| Jack2726181818 a întrebat:

Bună, mi-am luat glicemia și am avut 124 pe nemâncate dimineațam, după ce am mâncat după 3 ore am avut 115, eu mănânc foarte multe dulciuri, dar acum o sa ma opresc din a manca, oare am diabet?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
11 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Cu 124 la trezire este prediabetic.

| Mosotti a răspuns (pentru sadrian46):

Da, e aproape diabetic, daca sare de 125 e diabetic deja la cel putin 2 masuratori in laborator, trebuie sub 100 daca e sanatos.

| Mosotti a răspuns:

124 ala pe nemancate nu e deloc in ordine, trebuie sa fie sub 100.
La 3 ore e f okey, insa ia la 2 ore sa vedem cat e, ca asa se ia oficial, deci la 2 ore trebuie sa fie sub 140.

Dupa 124 ala ai avea aproape diabet, insa deocamdata nu-l luam in seama, repetam masuratoarea.

Nu conteaza ca mananci multe dulciuri, daca nu ai gena de diabet, nu faci, singuru risc e ca te ingrasi, si de la ingrasarea prea tare ai putea face un diabet.

Pe nemancate iei la minim 8-10 ore de la masa, nu mai devreme de 8 ore.

Deci mai ia odata la 10 ore de la masa adica pe nemancate, si ia la 2 ore dupa dulciuri sau dupa ce mananci tu, si vi aici si zici, apoi pot sa-ti zic mai exact.

Un om sanatos are asa:
Pe nemancate sub 100
La 2 ore de la masa sub 140.
Daca nu e asa si macar la una pici testul, ai probleme.

Daca la doua masuratori in zile diferite nu e asa macar la una din ele, faci si la laborator analiza pe nemancate, si daca si atunci iese la granita de 100 sau mai sus, te duci la medic diabetolog si spui problema.

| goguPatent a răspuns:

Mergi si iti fa niste analize complete si ai sa afli.
glicemia luata o data din deget acasa nu e mereu un indicator bun

| sweetys a răspuns:

Încearcă sa îți iei glicemia o săptămână, cam în aceleași condiții, adică aceeași ora, sa ai aceleași obiceiuri alimentare pe care le ai tot timpul și sa vezi ce valori ai. În mod normal după 8 ore de la ultima masa este între 70 și 100, iar după masa poate ajunge la 140 și după doua ore scade. Dacă ai peste 110 încearcă sa îți faci niște investigații, mai bine previ decât sa tratezi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu cred ca ai luat cum trebuie

| PringAloe a răspuns:

Nu cred ca ai diabet, valorile inca sunt mici, mai ales ca sustii faptul ca ai mancat si ca dupa 3 ore aveai 115, trebuie sa te preocupi in momentul in care valoarea glicemiei depaseste valoarea de 180 mg/dl, daca esti tanar si ai pana in 18 ani sa stii ca ai o valoare mai mult ca normala, in mod normal adultii dimineata pe stomacul gol n-ar trebui sa depaseasca valoarea de 110 (aproximativ) mg/dl, cu toate astea pentru o viata sanatoasa iti sugerez sa consumi mai putine dulciuri, din pacate zaharul in exces aduce multe complicatii de sanatate, deci sa nu exagerezi cu dulcurile!

| sweetys a răspuns (pentru PringAloe):

Cel mai eronat la 180 te poți încadra la diabet. Dacă după 8 ore de la ultima masa ai peste 125 trebuie sa faci investigații. Nu e de joaca cu diabetul. Valoarea normala este între 70 și 100 pe nemâncate, după masa în interval de doua ore poate ajunge pana la 140 dar scade. Dar el luând-o dimineața fără sa mănânce este cu un semn de întrebare.

| Mosotti a răspuns (pentru PringAloe):

Cum sa fie mai mica aia pe nemancate?! Aia trebuie sa fie sub 100 la un om sanatos, nu cunosti valorile unui om sanatos.

Este asa la sanatosi:
Pe nemancate sub 100, daca te uiti la lab Synevo si altele, si conform ADA din SUA, trebuie sa fie sub suta pe nemancate.
La 1 ora sa fie sub 155
La 2 ore de la o masa sub 140
Hemoglobina glicozilata sa fie sub 5, 7 %.
Altfel ai probleme clar.

Prediabet e asa:
Pe nemancate intre 100 inclusiv si 125 inclusiv, sau/si la 2 ore de la masa intre 140 inclusiv si 199 inclusiv.
Si hemoglobina glicata sa fie intre 5, 8 inclusiv si 6, 4.

Diabet e cand ai de la 126 in sus, el a avut 124 asa ca...
Sau/si la 2 ore dupa masa de la 200 inclusiv in sus.
Si hemoglobina glicata de la 6, 5 in sus.

Insa sa mai repete macar de doua ori testul, sa vedem.

Doamne fereste cu 180 al tau! Deja e alarma la 180, intra glucoza in urina, e valoarea f mare, tocmai ca, corpu vede ca e prea sus si incearca sa elimine zaharul in exces.
De unde ai scos tu valorile astea?

Chiar si diabeticii, se considera diabet bine controlat daca ai pe nemancate sub 130, si la 2 ore dela masa sub 160, deci nici atunci 180 nu e bun!

| Dyalema a răspuns:

Poți sa faci la un laborator hemoglobina glicozilata. Îți arată media glucemiilor din ultimele 3 luni. Costă vreo 40-50 lei. Sau fă doar glicemia, costă maxim 10 lei. Din antebraț iasă diferit față de deget. Și mie îmi ieșea tot peste 120, iar la spital mi-a ieșit 93.

| Mosotti a răspuns (pentru Dyalema):

Si daca glicata e buna, nu exclude un pre sau diabet, cel mai concludenta e valoarea pe nemancate si la 2 ore de la masa.
Chiar criteriu de diagnostic e testul de toleranta la glucoza, nu hemoglobina aia.

Se recomanda testul de glucoza cand valoarea bazala (pe nemancate) e la granita 98-99-101.
Daca macar la una din masuratori adica pe nemancate sau la 2 ore pica, atunci are prediabet sau diabet.