Nu prea cunosc :-s
Te duci la doctor, ia putintel sange si o sa afli rezultatul:-s
Totusi de ce crezi ca ai diabet?
Iti este mereu sete si foame
Una dintre cele mai comune simptome ale diabetului este setea excesiva, insotita de urinarea excesiva. Iti este sete in ciuda faptul ca ai baut deja o cantitate suficienta de lichide.
Diabetul poate determina si foamea excesiva. Poti simti ca iti este foame chiar si dupa ce ai servit o masa bogata. Ceea ce e curios, e faptul ca diabetul poate cauza pierderi de greutate chiar daca mananci peste masura. Acest lucru nu trebuie considerat un avantaj de catre persoanele care vor sa slabeasca - ci un semnal de alarmat ca e timpul sa consulti un doctor.
Ai probleme cu vederea
Vederea incetosata este unul dintre cele mai comune simptome ale diabetului nediagnosticat si, uneori, primul indiciu observat. Pupilele se umfla si isi schimba forma, iar persoanele afectate nu se mai pot concentra.
Diabetul poate contribui si la aparitia cataractei, care poate intuneca vederea si la aparitia glaucomului, ce distruge vederea - de obicei atat de lent, incat este ingnorat. Un examen oftalmologic regulat poate identifica astfel de probleme.
Te simti obosita si irascibila
Persoanele cu diabet sunt adeseori obosite pentru ca sistemul lor endocrin are probleme cu arderea glucozei (zaharul din sange), care este si sursa principala de energie a organismului. Multe persoane cu diabet prezinta si alte cauze care cresc starea de oboseala, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arteriala, boli de inima sau rinichi cu probleme.
Diabetul poate provoca iritabilitate, depresie sau oscilatii ale dispozitiei, ducand la o capacitate slabita de a face fata sarcinilor zilnice. Aceste persoane pur si simplu nu se simt bine, creierul lor neavand glucoza necesara.
Ai rani care se vindeca greu
Ranile care se vindeca greu sunt unul din semnele cele mai problematice ale diabetului. S-ar putea sa dureze destul de mult ca pana si o simpla taietura sau zgarietura sa se vindece pentru cineva cu diabet. De ce?
Aprovizionarea cu sange nu functioneaza foarte bine si atunci nici celulele de imunitate care ajuta ranile sa se vindece nu reactioneaza corespunzator. Daca nu sunt tratate, ranile diabeticilor pot deveni foarte periculoase.
Alte metode prin care diabetul se manifesta la nivelul pielii:
- mancarimi;
- pete de culoare inchisa pe piele;
- infectii frecvente sau persistente, inclusiv probleme ale gingiilor;
- amorteli, furnicaturi sau dureri in picioare, talpi sau maini.
Cum afecteaza diabetul pe femei
Infectiile cu Candida Albicans sunt frecvente in cazul persoanelor afectate de diabet. De fapt, Candidoza recurenta este uneori, primul semn de diabet la femei.
Orice femeie poate dezvolta diabet gestational in timpul sarcinii. Spre deosebire de multe alte forme de diabet, acesta este numai temporar. Dar poate cauza probleme pe termen lung atat pentru mama, cat si pentru copil.
In plus, femeile diabetice se confrunta cu un risc mai mare de a face complicatii, inclusiv boli de inima, osteoporoza si cancer uterin.
Ce poti face?
Multe dintre potentialele semne si simptome ale diabetului nu sunt specifice si adesea absente. Totusi, pentru doctori, diabetul este usor de identificat. Un test de sange arata daca glucoza este normala, prediabetica sau diabetica. Diagnoza si tratamentul timpuriu pot reduce complicatiile, cum sunt problemele cu inima, ochii, rinichii, nervii si picioarele.
Persoanele cu prediabet au posibilitatea, de cele mai multe ori, sa ia masuri: sa faca exercitii fizice si sa-si controleze greutatea. De asemenea, toate femeile insarcinate ar trebui sa-si faca analizele si orice persoana trecuta de 30 de ani ar trebui sa se controleze anual. Asta ii include pe cei care:
- sunt inactivi sau supraponderali;
- au hipertensiune arteriala, probleme de colesterol sau de inima;
- au antecedente de diabet in familie;
- femeile care au nascut deja un copil.
Pai unul dintre simptome.este ca bei foarte multa apa sau drumuri dese la toaleta, slabiciune si oboseala, furnicaturi sau amorteala picioarelor sau mainilor Bafta sper sa nu ai asa ceva:*... Oricum ar trebui sa te vada un medic :*>
Bună.
În afară de analize de sânge (inclusiv glicemie provocată!) pofta excesivă de dulce, sete, gust dulce în gură dimineața la trezire.
Pa, pa.
Http://www.itips.ro/......v2077.html prin aceste simtome :D sper sa nu ai.multa sanatate
Ca sa ai certitudinea ca ai diabet sau nu, e obligatoriu sa faci analize de sange, nu merge pe ghicite.
Pentru a afla daca ai diabet se face o analiza de sange foarte simpla, o mica intepatura in deget si in cateva minute ai rezultatul analizei(ca la grupa sanguina ).
De multe ori diabetul este asimptomatic ( nu prea sunt semne caracteristice care sa te avertizeze ca ai putea avea diabet). Din acest motiv multe persoane descopera intamplator aceasta boala, cu ocazia unor analize de rutina.
Pentru a afla daca ai diabet trebuie doar sa iti testezi glicemia adica nivelul de glucoza in sange. Pentru asta se face un test denumit testul de toleranta orala la glucoza. Se poate efectua si la medicul de familie.
Diagnosticul de diabet se pune daca:
1. Concentratia glucozei plasmatice este peste 140 mg/dl la 2 determinari succesive (masurata peste noapte)
2. Dupa ce ingeri 75 g glucoza: la o ora si la 2 ora exista valori ale glucozei peste 200 mg/dl.
Astea sunt criteriile pentru care se pune diagnosticul de diabet.
Iti trebuie neaparat analize de sange ca sa stii sigur. Poti banui daca urinezi mult, bei multa apa si slabesti desi mananci.
Campania "Impreuna putem face mai mult" sustinuta de grupul Sanofi Aventis continua pe tot parcursul acestei luni in lupta impotriva diabetului si informarea publicului. In semn de solidaritate ne puteti sustine pe baloanepentrudiabet.ro. Elibereaza un balon electronic si arata ca iti pasa!
paulpop întreabă: