| NutellaVsFinetti a întrebat:

Buna,
Poti avea celulita si daca nu esti grasuta? De la ce o faci de la statul pe scaun sau grasimile din alimentatie? Cum poti scapa de ea sau s-o previ pe langa sport?
Multumesc anticipat!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| ShadeAdda a răspuns:

Salut!
Din punct de vedere medical cea mai frecventa cauza a aparitiei celulitei este circulatia sanguina proasta. Circulatia sanguina are rolul de hranire si oxigenare a diverselor sisteme sau organe ale corpului uman; de retinut este faptul ca in substanta adipoasa prezenta sangelui este foarte redusa sau chiar absenta.
Atunci cand circulatia sanguina este deficitara si nu dispune de viteza si presiunea necesara, sangele nu mai hraneste adecvat stratul adipos iar acesta la randul sau nu isi mai poate indeplini rolul sau de furnizor energetic pentru organism.
Astfel, toate toxinele se acumuleaza si nu mai sunt eliminate de catre sange. In cazul persoanelor supraponderale cu un colesterol foarte ridicat, circulatia sanguina este greoaie si deficitara, ceea ce duce la formarea rapida a nodulilor celulitici. Un rol extraordinar in reglarea circulatiei sanguine il are masajul anticelulitic, care o accelereaza, ajutand la detoxifierea celulelor si la eliminarea reziduurilor.
Retentia de apa in tesuturile adipoase este a doua mare cauza a aparitiei celulitei. De obicei la femei aceasta retentie de apa se datoreaza hormonilor specific feminini, estrogenii, care au un rol foarte important in procesele de metabolizare a apei in tesuturi.
Prin aceasta retentie de apa, fibrele conjunctive ale straturilor superioare ale pielii sunt invadate de lichid, ducand la marirea in volum a anumitor celule adipoase si producand umflaturi ale dermei si epidermei care se prezinta ulterior sub aspectul inestetic de coaja de portocala. Cele mai indicate tratamente in cazul retentiei de apa sunt cele bazate pe impachetari cu termosudatie sau alge marine.
Stagnarea toxinelor in tesuturile adipoase invadate de apa este a treia mare cauza a celulitei.
Toxinele ataca fibrele de elastina si colagen care au rolul de a mentine pielea elastica, neteda, fina si ferma. Intr-adevar o data cu varsta aceste fibre de colagen si elastina isi pierd din flexibilitate, insa aspectul de piele flasca si noduroasa poate fi evitat prin eliminarea toxinelor din organism la timp.
Hormonii feminini, estrogenii, sunt a patra mare cauza a aparitiei celulitei. Acesti hormoni duc in perioada pubertatii la rotunjirea formelor feminine, insa, daca se afla in exces, acestia duc la ingrosarea bratelor, marirea soldurilor a pulpelor care combinati cu retentia de apa duc intr-un final la aparitia celulitei. Dezechilibrul hormonal poate fi provocat de asemenea de avorturi, anticonceptionale sau o viata sexuala deficienta.
Pe plan psihic s-a demonstrat ca pana si dezechilibrele emotionale, stresul, agitatia sunt in cazul persoanelor vulnerabile cauze ale aparitiei celulitei.
In ceea ce priveste factorii externi, ii vom enumera pe cei mai frecventi: sedentarismul, statul indelungat in picioare/ sezut, miscare fizica insuficienta, rontaielile dintre mese, consum limitat de fructe si legume, consum insuficient de lichide/ zi.
Astfel, un program anticelulitic presupune intotdeauna o disciplina alimentara, o detoxifiere corporala, tratamente adecvate tipului si gradului tau de celulita si o atentie sporita la factorii care au dus la aparitia acesteia.
Sper ca am ajutat cat de cat.


1 răspuns:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Da, sigur ca da. Celulita nu are legatura cu grasimea, ci cu lipsa de sport, lichide insuficiente si alimentatie nesanatoasa. O poti preveni numai cu efort fizic, 3 litri de lichide pe zi si alimentatie sanatoasa alcatuita din fructe, legume si mancare gatita in casa. Nu trebuie sa faci neaparat sport, poti face, de exemplu, munca fizica intensa (gradinarit, curatenie, etc)