Diabetul de tip I nu are absolut nici o legatura cu mancatul de dulciuri, cu mostenirea familiala sau cu stresul. Toate astea pot determina un diabet de tip II. Diabetul de tip I este declansat de o infectie virala pe care o are gravida sau copilul mic care determina distrugerea unor parti ale pancreasului. Stresul impune un control bun al glicemiei si, la diabetici de orice fel, poate scoate la iveala boala. E ca si cum ai lumina cu lanterna o groapa din trotuar. Pe intuneric, nu vedeai groapa. Dar nu lumina a provocat-o, ea doar ti-a aratat-o. Cam asa e si cu stresul.
Da. Diabetul tip 1 e o boala autoimuna si apare in anumitie conditii (stresul se considera a fi factor favorizant dar nu etiologic), dar nu are legatura cu dieta. Iar factorul genetic e factor de risc dar doar in sensul ca daca parintii au diabet tip 1, copilul are risc mai mare sa faca diabet tip 1. Dar se poate ca parintii sa nu aiba si copilul sa aiba.
Nu ai cum sa faci de la stres, parerea mea
Nu cred ca exista cineva care sa fi facut diabet de la stres, asa ca stai linistita.
Stresul are efecte negative pe toate planurile inclusiv asupra pancreasului. Stresul poate sa induca un diabet prin actiune directa, prin modificarea regimului de viata, si preferata mea: stresul creste riscul de ulcer duodenal/gastric, acesta poate perfora pe peretele posterior, iar acidul gastric poate provoca leziuni la nivelul pancreasului si se ajunge la pancreatita acuta si apoi diabet.
Depinde ce intelegi prin termen lung si ce intelegi prin a face o boala.
In momentele de stres, corpul uman se pregateste pentru doua lucruri: pentru bataie sau pentru fuga (fenomenul hit or run). Asta e instinctul uman. Si pentru a pregati corpul pentru un efort intens se intampla mai multe lucruri: pielea devine mai putin sensibila pentru a putea suporta loviturile adversarului, creste rata respiratorie pentru a aduce mai mult oxigen, si cresc tensiunea si pulsul pentru a duce mai mult oxigen la muschi. De asemnea se elibereaza si glucide pentru a putea asigura necesarul de energie.
Avand in vedere ca omul modern nu o sa sara la bataie, toate acestea sunt in zadar, si nefiind consumate dauneaza. Glucoza eliberata o sa trebuiasca scoasa din tore. ntul sangvin si asta inseana efort pentru pancreas. Pe termen lung, o viata stresanta o sa vazuta de pancreas exact la fel ca si cum acel om ar manca non-stop inghetata. In stresurile intense (cel mai frecvent decesul unui apropiat) o sa produca un raspuns general imens al corpului si va distruge pancreasul si raspunsul pancreatic la hiperglicemie intr-un mod alert. Imediat dupa inceperea acelui stres glicemia poate atinge valori imense, asta fiind un "diabet reversibil in timpul stresului". Deoarece stresul nu va disparea dupa 2 secunde ci va dura saptamani sau chiar luni, din acel moment, acel om va avea hiperglicemie toata viata. Desi in teorie, exista o perioada in care exista o hiperglicemie indusa de stres, si apoi se instaleaza hiperglicemie prin rezistenta la insulina, in practica acel om e diabetic imediat dupa producerea acelei stari stresante.
Si de prin aprilie sunt asa tulburata sau nustu' cum sa zic
De ce iti e frica de diabetul tip 1? Ai simptome, ti s-a identificat glicemie mare? Sau de unde vine tulburarea asta?
Mersi Brigaela de la tine am inteles cel mai bine. mdaa asa am citit si eu ca diabetul de tip 2 se poate face de laa...mrg
dar ticurile nervoase sunt semnele stresului?
maa cam ingrijoreaza
trec printr-o perioada mai dificilaa ( probabil adolescenta e de vinaa sau ma rog) si ma simt tulburata si ma rog se instaleaza anxietatea si vinovatia
Deci mie mi-e frica de diabetul de tipul unu NU suportt acelee mor cand le vadd. sunt foartee paranoica
De prin apriliee ma simtt tulburata si etcc
si mie mie cam fricaa de diabet de TIP 1. NU suportt acele MOR cand le vad
suunt foarte paranoica
Nu n-am simptomee adicaaa chiar beau ff putina apa mananc normal merg la toaleta normaal
glicemia o aveam 79 prin mai
nu stiu ) odata cu lasarea serii nu ma simt in apele mele si ma gandesc la tot felul de chestii