| XxRoxRoxyxX a întrebat:

Buna mie-cam jena sa pun inrebarea dar asta e...cred ca sunt somnambula adica nu cred sunt aproape sigura, azimineata mi-a spus prietenul meu ca de vreo 2 saptamani cateodata ma trezesc noaptea si fac diferite chestii adica incep sa deschid dulapurile, mut obiecte de la locul lor ma ridic din pat si ma pun pe jos, luni a spus ca m-am bagat sub dus imbracata si azinoapte am descuiat usa si am mers in fata blocului pe banca, stateam pur si simplu acolo. Eu nu imi amintesc nimic din tot ce am facut dar mi-e frica si nu numai mie ci si lui si alor mei ca le-am spus. In ultima vreme sunt destul de stresata si obosita din cauza serviciui, poate fi asta cauza? Ce e de facut?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Este pe fond nervos, i ti trebuiesc pastile de somn.

| NLS a răspuns:

Daca locuiesti impreuna cu el, nu trebuie sa il crezi 100%.

Sfatul meu e sa mergi la parinti pentru cateva zile, si daca e posibil, sa iti pastrezi activitatile de acum, (serviciu stresant) astfel incat sa poata ei urmari "schimbarile" tale nocturne.

Daca si ei descopera ce sustine el, trebuie mers la medic.
Se poate face o polisomnograma, sau alte investigatii pentru a avea certitudinea ca ai aceasta tulburare.

Mai ai cazuri asemanatoare in familie?
Cauzele acestei "boli" nu se cunosc 100%, si nu poate fi prevenita.
Incearca sa dormi suficient, evita sau inlatura stresul, precum si orice stimuli (auditivi sau vizuali) inainte de culcare.

Si foarte mare atentie sa nu te ranesti! Ascunde cutitele si alte obiecte periculoase in locuri foarte greu accesibile unei persoane inconstiente, nu lasa nici un obiect la intamplare sau "in drum", cum ar fi scaune... si incuie usile, ideal ar fi si grilaj la geamuri (stiu ca suna bizar, dar o "inchisoare" e un loc sigur).

Tratament medicamentos nu exista, din cate stiu.
Pot fi utilizate urmatoarele metode pentru a opri sau diminua episoadele de somnambulism:
- se va tine o evidenta a timpului in care persoana incepe sa se manifeste atunci cand doarme;
- in noptile urmatoare, somnambulul va fi trezit cu 15 minute mai devreme inainte de a incepe manifestarile
- timp de 5 minute, persoana somnambula nu va dormi
- procedura va fi urmata 7 nopti consecutive
- daca episoadele se reiau, procedura trebuie repetata, mai mult de 7 zile consecutiv

Uneori poate avea legatura cu alte boli, precum reflux gastroesofagian, apnee obstructiva de somn, convulsii sau sindromul picioarelor nelinistite. In aceste situatii, somnambulismul dispare de indata ce este tratata respectiva problema.

| Eusuntinvizibila2 a răspuns:

Dure la doctor si spune-i tot, el îți va da ceva pentru calmare sau te va trimite la un psiholog. Si da e posibil sa fie din cauza stresului, sora mea de când a început sa facă meditați tot vorbește in somn, se zvârcolește, si uneori face ca un om posedat. De când s-a lasat de meditați doarme liniștită.