Cred ca este furuncnu am avut niciodata dar in schimb a avut o colega de-a mea.
Ce este furunculul?
Un furuncul este o acumulare localizata de puroi in piele, provenind dintr-o infectie. Acesta poate incepe cu mancarime si poate continua devenind rosu, inflamat si dureroas. Furunculele sunt tratate clasic prin deschiderea si drenarea lor. Se pot folosi si antibiotice daca infectia este cauzata de o bacterie, cum este stafilococul auriu. Aplicarea de caldura poate ajuta facand furunculul sa-si formeze un cap si grabind procesul de vindecare prin cresterea fluxului sanguin in zona. Trebuie pastrata o igiena corespunzatoare pentru a ajuta la prevenirea raspandirii infectiei. Furunculele mai sunt cunoscute sub denumirea de buboi. Furunculele grave pot provoca abcese.
Furunculele pot aparea oriunde pe piele dar apar in principal pe fata, gat, la subsoara, pe fese sau coapse - pe zonele cu par unde este cel mai probabil sa transpirati sau sa se produca frecare. Uneori furunculele apar in grupuri. Desi oricine poate dezvolta aceste infectii dureroase, persoanele cu diabet, un sistem imunitar scazut, cu acnee sau alte probleme de piele au un risc crescut.
Cauze
Majoritatea furunculelor sunt datorate infectiei cu stafilococ. Stafilococul este o bacterie ce se gaseste pe tegumente si care devine patogena in momentul in care intra in organism prin diverse solutii de continuitate de la nivelul pielii (taieturi, zgarieturi, intepaturi). Exista insa si o serie de cauze ce favorizeaza aparitia unei astfel de infectii, cum ar fi igiena defectuoasa, expunerea tegumentului la chimicale dure ce irita profund zonele de contact, iritatii fizice, mecanice. De asemenea, pacientii cu afectiuni cronice precum diabetul zaharat, statusul imun compromis (pacientii imunodeprimati), avitaminoze, malnutritie, alcoolism, sunt mai susceptibili sa dezvolte furuncule.
Simptome si semne clinice
Un furuncul apare de obicei brusc, ca o umflatura roz sau rosie dureroasa, de aproximativ 1 cm diametru. Pielea inconjuratoare poate sa fie si ea rosie si inflamata. In timp de 24 de ore, umflatura se umple cu puroi. Creste si devine mai dureroasa in 5-7 zile, uneori ajungand la dimensiunea unei mingi de golf inainte de a capata un varf alb - galbui care in final se rupe si dreneaza. Furunculele in general se curata complet in aproximativ 2 saptamani. Furunculele mici se vindeca de obicei fara cicatrice dar unul mare poate lasa semn.
Grupurile de furuncule apar adesea pe ceafa, umeri sau coapse, in special la oamenii mai in varsta. Acestea produc o infectie mai severa si mai adanca decat un singur furuncul. De asemenea, se dezvolta si se vindeca mai incet si sunt susceptibile de a lasa cicatrice. Uneori apar insotite de febra.
Furunculele si grupurile de furuncule seamana adesea cu inflamatiile dureroase produse de acneea chistica. Dar furunculele tind sa apara o data sau sa reapara intermitent, in timp ce anceea chistica este adesea o problema permanenta. Furunculele sunt de regula si mai rosii sau mai inflamate de jur imprejur, fiind si mai dureroase decat acneea chistica.
Complicatii
In unele cazuri, bacteriile dintr-un furuncul pot intra in fluxul sanguin si pot calatori in alte parti ale corpului. Infectia care se raspandeste, cunoscuta in mod obisnuit sub numele de septicemie poate sa va puna rapid viata in pericol. Initial septicemia produce semne si simptome cum sunt frisoanele, o febra maxima, un ritm cardiac rapid si o senzatie de boala extrema. Poate sa duca rapid la soc, care este marcat de scaderea tensiunii arteriale si hipotermie, confuzie, anomalii de coagulare si sangerare in piele.
Septicemia este o urgenta medicala – netratata, poate fi fatala.
E un cos pe sub piele. Poti unge cu galbenele ca sa nu te mai doara. Asteapta pana cand o sa iasa, apoi il poti sparge sau astepta pana se "coace". Funda?
Pei nu stiu ce sa zic parerea mea e sa te duci la un medic el iti va spune ce e bine paa