Dupa ce pierce-ul a fost pus este foarte important sa fie curatat de 2 ori pe zi in primele 9 zile si o data pe zi pana la sfarsitul perioadei de vindecare cu un sapun lichid cu PH redus, antibacterial (ex: Protex). Trebuie sa se evite folosirea sapunurilor foarte parfumate sau care contin deodoranti sau orice alti aditivi de acest gen.
Primul pas in curatare este acela de a inlatura orice materie rezultata din secretiile pierce-ului si din jurul acestuia (aceste secretii apar doar in prima perioada a vindecarii). Curatarea se va face doar cu apa calduta. in acest timp, pierce-ul se va misca in fata si in spate in gaura pentru o curatare mai eficienta. Se pune o cantitate de sapun pe pierce dupa care, ca si mai devreme, se va misca in fata si in spate in gaura de cateva ori. Se clateste apoi foarte bine locul sub jet de apa calda, miscand in continuare pierce-ul in fata si in spate. Recomandat este ca aceste operatiuni sa fie executate in timpul dusului. Se va usca apoi locul cu ajutorul unui prosop curat sau cu ajutorul unei comprese. A nu se folosii vata sub nici o forma. Ultimul pas consta in ungerea pierce-ului cu o cantitate mica de unguent, miscand in continuare in sus si in jos in gaura. Trebuie folosit un unguent antibiotic (ex: Baneocin), recomandat timp de 9 zile de la data in care s-a facut gaura, indicat fiind perioada utilizarii acestuia sa nu se depaseasca 10 zile. Folosirea unguentului se va face dupa ce au fost citite instructiunile de folosire ale acestuia. Unguentul se va folosii numai dupa ce pierce-ul a fost curatat in prealabil urmand instructiunile de mai sus.
Pentru buza, limba si obraz recomandat este sa clatiti cavitatea bucala cu apa de gura antiseptica (ex: Citrolin) dupa fiecare masa sau cand se va bea ceva, cu exceptia apei. In cazul unui pierce bucal se mai recomanda ca in primele zile sa se consume alimente mai putin condimentate, mai putin bogate in grasimi si alimente care nu contin fermenti naturali (ex: iaurt) si este de preferat sa se evite consumul de alcool.
Contactul oral cu un pierce nou realizat sau contactul cu mainile murdare poate cauza infectii. Cu o ingrijire adecvata pierce-ul nu se va infecta. In caz ca apar totusi probleme, este necesar un consult de specialitate la medicul de familie. Infectiile nazale sau de sept pot devenii fatale de aceea trebuie cautat ajutor de specialitate in cazul aparitiei acestora.
Mici secretii pot aparea in mod normal la un pierce nou realizat sau in curs de vindecare. Daca durerea totusi persista sau daca pierce-ul continua sa produca secretii mari sau daca este extrem de rosu pe o perioada lunga de timp este posibil ca pierce-ul sa fie infectat. In acest caz este bine sa nu fie scos din gaura inainte de a fi consultat un medic. Daca infectia este clara, inlaturarea lui poate ajuta ca secretiile cauzate de infectie sa fie eliminate si ca vindecarea sa fie mai rapida. In cazul unei infectii de acest gen un medic prescrie de obicei un antibiotic si un tratament de urmat.
In rare cazuri o umflatura poate aparea in spatele sfarcului sau deasupra pierce-ului de la ureche. De obicei aceste umflaturi se dovedesc a fi chisturi benigne ori pot fii infectii severe care necesita interventii chirurgicale minore. Este bine sa nu se confunde cu portiunea de piele tare care se formeaza in mod normal in jurul pierce-ului si care dispare in timp.
Multa lume presupune ca la sfarsitul perioadei de vindecare pot sa scoata pierce-ul din gaura si sa il puna la loc foarte usor dupa o oarecare perioada de timp. Nu este intodeauna valabil. pentru ureche, nas sau sept, o bijuterie trebuie lasata in gaura tot timpul pe o perioada de cel putin 3 luni, pentru alte pierce-uri, pentru cel putin 6 luni. Daca pierce-ul este scos prematur, pielea delicata din interiorul gaurii poate fi usor rupta la reintroducerea pierce-ului si astfel se pot produce rani sau chiar infectii. In cazul in care pierce-ul este scos din gaura pentru o perioada de timp, este bine ca aceasta sa fie pastrat intr-o solutie salina ca aceea folosita pentru pastrarea lentilelor de contact. Aceasta este foarte buna pentru curatat pierce-ului si a il tine in conditii de igiena in cazul in care un sterilizator nu este la indemana.
Te duci unde ti l-a pus si ala are niste unguente care trebuie sa le folosesti si iti zice el la cat timp te dai.