevat, dar) foarte frumos. E pacat ca oameni ca tine au astfel de probleme.
Da, efectul placebo e incredibil de puternic, dar ca sa functioneze totul sta in "pacient" (sa nu te superi ca te fac pacient). Daca pacientul crede ca acel medicament chiar are efect si e convins ca o sa-i amelioreze starile, durerile... In vreo 60-70% din cazuri chiar se intampla, si numarul asta e urias. Exista insa si reversul medaliei, adica poti sa iei un medicament si daca nu crezi ca o sa te faca bine, chiar daca e medicament autentic, cu substanta activa, nu o sa te faca bine, ba mai mult, daca crezi ca un anumit medicament iti face rau, ma refer la a crede cu tarie in asta, poti sa primesti si placebo si sa te simti rau de la el, efectul se numeste "nocebo". Trecand peste definitii, ar trebui sa fii o persoana incredibil de puternica din punct de vedere mental (si nu ma refer doar la tine, ci la oricine ar vrea sa incerce treaba asta) incat sa trebuiasca doar sa isi puna in gand ca o sa se simta mai bine si chiar sa se simta. In general placebo e o pacaleala, si pacientul trebuie sa nu stie ca ea placebo pentru a functiona, dar, cum am zis, daca ai taria necesara e foarte posibil sa mearga chiar si daca tu stii ca e placebo.
Insa, nu stiu daca asta e solutia, merita incercat, cu siguranta, dar ma gandesc ca in perioada asta ar trebui sa-ti gasesti ceva de facut, de obicei persoanele deprimate sunt asa atunci cand "nu au ceva mai bun de facut", sa zicem. Cauta-ti activitati care iti fac placere, nu stiu, citeste, joaca-te pe PC, asculta muzica, deseanaza, orice iti face placere sa faci, ocupati timpul si mintea cu o activitate, fie ea si neproductiva, doar ca sa stai ocupat si ai sa vezi cum locul starilor astea o sa fie ocupat de concentrarea spre acea activitate.
Dupa ce trece aceasta vacanta reia-ti neaparat programul la psiholog si as mai vrea sa-ti recomand, daca iti faci putin curaj, sa mergi si la psihiatru, lasa gura lumii, ca din gura lumii oricum nu poti sa iesi, mereu o sa se gaseasca cineva care sa aiba ceva de "comentat" la adresa ta si problema e ca de cele mai multe ori il dai ascultare doar acelei persoane care zice de rau, uitand si ignorand persoanele care te/te-au sustinut, felicitat, ajutat cu o vorba buna.
Multa sanatate.

| DDCC explică (pentru CuriousStuff):

Atunci...nu prea merge să încerc să fac lucrurile de capul meu. O să văd să-mi ocup timpul zilele astea, dacă am rezistat până acum rezist și pân-acum.
Spun că nu mai încerc să fac lucrurile de capul meu, mai bine apelez când pot la specialiști, doar nu oi fi singurul om de pe pământ care a întâmpinat problema asta până acum.

| CuriousStuff a răspuns (pentru DDCC):

Normal ca nu esti singurul, iti dai seama ca ar muri psihologii de foame daca ai fi singurul om cu probleme, sunt mai multi decat crezi tu. Totul e sa te si lasi ajutat.