Depinde de imunitatea ta. In primii 7 zni dupa boala, nu o mai poti face, dar apoi o poti face, daca ai imunitate scazuta. Contactul cu un bolnav de varucela te poate insa imbolnavi de zona-zoster.
Varicela nu este o boala a copilariei, eu am facut-o acum 2 ani, luand-o de la fratele meu care o luase de la prietena lui.
locuiam in acelasi apartament in alcala de henares cu fratii mei si perechiile lor. noi 3 frati am facut unul dupa altul, insa cumnatul meu si sotia mea nu au avut nimic, deoarece avusesera in copilarie.
virusul varicelei ramane in corp toata viata, si dupa 40 de ani se poate reactiva si produce boala zona zoster.
cum tu ai facut deja varicela, si nu esti la varsta batranetii, imunitatea ta este ridicata, asa ca nu vei mai avea varsat de vant.
Virusul ce cauzeaza varicela se transmite cu usurinta de la o persoana la alta. Cel mai frecvent transmiterea bolii se realizeaza pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale si nazale. De asemenea virusul se poate transmite prin aer, prin stranut sau tuse, de la persoane bolnave. Mai rar, virusul se transmite prin secretiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei veziculare si continua in timpul formarii veziculelor (care dureaza in general 4-5 zile) pana in momentul cand toate veziculele au format cruste.
Infectarea de la nivelul veziculelor din herpes zoster apare in putine cazuri.
Atat femeia insarcinata cat si fatul, au un risc crescut de a face varicela daca gravida nu a facut boala pana atunci sau daca nu a fost vaccinata impotriva varicelei. Riscul este crescut foarte mult, daca cineva din familie are varicela, datorita contactului apropiat cu acea persoana. Expunerea la varicela inseamna a fi in preajma unei persoane cu semne prezente de varicela sau daca ii apar dupa 2-3 zile.
In plus, persoana care se imbolnaveste de varicela poate sa faca o forma mai severa de boala decat persoana care i-a transmis boala.
Odata cu imbolnavirea se dobandesc anticorpi (imunitate) si persoana respectiva nu va mai face forma grava de boala dar poate dezvolta o forma usoara de boala. In general daca virusul devine din nou activ o persoana nu va mai face varicela ci va face zona zoster sau herpes zoster.
Categoric nu mai poti face. Varsatul de vant este o ''boala a copilariei'' (care se face o data in viata), deci daca ai avut nu mai ai de ce sa iti faci griji ca vei luar din nou de la varul tau. Du-te linistita la el.
Nu, varsatul de vand este una din bolile copilariei si se face doar o data
Daca ai avut varsat de vant. nu o sa mai ai nikiodata deci nu e nici un periko du-te la varul taw Fundita?
RyGoLeTa întreabă: