Din intrebarea ta am vazut ca maninci doar timpenii si nici parintii nu ajuta in mod deosebit. Nu cred ca ai nevoie de psiholog, ci de niste analize la sange pentru a depista ce carente de vitamine/minerale ai si apoi o vizita la un nutritionist. Sau stai tu frumos acasa si iti faci singura un meniu. Cel mai important - pentru a evita timpeniile, fa-ti un buget si incadreaza-te in el. Gen 1000 RON lunar, sa zicem. La liceu iti poti pune frumos un sandwich sau ceva facut de casa. Iar legat de mincat la nshpe noaptea, e treaba de disciplina. Maninci la 6-7 maxim ca lumea, inainte de culcare eventual un mar-banana-ceva - desi nu e recomandat. Zic ca idee. Incearca sa elimini pe cit posibil prajelile, zaharul. Uite, masa de seara/gustare de dupa-amiaza foarte ok pe care o fac de multe ori: iei o salata de-aia la punga gata spalata cu 2-3-4 chestii vegetale in ea (sau iti iei ingredientele si speli/tai), adaugi o cutie de ton, telemea de oaie, fulgi de porumb fara zahar. Iese un bol mare cu nu foarte multe calorii dar cu de toate ca si aport de minerale/vitamine.
Legat de tendintele de a cumpara timpenii, e greu. Acusi fac 40 de ani si tot le am. Cum le calmez? Simplu, de regula umblu cu portofelul gol sau maxim 10 RON in el si nu apelez la card decat pentru ce am planificat.
Trebuie sa inveti sa faci singura de mancare (începi de la ceva simplu si apoi din ce in ce mai complicat) iar aici ai multe ocazii sa identifici cat de hrănitoare sunt unele legume fructe, carne, cereale, etc, câta energie si rezistentă îți dau ele, ce fel de energie îți dau (rezistența musculară, rezistența psihică, rezistența emoțională) si in ce condiții trebuie preparate pentru a scoate din ele maximum de energie...asta deja e nivelul de expert bucătar si muți habar nu au. Ceea ce vezi pe la tv cu grași ce gustă si critică este exact egal cu zero.
Pai daca as fi in situatia ta, as incerca doua posibile solutii, pe care eventual le-as combina.
Cea mai simpla ar fi sa mananci niste bucati de legume cand ai chef de mancat fara un motiv anume. Gen, broccoli, morcov, telina, castravete, etc. bagi o bucata de morcov, una de broccoli, etc. (totusi nu exagera cu morcovii, au vitamina A, si dauneaza in excess).
A doua chestie pe care o poti face e sa-ti gasesti un hobby care poate fi facut de acasa. Fotografia, web design, poti incepe sa inveti programare daca vrei, robotica, etc. Poti invata multe de pe net, eventual sa te inscrii la un club ceva daca exista in orasul tau.
Of dmne
nu ai nimic
crede-ma.
așa bag și eu:
de poarca ce is.
nu de altceva.
iar dacă ar fi sa ne luam după net is bipolara, schizofrenica, am nu stiu câte fobii șamd.
Deeaandreea9156 întreabă: